Hity Velkého knižního čtvrtku – podzim 2017 I.

Velky knizni ctvrtek
A je tu opět jedna z pravidelných velkých knižních akcí. Jaká? Pokud jste hádali Velký knižní čtvrtek, měli jste pravdu. Dne 19. října se na pultech knihkupectví objevilo rovnou 16 hitů podzimní knižní sezóny. Níže si představíme prvních šest vybraných knih napříč žánry.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě.

——————–

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

host

Martina si pořídila štěně. Vyrostl z něj pes, kterého nikdo neměl rád, a jednoho dne ho našla Martina mrtvého. A jelikož nevěřila, že se jedná o náhodu, pustila se se svými kamarády po pátrání. Kdo zabil Snížka? A proč? Odpovědi naleznete v další knize pro děti, tentokrát s detektivním nádechem, od Petry Soukupové.

Když si Martina přála psa, netušila, že se Snížkem budou samé potíže. Z malého bílého štěněte vyrostl pes, kterého skoro nikdo ve vesnici nemá rád. Dokonce i její máma se ho bojí. A tak když Martina jednoho dne najde Snížka mrtvého, hned ji napadne, že nezemřel náhodou. Opravdu Snížka někdo zabil?
Martina se spolu s kamarády Frantou, Kájou a Viktorem pustí do vyšetřování Snížkovy smrti a jejich dobrodružné pátrání přinese nečekaná odhalení.
Po knížce Bertík a čmuchadlo přichází úspěšná autorka knih pro dospělé Petra Soukupová s dalším neobyčejným příběhem pro děti, tentokrát s detektivní zápletkou.

Ukázka z knihy

Na vesnici má skoro každej psa a my taky měli Ťapku, moje první vzpomínka celýho života je, že je mi dva a půl roku a děda mě bere na koně a jdeme někam po vesnici vyzvednout si štěňátko. Ale možná to není vzpomínka, možná jsem si to vymyslela podle fotky, protože táta měl dlouho takovej starodávnej foťák na filmy, z kterýho byly opravdový fotky, a existuje fotka, jak jdu s dědou za ruku a děda drží štěně a to štěně je Ťapka.
Ťapka ale byla malej pejsek a nikdy nechodila ven ze zahrady a já jsem v druhý třídě úplně milovala knížku Děti z Bullerbynu a tam má kluk psa, kterej je jenom jeho, a já jsem hrozně začala chtít psa, kterej by byl jenom můj. (str. 11)

Poodhalte další část příběhu díky pokračování ukázky.

Kdo zabil Snížka?

Autorka: Petra Soukupová
Ilustrovala: Tereza Ščerbová

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-7577-226-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Kdo zabil Snížka? vydalo nakladatelství Host.

O autorce

soukupova-petraPetra Soukupová vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Od roku 2011 působí jako dramaturgyně seriálu Ulice, scenáristicky se podílela na sitcomu Comeback. Dosud vydala tři úspěšné knihy pro dospělé (K mořiZmizet a Marta v roce vetřelce). Žije a pracuje v Praze. Po narození dcery Marly v roce 2013 napsala svou první knížku určenou dětským čtenářům Bertík a čmuchadlo. Za svůj prozaický debut K moři získala Cenu Jiřího Ortena, byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a cenu Magnesia Litera. Scénářem k povídce Na krátko (později zařazené do knihy Zmizet) získala třetí místo v soutěži Cena Sazky za nerealizovaný scénář a ukončila jím studium na FAMU. Druhá kniha, triptych povídek Zmizet, byla rovněž nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a v roce 2010 získala v rámci cen Magnesia Litera hlavní ocenění – Kniha roku. Od roku 2009 pravidelně přispívá do tematických povídkových antologií nakladatelství Listen. Její knihy vyšly v překladech již ve čtyřech zemích, ve Slovinsku, Polsku, Itálii a Bulharsku, práva jsou prodána také do Chorvatska.  A pokud chcete poznat autorku blíže, můžete si přečíst náš rozhovor s ní.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

————————————————

Nakladatelství Druhé město vydává knihy od začátku roku 2006. Jeho majitelem je Martin Reiner (dříve Pluháček), nakladatelství sídlí v Brně. Druhé město nahradilo na vydavatelském trhu zaniklý Petrov. Petrovu, který působil na české scéně patnáct let a postupně se stal jedním z nejvýznamnějších českých nakladatelství, se  Druhé město podobá ediční skladbou, orientovanou na původní českou tvorbu. Liší se především rozsahem produkce,  a také tím, že se bude soustřeďuje výhradně na vydávání knih a nevěnuje se žádným vedlejším kulturním aktivitám.

druhe-mesto

Český zpěvák, bubeník a lídr kapely Lucie odpovídal na otázky básníka Milana Ohniska. Díky tomu vznikla kniha mapující jeho osobní život a hudební kariéru. Text doplňuje řada fotografií, včetně těch, které jsou publikovány poprvé. Závěr knihy tvoří 66 odpovědí na otázku, kdo je David Koller.

