Příběhy skutečného života

read
Ty nejlepší příběhy píše život sám. Dnes vám takové ukážeme. Vydejte se napříč sibiřskou pustinou a zakuste život v gulagu. Nebo se zatajeným dechem můžete vyslechnout zpověď muže, který dlouho pečoval o svého umírajícího otce. A tím teprve začínáme…

Poučeni od nacistů dotáhli umění segregace odpůrců komunistického režimu k dokonalosti. Sověty uvězněná Helena Frischerová vzpomíná na každodenní rutinu ruských pracovních táborů v mrazivých detailech. Jak se žilo tamním vězňům a jakou měli šanci na přežití?

Dny mého života

Helena Frischerová (1906–1984) pocházela z Prostějova, který na začátku třicátých let opustila, aby svého manžela doprovodila na jeho cestě za prací do Sovětského svazu. Tam, v hlavním městě Moskvě o padesát let později zemřela, aniž by se kdy podívala zpátky do rodného Československa. Ve svých vzpomínkách se věnuje letům 1937–1947, jež strávila jako jedna z obětí „Velkého teroru“ v táborech sovětského gulagu. Její memoárová próza rusky poprvé vyšla v Moskvě už v roce 1989, úplné knižní vydání se objevilo v roce 2014. Popisuje nejen každodenní krutou táborovou realitu, ale i projevy přátelství, solidarity mezi vězni a pokusy vést kulturní život i za ostnatým drátem. Naléhavým stylem, který odkazuje k dokumentární literatuře dvacátých let, čtenáře do tohoto vzdáleného světa nemilosrdně vtahuje. Autorčin osud se stal předobrazem jednoho klasického díla české literatury 20. století. Moskevský pobyt manželů Frischerových v době sílících čistek zachytil jejich přítel Jiří Weil ve svém varovném románu Moskva-hranice (1937) a v osudech jeho hlavních postav – Ri Gustavovny a inženýra Roberta. Na rozdíl od manžela, který byl 16. ledna 1938 popraven, Helena Frischerová věznění přežila a podala o tom svědectví. Svou jemnou memoárovou prózou se zařadila mezi klasiky tzv. lágrové literatury.

Vzpomínky na gulag
Autorka: Helena Frischerová
Editoval: Lukáš Babka
Přeložila: Radka Rubilinová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 137×208 mm
ISBN: 978-80-200-2722-1
Doporučená cena: 375 Kč

Knihu Dny mého života vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Dveře se otevřely dokořán, z celého vlaku vyvádějí lidi.

„V zástupu po čtyřech!“

Zprava vidíš nekonečný proud žen, některé s  malými dětmi na rukách, jiné o berlích. Zleva pak jdou muži. Vepředu kráčejí ti nejstarší a nejvysílenější. Po stranách postávají ozbrojení vojáci, míří na vás samopaly a u nohou jim sedí pes. Zezadu to samé – ostraha, psi a samopaly.

Povel: „Pochodem v  chod! Varování: Kdo udělá krok napravo nebo nalevo, bude zastřelen!“

Až mnohem později sis vzpomněla na podrobnosti: jak oslepující se ti zdálo bledé denní světlo. Že když tě odváželi, byl podzim, a teď padá hustý sníh. Snášel se na letně oblečené vězně. Neviděli jste nádraží, nevěděli jste, co je to za stanici. Vězňové pomalu bloudili po nekonečných a křivolakých uličkách jakéhosi zapadlého městečka. Civilisté odvraceli zrak, snad hrůzou, anebo proto, že už si na tu hrůzu dávno zvykli. (str. 8, 9)

Kam vězně odvedli a jak to tam vypadalo? Ačkoliv si to většina z nás umí představit, nic nám daný zážitek nezprostředkuje lépe, než pokračování této velmi autentické ukázky

————————————————

Zmínkou jména Hope Jahrenová pravděpodobně nepřekvapíte žádného přírodovědce. Tato zarputilá žena zasvětila život fauně a jejímu výzkumu, vybudovala tři laboratoře a dosáhla na mnohé úspěchy. Ve své knize se zamýšlí nejen nad prací, ale také nad svým osobním životem, jemuž vévodí jediné jméno: Bill.

Když šeptá listí

Uznávaná vědkyně Hope Jahrenová vybudovala tři laboratoře, v nichž studuje stromy, květiny, semena a půdu. Její knižní prvotina odhaluje mnohé ze života rostlin – ale nejen to. Když šeptá listí je kniha o práci a lásce, a o horách, které obě spojenými silami dokážou přenést. Přináší pozoruhodné příběhy o autorčině dětství na minnesotském venkově; o životě s nekompromisní matkou a otcem, který ji povzbuzoval k mnohahodinovým hrám v jeho školní laboratoři; o tom, jak nalezla útočiště ve vědě a naučila se dělat laboratorní práci „jak srdcem, tak rukama“; a také o nevyhnutelných součástech vědecké práce – zklamáních, úspěších i radostných objevech. Jádro knihy však tvoří příběh vztahu, který si Jahrenová vybudovala s velmi nadaným, životem zkoušeným mužem jménem Bill, jenž se stává jejím pracovním partnerem a nejlepším přítelem. Jejich často nevyzpytatelná vědecká dobrodružství je zavedou ze středozápadu napříč Spojenými státy a zpět, přes Atlantik až na tropickou Havaj, kde v současnosti Jahrenová našla domov pro sebe i svou laboratoř. Autorčin zkoumavý pohled na rostliny, její úžasná duševní houževnatost a bystrá pozorování oživují každou stránku této nevšední knihy. Stejně, jako vám otevře dveře ke krásným a složitým mechanismům uvnitř každého listu, stébla trávy a okvětního lístku, také navždy změní váš pohled na svět přírody. Je to výmluvný příklad toho, co se může stát, když v sobě objevíte vášeň, energii a odvahu, abyste žili tím, co opravdu milujete, a postupně se stali osobou, jíž jste se stát měli.

