Být dobrými rodiči

Rodicovstvi tipy
Snad každý rodič chce dát svému dítěti to nejlepší. Ruku na srdce, někdy to bývá fuška… Především pro ty, kteří tápají a hledají inspiraci, máme tipy na knihy o rodičovství a mateřství. I kniha totiž může být dobrým rádcem.

Často se snaha být dokonalým rodičem stává vyčerpávající a mnohdy se míjí výsledkem. Rodičovství byste si měli užívat a k tomu poslouží koncept tzv. uvolněného rodičovství, který zajistí pohodovou rodinnou atmosféru a pomůže k tomu, aby vaše výchova měla smysl.

Snaha o dokonalost, maximální bezpečí a optimální rozvoj potomkových schopností vede k vyčerpaným rodičům a přetíženým dětem. V reakci na takové děti a rodiče rozvíjí autorka koncept uvolněného rodičovství. Zabývá se například zacházením s emocemi, nasloucháním rodičovské intuici, vyváženým uspokojováním potřeb všech členů rodiny, pozorností, kterou děti potřebují, zvyšováním psychické odolnosti… Zjistíte, že spoustu věcí lze dělat méně vyčerpávajícím a více uspokojujícím způsobem, než jsme zvyklí, a že i v dnešním městském prostředí lze dětem dopřát to, čeho měly vždy dostatek, a nyní jim schází: obyčejnou neorganizovanou hru a pohyb na čerstvém vzduchu.
Kniha vám pomůže k tomu, abyste si své rodičovství užívali. Aby ve vaší rodině vládla příjemná atmosféra a z vašich dětí vyrostli stabilní, pohodoví, citliví a zodpovědní lidé s rozvinutými vztahy a vazbami.

Ukázka z knihy

Hněv a žal rozmazlených
V této kapitole chci pohovořit o dalším z důsledků naší přehnané snahy zajistit svým potomkům  ty nejlepší podmínky pro jejich rozvoj: děti, pro které a za které toho příliš mnoho děláme, a v jistém smyslu jim až sloužíme, berou takové naše chování jako normu. Domnívají se, že na ně mají nárok a oprávněně se zlobí, když své „povinnosti“ neplníme. (str. 50)

Další ukázky lze nalézt na stránkách nakladatele.

Uvolněné rodičovství

Autorka: Pavla Koucká

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1275-1
Doporučená cena: 315 Kč

 

Knihu Uvolněné rodičovství vydalo nakladatelství Portál.

O autorce

Mgr. et Mgr. Pavla Koucká je psycholožka. Působila na linkách důvěry, v současnosti pracuje v azylovém domě pro matky s dětmi a ve své soukromé praxi. Je autorkou mnoha článků a knih Výchova láskou (Portál, 2012) a Zdravý rozum ve výchově (ukázka; Portál, 2014).

Zdroj informací: nakladatelství Portál 

————————————————

Abyste se mohli stát skvělými rodiči, je určitě dobré se na potomka nejprve řádně připravit. S tím vám pomůže dnešní druhý knižní tip, který představuje přehlednou a graficky uspořádanou příručku, která se věnuje všem tématům týkajících se mateřství.

Zodpovědní rodiče chtějí být na příchod svého potomka připraveni. Tato moderní barevná publikace vám poskytne všechny nezbytné informace. Tandem zkušených odborníků a vyhledávaných autorů přináší aktuální gynekologické a pediatrické poznatky, uspořádané do vyčerpávající, přehledné a graficky atraktivní příručky, která vás provede těhotenstvím i péčí o dítě od novorozeneckého do předškolního věku.
Kniha se věnuje těmto tématům:

  • plánované rodičovství, přirozené i umělé otěhotnění
  • změny v těle budoucí maminky
  • vývoj zárodku a plodu
  • předporodní péče
  • porod a moderní postupy tišení bolesti
  • šestinedělí
  • úspěšné kojení
  • výživa dítěte, zavádění příkrmů a biopotraviny
  •  manipulace s dítětem, psychomotorický vývoj, využití péřové peřinky
  • masáže dětí, plavání
  • nejčastější dětské nemoci, jejich léčba a prevence, první pomoc
  • očkovací kalendář
  • obezita u dětí

Zcela nové jsou kapitoly o koupání, plavání a správné manipulaci s dítětem a také o významu péřové peřinky pro kojence, které doplnila Eva Kiedroňová, autorka bestsellerů Něžná náruč a Rozvíjej se děťátko.

Těhotenství a mateřství

Autor: Martin Gregora

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 207×288 mm
ISBN: 978-80-247-5579-3
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Těhotenství a mateřství vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

MUDr. Martin Gregora vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a působí jako dětský lékař, neonatolog a endokrinolog. Žije a pracuje ve Strakonicích. Píše populárně naučné knihy zabývající se problematikou péče o dítě.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUvolněné rodičovství
Rozumně, citlivě a s menším nasazením

Koucká, Pavla

Portál, 2017

zobrazit info o knizeTěhotenství a mateřství

Gregora, Martin – Veleminský, Miloš

Grada, 2017

Napsat komentář