Unikátní knižní rozhovor básníka Milana Ohniska s legendárním českým rockerem Davidem Kollerem – zpěvákem, bubeníkem, lídrem kapely Lucie, ale taky neúnavným bojovníkem proti komunistům a zkorumpovaným politikům.
Mimořádně otevřené vhledy do Kollerova hudebního i osobního života jsou doplněny velkým počtem fotografií, včetně těch, které jsou zde publikovány poprvé.
Pozoruhodnou závěrečnou sondu tvoří odpovědi šestašedesáti umělců, osobností české kultury a veřejného života a také několika členů rodiny na otázku Kdo je David Koller?.

Ukázka z knihy

Davide, vyplouváme. Někteří psychologové tvrdí, že nejranější vzpomínka má ohledně následujícího života zvláštní výmluvnost. Jaká je ta tvoje?
Je to takovej šum obrazů, ale jeden zvláštní mi utkvěl: Sestra Jana mě rve do kočárku, já řvu jako tur a jde se s kamarádkou do parku, u kterýho jsme bydleli. A já se před tou kamarádkou stydím, protože mě vidí jako mimino. Ta její kamarádka se mi prostě líbila — a já byl v kočárku… Jana chodila tak do druhé třídy, takže mně byly asi dva.

Aha, takže holky se ti líbí od tvých dvou let… Drogy a rock’n’roll přišly až na základce?
Názvy všech drog, jak jsem je slyšel kolem sebe, jsem si vypsal na obal svýho notýsku, ale myslím, že až tak v šestý třídě. Žral jsem hippies. Věděl jsem o nich jen letmo, hlavně z muziky, kterou mě zásoboval především brácha Honza. A taky kámoši, jejichž rodiče jezdili na Západ.

Podívejte se na zbytek ukázky.

Who The Fuck Is David Koller?

rozhovor s rockovou legendou
Autor: Milan Ohnisko

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 200×250 mm
ISBN: 978-80-7227-397-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Who The Fuck Is David Koller? vydalo nakladatelství Druhé město.

O autorovi

Milan Ohnisko (nar. 16. července 1965 v Brně) je básník, nakladatelský a časopisecký redaktor, editor a kulturní publicista, za normalizace disident a signatář Charty 77. V roce 1981 opustil předčasně gymnázium, později též střední knihovnickou školu, poté vystřídal různá pomocná zaměstnání. Po listopadu 1989 provozoval v Brně vlastní nakladatelství a knihkupectví. Řadu let pracoval jako nakladatelský redaktor. Nyní žije v Praze, pracuje jako zástupce šéfredaktora literárního obtýdeníku Tvar. První básně publikoval v osmdesátých letech v samizdatu. Je autorem sedmi sbírek (naposled Mé erbovní zvíře je strom, 2015) a spoluautorem Býkárny — básnické knihy, kterou napsal společně s Michalem Šandou a Ivanem Wernischem. Pod názvem Oh! vyšel v nakladatelství Barrister & Principal obsáhlý výbor z jeho básnické tvorby z let 1985–2012.

————————————————

Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Nakladatelství se hlásí k hodnotám evropského liberalismu. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.

prostor_logo

Nový soubor povídek Martiny Formanové spojuje jedno téma, a to partnerské a intimní vztahy v různých podobách. Prolíná se mužský i ženský svět a představy o sobě i o druhých. Hlavní hrdinové pocházejí  z různého prostředí a liší se nejen věkem. Jedná se o příjemnou četbu s humorným nádechem.

