Život není peříčko

Co_prinasi_obycejny_zivot
Kolik je na světě lidských bytostí, tolik podob život má. Všichni jsme lidé, přesto je každý z nás jiný. Stejně tak i příběh každého z nás by vydal na celou knihu. Seznamte se s knižními novinkami, jejichž námětem je život ve všech svých podobách.

Nejlepší příběhy píše sám život. O své vlastní postřehy a dojmy z prožitých let se rozhodla podělit Hana Pinknerová. Ve své knize Život v tempu andante nevynechala ženskou moudrost ani humorný nadhled.

Když žijeme ve zrychleném tempu, nedokážeme prožívat dar přítomného okamžiku. Ten je letmý, nedá se vrátit ani zadržet. Pouze když zvolníme, přejedeme do tempa andante, dokážeme tyto vzácné momenty objevit i prožít.
V další sbírce fejetonů se známá autorka dělí se čtenáři o vlastní prožitky a postřehy ze života, s lehce humorným nadhledem ženy středního věku.

Život v tempu andante

Autorka: Hana Pinknerová

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 115×200 mm
ISBN: 978-80-7195-986-1
Doporučená cena: 189 Kč

Knihu Život v tempu andante vydalo nakladatelství Karmelitánské nakladatelství.

Ukázka

Měla jsem odevzdat rukopis knihy, ale nepodařilo se mi ji dopsat včas. Tahle kniha to nechtěla. Píšu v ní o klidu a spočinutí. Zkouším popsat své pokusy vychutnávat si prosté bytí…  Musím mezi psaním čichat k růžím, plavat ve studené vodě, vařit dobré obědy, pít horkou kávu, pozorovat mraky… Vím, že to všechno vypadá jako nepodstatné maličkosti, ale pro mne jsou důležité. Tohle je můj život. Skládá se z takových nedůležitých maličkostí. O tom píšu. Jen mi to nejde tak rychle.

O autorce

Hana Pinknerová (* 1963) pochází ze Znojma, vystudovala Pedagogickou fakultu na Masarykově univerzitě v Brně. Je vdaná, žije v Brně, kde provozuje malé knihkupectví a galerii. V Karmelitánském nakladatelství jí vyšly např. tituly: O světle s Hanou Pinknerovou, O darech s Hanou Pinknerovou, O dřevěném panáčkovi, Kuchyňské pohádky a oblíbené knížky fejetonů: Brusinky, Budu asi lítat, Co Bůh šeptá maminkám, Další porce potěšení, Dneska jsem to stihla, Dvě minuty ticha, Jedno potěšení týdně, Smím být něžná, Středověk mého života, To pravé místo, Život v tempu andante.

Zdroj: Karmelitánské nakladatelství

————————————————

Těhotenství a mateřství jsou symboly nového života. Nového začátku. Naděje. Nových, lepších zítřků. Pokud se ovšem dítě narodí živé. Hrdinka knihy Tabito, vstaň takové štěstí neměla. Jak takovou bolest unesla?

Já sám až do vašeho stáří, až do šedin vás budu nosit.
Já jsem vás učinil a já vás ponesu,
budu vás nosit a zachráním.
(Izajáš 46,4)

Tabito, vstaň

Autorka: Jitka Evanová

Počet stran: 40
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7255-390-7
Doporučená cena: 70 Kč

 

Knihu Tabito, vstaň vydalo nakladatelství Návrat domů.

————————————————

I vězeňský dozorce je jen člověk. Prožijte život Adolfa Kolínského, dozorce vězňů a zároveň obviněného u lidového soudu. Ponořte se do protektorátní doby, kde i hrdinové byli občas zbabělci.

Starší generace si jistě vybaví statečného dozorce „Kolína“ z Fučíkovy nesmrtelné knihy Reportáž psaná na oprátce. Byl Adolf Kolínský skutečně tím bájným hrdinou, za kterého jej vydávala komunistická historiografie? Předkládaná monografie se snaží představit dozorce vězňů Adolfa Kolínského jako obyčejného člověka od začátků jeho kariéry až po časté výslechy příslušníků StB na sklonku jeho života. Autor popisuje dlouhou pouť, která vedla skrze žaláře gestapa po celém protektorátu Čechy a Morava až k procesu před Mimořádným lidovým soudem v Hradci Králové.

