Současné české čtenářství

Jiri Travnicek_Ceska ctenarska republika
Nakladatelství Host vydalo podnětnou knihu zabývající se současnou českou čtenářskou kulturou. Jejím autorem je zkušený literární vědec a kritik Jiří Trávníček.

Kniha o současné české čtenářské kultuře vychází z anonymních čtenářských životopisů, které se nahrávaly v letech 2009–2015. Tyto výpovědi (celkem jich je 138) slouží jako základ pro trojí pohled na naše čtenářství. Úhel generační portrétuje čtyři generace (rozhlasovou, televizní, počítačovou a internetovou), konkrétně to, čím musely projít a jaké jsou jejich dominanty. Druhá perspektiva (fenomény) se zabývá tematickými průsečíky, tedy tím, co z jednotlivých čtenářských životopisů vyplynulo – například Babička, detektivka, film a kniha, odpadlictví, povinná četba, Švejk, tipaři, zákazy a další. Třetí úhel (životopisy) přináší devět životních čtenářských příběhů, které jsou něčím typické a zároveň něčím podnětné, to vše s malou interpretační nápovědou.

Taky si vzpomínám, jak byly ty čtvrtky – Hlava XXII a tak podobně. V těch frontách jsem stál. Vzpomínám si třeba taky na Letiště. Nebo Motýlka – ten taky byl ve čtvrtkách. I Párala jsem nějakýho skousal, ale ten mě moc nechyt. Jestli to byl jinej styl? Asi to bylo moc na bednu, ale já jsem čet taky pár knížek na bednu, kdy jsem se musel vracet, na něco se voptat, když jsem nechápal. Protože ten kluk, jak jsem se o něm zmínil, že byl vyučenej sazečem, tak ten byl bedna, ten byl načtělej. S tím jsme i knihy konzultovali. Já jsem tady říkal Láďovi: „Hele, já jsem toho přečet mraky, ale už si nevzpomenu… a už si i těžko uvědomuju ty děje.

Soukromý zemědělec, 59 let

 

Česká čtenářská republika

Generace, fenomény, životopisy
Autor: Jiří Trávníček

Počet stran: 446
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-850-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Česká čtenářská republika vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Čtenář drží v ruce knihu, jejímž hlavním hrdinou je on sám. Ano, právě ty, čtenáři…
Česká čtenářská republika totiž pojednává o čtenářích, a to o čtenářích napříč celou současnou společností, tj. o čtenářích běžných; nikoli tedy pouze o těch, kdo se cítí být ke čtení poutáni nějakou obzvláště silnou vazbou, ani ne o těch, kdo čtou jen beletrii; nejde zde ani o lidi profesionálně se čtením spoutané (spisovatele, překladatele, literární vědce ad.). Klíčová slova jsou tato: čtenáři, četba, čtenářství, čtenářská socializace, česká kultura, generace, určující fenomény, životopisy, 20. a 21. století. Klíčová slova druhého sledu: literární kultura, orální historie, sociální a kulturní dějiny.
Není to kniha ani katastrofická, ani oslavná, jakkoli se v ní neustále ukazuje, že čtení netvoří jen jednu z mnoha kulturních praktik, nýbrž že jde o praktiku klíčovou. Jinak řečeno: že před čtením není úniku. že v jistém smyslu jsme jeho zajatci. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jiří Trávníček

Jiří Trávníček (* 1960) je literární vědec a kritik, editor a vysokoškolský učitel. Je autorem několika knih: Poezie poslední možnosti (1996), Na tvrdém loži z psího vína (1998, se Zdeňkem Kožmínem), Příběh je mrtev? (2003), Vyprávěj mi něco… (2007), Čteme? (2008), Čtenáři a internauti (2011), Překnížkováno (2014), Knihy kupovati (2014, se Zdeňkem Šimečkem), Reading Bohemia (2015); spoluautorem dvou knižních rozhovorů (s Arnoštem Goldflamem a Dušanem Šlosarem). Vydal rovněž publikaci čtenářských životopisů lidí věnujících se profesně knihám (Knihy a jejich lidé, 2013). Jeho texty byly publikovány v Bulharsku, Maďarsku, Německu, Polsku, Rakousku, na Slovensku, v USA, Velké Británii aj. V současné době je členem dvou mezinárodních týmů zabývajících se čtenářstvím.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnices výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeská čtenářská republika
Generace, fenomény, životopisy

Trávníček, Jiří

Host, 2017

Napsat komentář