Po několika románech a autobiograficky laděných prózách přichází Martina Formanová se souborem kratších povídech, které spojuje společné téma – partnerské a intimní vztahy v nejrozmanitějších podobách. S pochopením a humorným nadhledem líčí mnohdy bizarní situace a trapasy, v nichž se ocitáme v důsledku konfrontace našich snů, cílů a záměrů s realitou. Střetává se tu nejen ženský svět s mužským, ale i naše představy o sobě a o druhých se skutečným a často nahodilým chodem světa. Aktéři povídek jsou nejrůznějšího věku i společenského a profesního postavení. Čtenář se tak setkává např. s třináctiletou dívkou, v níž probouzející se sexualita vyvolává odpor i romantické snění; se všestranně úspěšným a neodolatelným mužem, kterého dostihne drobné selhání v mládí; s obyčejnými mileneckými a manželskými páry středního věku unavenými stereotypem; s mladou překladatelkou přivydělávající si nejstarším řemeslem světa; s padesátníkem, permanentně vystrašeným ze své ženy… Autorčiny momentky z milostného a sexuálního života živočišného druhu homo sapiens jsou chápavou a vtipnou četbou obohacující obě pohlaví.

Ukázka z knihy

Kavárna hotelu Grand. Tichá, konejšivě útulná. Kdysi možná hlučela oslavami, veselím či bouřlivými debatami; extrémní energie z ní však již dávno vyprchala.
„Řeknu vám upřímně, slečno, sama nemůžu věřit tomu, že jsem tady.“
Darja by ráda usrkla kávu, kterou před ni postavil číšník, ale bála se, že se jí roztřesou ruce a ona se trapně pocintá. A odhalí svou nejistotu. (str. 7)

Nezapomeňte na pokračování ukázky.

Povídky na tělo

Autorka: Martina Formanová

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-365-7
Doporučená cena: 237 Kč

 

Knihu Povídky na tělo vydalo nakladatelství Prostor.

O autorce

Martina Formanová pochází z Brna, vystudovala scenáristiku na Filmové akademii múzických umění v Praze a od poloviny devadesátých let žije ve Spojených státech amerických. Je autorkou autobiograficky laděných próz Skladatelka voňavého prádla (2002) a Snědla dětem sladkosti (2012), novel Trojdílné plavky (2007) a Nevěra po americku (2011; naše recenze) a románů Ten sen (2009) a Případ Pavlína (2014). Napsala rovněž dva scénáře, které se staly předlohou k televizním filmům.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Třetí díl Geniální přítelkyně je tu! Na scénu se opět vrací dvě kamarádky, Elena a Lila, které již dospěly. A zatímco jedna z nich Neapol opouští, druhá zde zůstává.  Dokáže jejich přátelství přetrvat i navzdory vzdálenosti? Ponořte se do románu plného lásek, křivd, žárlivosti, věrnosti i zrady…

Z geniálních přítelkyň Eleny a Lily se staly mladé ženy. Zdá se, že se jejich cesty definitivně rozcházejí. Elena se stěhuje do Florencie, kde chce budovat spisovatelskou kariéru, Lila zůstává v bídě neapolské periferie.
Po opojení svobodou a prosperitou báječných šedesátých let přichází jako drsné vystřízlivění „olověná“ léta sedmdesátá, kdy je Itálie zmítaná teroristickými útoky pravicových i levicových extremistů, prostředí univerzit i kulturních institucí se politizuje, vykřikují se zde hesla o nutnosti třídního boje, studenti i intelektuálové se angažují, ale podmínky dělníků, zejména v Kampánii sužované camorristickými klany, se nijak nelepší. Elena by ráda žila revolučním kvasem, ale dokáže dát svému životu náboj a směr sama bez Lily? Lze přátelství udržovat jen „po telefonu“, nebo je lepší pouto mezi hlasy bez těla utnout?
Za příběhem Eleny, která před Neapolí utíká a neuvědomuje si, že si ji nese v sobě, a Lily, která v ní setrvává, protože ví, že nejtěžší je utéct sám před sebou, se i nadále roztáčí sugestivní kaleidoskop životů obyvatel jejich rodné čtvrti, propletenec lásek, křivd, nevraživosti, žárlivosti, věrnosti i zrady.

Ukázka z knihy

Naposledy jsem Lilu viděla před pěti lety, v zimě roku 2005. Procházely jsme se brzy ráno po hlavní ulici a tak jako už spoustu let jsme se nedokázaly cítit uvolněně. Mluvila jsem jen já, pokud si vzpomínám, ona si něco pobrukovala, zdravila lidi, kteří jí ani neodpovídali, když mě výjimečně přerušila, omezovala se na zvolání bez zjevné souvislosti s tím, co jsem říkala. Během let se přihodilo moc ošklivých věcí, některé byly strašné, a abychom zas našly vzájemnou důvěrnost, musely bychom si sdělit své tajné myšlenky, jenže já neměla sílu najít slova a jí, která sílu možná měla, scházela chuť, neviděla v tom žádný smysl. (str. 17)

Ukázka prozrazuje pokračování vyprávění Eleny.