Adolf Kolínský. Český dozorce ve službách gestapa

Autor: Jaroslav Nečas

Počet stran: 140
Vazba: brožovaná
Formát: 156×232 mm
ISBN: 978-80-200-2715-3
Doporučená cena: 245 Kč

Knihu Adolf Kolínský. Český dozorce ve službách gestapa vydanou nakladatelstvím Academia si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Žalobu však zpracovali úředníci gestapa ledabyle, takže obsahovala faktické chyby. Později při otázkách kladených u přelíčení předseda soudu Otto Georg Thierack a šéf pražského gestapa Geschke Eliášovi vyčítali mimo jiné, že nenahlásil německým úřadům protistátní činnost svých spolupracovníků. Eliáš jim odpověděl, že „jako Čech a český důstojník nemohl udávat české občany.“ Celý proces byl pečlivě připraveným divadlem, které nacisté naplánovali dlouho dopředu s jasným výsledkem, trestem smrti za zemězradu, velezradu a podporování nepřítele. Po vynesení rozsudku přečetl Eliáš tzv. prohlášení loajality, ve kterém vyzýval k poctivé spolupráci s Němci a vystoupil proti exilové vládě v Londýně.

————————————————

Psychologické problémy dokáží zahýbat lidským životem opravdu znatelně. Když je psychicky postižená i vaše rodina a nejvytíženějším rodinným lékařem je psychiatr, nechybí mnoho k získání vlastní diagnózy. Možná pomůže psychoanalýza.

Dětství v Bruselu. Škola, kde jsem otupělý nudou pozoroval oknem, jak prší. Víkendy v Ostende se stínem Jamese Ensora na dosah ruky. Babička byla šílená. Charcotovská hysterička. Strejda tíhl spíš k lehké psychopatii. A táta byl ochotný odjet kamkoliv: do Argentiny, do Ameriky… Kamkoliv, jen když to bylo někde daleko… Vezmem kramle, říkal… Celé té podivné skupince se moc dobře nevedlo. O něčem svědčí už jen to, že náš rodinný lékař byl psychiatr… Takže se ze mě nutně stal napřed neurotik a potom, o dost později, psychoanalytik… Mezitím, v čase svěžího a radostného dospívání, jsem se pokusil odjet mezi Tupamaros v Uruguayi. Skončil jsem pod stanem v horách poblíž Briançonu…
Nakonec, abych si to vyřídil s ubíhajícím časem a zvítězil nad svými obsedantními zábranami, jsem se přinutil, po vlastní psychoanalýze a díky ní, ke psaní. Psát všemu navzdory.
Román? No ano, román, chcete-li… Ale román, jehož hrdinkou i základní zápletkou pak bude psychoanalýza.

Běsi, co mě sužují

Autor: Patrick Declerck
Přeložil: Tomáš Kybal

Počet stran: 237
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-034-9
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Běsi, co mě sužují vydanou nakladatelstvím Host si můžete prohlédnout v ukázce.

Více o knize si přečtěte v našem podrobnějším článku.

Ukázka

Babička byla šílená. Hysterická. Omdlévala, kdy se jí zachtělo, pro nic za nic. Naschvál. Pro nějaký spor. Sebemenší překážku, která se jí postavila do cesty. Anebo prostě z nudy. Už v dívčím věku se tak jednou provždy zbavila všech náboženských povinností, když prohlásila, že kadidlo při obřadech ji kdoví jakým záludným a dosud neznámým etiopatologickým procesem nevyhnutelně působí ztrátu vědomí. Pravda byla prostší: nedokázala zůstat zticha déle než pár minut.

O autorovi

Patrick Declerck (* 1953) je belgický filozof, antropolog, psychoanalytik a spisovatel. Zabývá se tématy, jako je desocializace, bezdomovectví nebo alkoholismus. Je autorem jednoho z nejvýznamnějších děl současné antropologie Les naufragés. Avec les clochards de Paris (Ztroskotanci. S pařížskými bezdomovci, 2001). Za knihu Běsi, co mě sužují (2012) získal belgickou cenu Prix Victor Rossel. Česky vyšla jeho sbírka povídek z roku 2004 Tábor Radostné vědy (Dauphin 2008).

Zdroj: Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnes představených osudů vás nejvíce zasáhl? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot v tempu andante

Pinknerová, Hana

Karmelitánské nakladatelství, 2017

zobrazit info o knizeTabito, vstaň

Evanová, Jitka

Návrat domů, 2017

zobrazit info o knizeAdolf Kolínský. Český dozorce ve službách gestapa

Nečas, Jaroslav

Academia, 2017

zobrazit info o knizeBěsi, co mě sužují

Declerck, Patrick

Host, 2017

Napsat komentář