Doporučujeme

Než se pustíte do tohoto knižního hitu letošního podzimu, přečtěte si dva předcházející díly této tetralogie.

zobrazit info o knize     zobrazit info o knize

Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou

Geniální přítelkyně 3
Autor: Elena Ferrante
Přeložila: Alice Flemrová

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-364-0
Doporučená cena: 357 Kč

Knihu Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou vydalo nakladatelství Prostor.

O autorce

O skutečnou totožnost Eleny Ferrante se lite­rární obec zajímá už od počátku devadesátých let, kdy vyšla románová prvotina L’amore molesto (1992, Tíživá láska) osob(y) publikující(ch) pod tímto jménem. Mezinárodní úspěch tetralogie Geniální přítelkyně, tvořené romány L’amica geniale(2011, Geniální přítelkyně), Storia del nuovo cognome (2012, Příběh nového jména), Storia di chi fugge e di chi resta (2013, Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou), Storia della bambina perduta (2014, Příběh ztracené holčičky), dal podnět k intenzivnějšímu pátrání po její identitě.
Ať už je Elena Ferrante kdokoli, v současnosti je kritikou řazena mezi největší žijící italské autory a týdeník Time ji v roce 2016 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. S jejím vypravěčským mistrovstvím, které není založeno na narativních experimentech, ale na strhující síle výpovědi o těch nejzákladnějších lidských citových poutech, se už mohli čeští čtenáři setkat v románě Dny opuštění (2011). Její romány Tíživá láska a Dny opuštění se dočkaly filmového zpracování (1995, r. Mario Martone a 2005, r. Roberto Faenza), nyní se na motivy tetralogie Geniální přítelkyně chystá v produkci společnosti HBO a italské RAI osmidílný televizní seriál.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

logo_www_Slovart

Hlavní hrdinka Helena Pelletierová nemá otce, kterým by se mohla chlubit. Je to únosce dětí známý jako Král močálů. Když uprchne z vězení, rozhodne se ho dopadnout. A když zjistí, že novým cílem mají být její dvě dcerky, stává se z pátrání hra o přežití…

Když neslavně známý únosce dětí Král močálů uteče z přísně střeženého vězení uprostřed Michiganské divočiny, je si Helena Pelletierová jistá, že je schopná ho se svými loveckými a stopařskými schopnostmi chytit. Vždyť znalostmi rozlehlých močálů se Králi nemůže nikdo vyrovnat kromě Heleny, jeho vlastní dcery. Postupně zjišťuje, že útěk z vězení byl jen první krok v otcově promyšleném plánu. Jeho cílem je totiž unést ji i její dvě malé dcerky. V této hře o přežití musí Helena využít vše, co se od otce jako dítě naučila…

Ukázka z knihy

Kdybych vám řekla jméno své matky, hned byste věděli,o koho se jedná. Moje matka byla slavná, i když o to sama nikdy nestála. Rozhodně nešlo o druh slávy, po kterém by někdo toužil. Jaycee Dugardová, Amanda Berryová, Elizabeth Smartová – spíš někdo takový, ačkoli moje matka nebyla ani jednou z nich. Jméno mé matky byste poznali, kdybych vám je řekla,a pak byste se podivili – jen kratičce, protože roky, kdy se lidé zajímali o moji matku, jsou dávno pryč, stejně jako ona sama. Kde je teď? A nenarodila se jí náhodou dcera, zatímco ji pohřešovali? Co se s tím děvčátkem stalo? (str. 11)

Podívejte se na pokračování ukázky.

Pokud vás kniha zaujala, nyní ji můžete vyhrát v naší soutěži.

Ohlasy na knihu

Strhující thriller, který se čte jedním dechem.

- Bookreporter

Podmanivý, skvělý, k dokonalosti dotáhnutý román… Ukázka kvalitního thrilleru.

- The New York Times

Dcera krále močálů

Autor: Karen Dionne
Přeložila: Hana Březáková

Počet stran: 320
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7529-326-8
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Dcera krále močálů vydalo nakladatelství Slovart.

O autorce

Karen Dionne (* 1953) je americká spisovatelka, spoluzakladatelka internetové komunity autorů Backspace. Je členkou spisovatelského sdružení International Thriller Writers. V příběhu svého čtvrtého románu Dcera krále močálů zúročila vlastní zkušenosti ze sedmdesátých let 20. století, kdy s rodinou několik měsíců tábořila na poloostrově poblíž Michiganu. Miluje fotografie přírody a v současné době žije s manželem na předměstí Detroitu.

————————————————

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

argo

Pohoří Tríbeč představuje jednu z největších záhad Slovenska. Lidé zde nevysvětlitelně mizí beze stopy. Jozef Karika na základě vyprávění příběh rozvinul, doplnil o svá zjištění a předkládá čtenáři hororový příběh. Po jeho přečtení zůstává viset ve vzduchu otázka, zda se jedná o legendu, či skutečnost…

Tahle kniha vznikla zvláštním způsobem. Po vydání mysteriózního thrilleru Strach se autorovi ozval člověk, který mu povyprávěl opravdu děsivý příběh. Jozef Karika jeho vyprávění zaznamenal, mnohá tvrzení ověřil, doplnil o vlastní zjištění a zpracoval v knize, kterou máte před sebou. Na jejích stránkách rozmotává velice tajemný, tragický a hrůzostrašný případ. Zároveň poodhaluje jednu z největších záhad Slovenska – nevysvětlitelné mizení lidí v pohoří Tríbeč.
Legenda, záměrná mystifikace, nebo děsivá skutečnost? Tuhle otázku si klade i autor. Předkládá strhující hororový příběh a nechává na čtenáři, aby našel odpověď.

Ukázka z knihy

Měl jsem se otočit a odejít, nechat černou příšeru na pokoji. Hnusná, zatracená věc! Samozřejmě, po bitvě je každý generál. Jenže jak jsem měl, do prdele, vědět, kam mě ten objev dovede? A kdyby jenom mě… Zkurvená ocelová dvířka, jak jsem mohl tušit, co je za nimi?!
Chtěl jsem jenom trochu prachů navíc, myslel jsem si, že shrábnu pár starých cenností, které střelím v zastavárně za rohem nebo starožitnictví na náměstí. Kdo mohl tušit, že tam místo toho najdu… Ani nevím, jak to pojmenovat, chápeš? (str. 13)

Podívejte se, jak příběh pokračuje.

Trhlina

Autor: Jozef Karika
Přeložil: Jiří Popiolek

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2232-9
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu Trhlina vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Slovenský spisovatel Jozef Karika pracoval jako redaktor v televizi. Zaměřoval se především na politické a investigativní reportáže. Je držitelem Ceny Béla za nejlepší hororovou povídku a několika dalších novinářských i literárních ocenění. Debutoval knihou Zóny tieňa (2005), posléze vydal publikace Mágia peňazí (2007), KPMPZ (2007) a Brány meonu (2009). V USA vydal soubor esejí pod názvem Liber 767 (2009). V roce 2010 mu vyšla kniha pod názvem V tieni mafie (česky Ve stínu mafie, Knižní klub 2011), která se stala bestsellerem nejen na Slovensku, ale i v České republice. Také její volná pokračování V tieni mafie II – Čas dravcov (2011) a Nepriateľ štátu (2011) se zařadila mezi nejprodávanější knihy na Slovensku.
Za romány Ve stínu mafie a Čas dravcov získal ocenění Zlatá kniha, které se uděluje za víc než patnáct tisíc prodaných výtisků. V letech 2012 a 2013 mu vyšel dvoudílný román Na smrť o přátelství a lásce, které se změnily na smrtelnou nenávist. V příběhu se mu podařilo spojit tři zdánlivě protichůdné světy – prostředí židovské mafie v New Yorku, nacistické Německo a první slovenský stát. V roce 2014 vydal svůj první mysteriózní thriller Strach a v roce 2015 pak thriller Tma.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

*Není-li uvedeno jinak, je zdrojem informací: Velký knižní čtvrtek

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdo zabil Snížka?

Soukupová, Petra

Host, 2017

zobrazit info o knizeWho The Fuck Is David Koller?
rozhovor s rockovou legendou

Ohnisko, Milan

Druhé město, 2017

zobrazit info o knizePovídky na tělo

Formanová, Martina

Prostor, 2017

zobrazit info o knize Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou
Geniální přítelkyně 3

Ferrante, Elena

Prostor, 2017

zobrazit info o knizeDcera krále močálů

Dionne, Karen

Slovart, 2017

zobrazit info o knizeTrhlina

Karika, Jozef

Argo, 2017

Napsat komentář