Příběh stromů a mého života
Autorka: Hope Jahrenová
Přeložila: Věra Kovářová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 150×217 mm
ISBN: 978-80-7565-165-5
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Když šeptá listí vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Když vědci rozlouskli pevný obal lotosového semínka (Nelumbo nucifera) a vypiplali z něj rostlinku, ponechali si prázdný lusk. Když jej podrobili radiouhlíkové analýze, zjistili, že na ně jejich semínko čekalo na čínském rašeliništi přes dva tisíce let. Ten nepatrný zárodek živil naději na svou vlastní budoucnost, zatímco bujely a zmíraly celé lidské civilizace. A pak se jednoho dne jeho touhy rozpučely a rozkvetly v laboratoři. Říkám si, kde se asi právě teď nachází.

Každý začátek znamená konec jednoho čekání. Každému z nás náleží právě jen jedna šance na život. Každý z nás je zároveň vysoce nepravděpodobný a přitom nevyhnutelný. Každý vzrostlý strom byl nejprve čekajícím semínkem.

Přečtěte si celou první kapitolu knihy.

O autorce

Hope Jahrenová obdržela tři Fulbrightovy ceny za geobiologii a je jednou ze čtyř vědců, a jedinou ženou, jimž byly uděleny obě Medaile pro mladé vědce za biologii. Časopisem Popular science byla zařazena do „Brilantní desítky“ mladých vědců a časopis Time ji zahrnul mezi „100 nejvlivnějších lidí“. Učila a prováděla nezávislý výzkum na univerzitách po celých Spojených státech a v současnosti je doživotní profesorkou na Havajské univerzitě v městské části Manoa v Honolulu.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Mít v rukou život vlastního otce se může zdát jako noční můra. Mít v rukou pouze jeho smrt je však daleko horší. Marshall Brown toho svého doprovázel právě na té cestě, z níž už není návratu. Jak se s tím zvládl vyrovnat a co všechno se přitom naučil?

Pečovatel

Dostává se vám do rukou knížka pana Marshalla Browna, který doprovázel svého tatínka v období těžké nemoci a smrti. Bývá velmi obtížné sdělit tak intimní chvíle, zvlášť u svých blízkých. Právě v této knize je zachyceno velmi cenné svědectví syna, který vstupuje věrně a s odvahou do každodenní reality své rodiny a popisuje krok za krokem přijetí tatínkovy těžké nemoci a smrti. Naše doba se honosí tím, že my lidé o smrti a umírání raději nehovoříme. Smrt předáváme do rukou profesionálů. Asi nikdy v historii lidstva neumíralo tolik lidí v nemocnici jako ve 21. století. Přitom se uvádí, že většina lidí si sice přeje zemřít doma v rodině, ale jen malému procentu se to podaří. Rodinní příslušníci se často nechávají ochromit strachem, který jim říká, že doprovázení svých blízkých nezvládnou. Spíše se bojí nahlédnout do minulosti svých rodin, bojí se usmíření. Je to tím, že sami postrádají naději, že život smrtí nekončí, ale pokračuje dál.

Příběh jednoho syna
Autor: M.T. Brown

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7255-378-5
Doporučená cena: 180 Kč

Knihu Pečovatel: Příběh jednoho syna vydalo nakladatelství Návrat domů.

Ukázka z knihy

Takhle to na konci sedmdesátých let minulého století cítil můj dědeček, když se ocitl před dilematem, jak se postarat o moji babičku s podlomeným zdravím. Tehdy jsem poprvé viděl, jak se někdo stará o svého stárnoucího blízkého, který potřebuje neustálou péči. Děda se o mou babičku obětavě staral až do dne její smrti. (str. 11)

Další informace o knize se dozvíte v našem článku.

O autorovi

M. T. Brown se narodil v Oregonu v USA. Společně s manželkou a třemi dětmi žije od roku 1989 v České republice. Je spoluzakladatelem Sdružení evangelikálních teologů, vedl dálkové studium na Evangelikálním teologickém semináři v Praze, vyučuje teologii a další předměty po Evropě a v Africe. Je ordinovaný kazatel.

————————————————

Jen ti nejlepší mohou dosáhnout na samotnou špičku vrcholových sportů. A mnohdy je to stojí opravdu hodně sil a odhodlání. Seznamte se s osudy těch nejlepších atletů napříč třemi generacemi a sledujte jejich krůčky a zaškobrtnutí na cestě za zlatem.

Atletika cesta na vrchol

Atletika je díky své rozmanitosti mezi fanoušky velmi oblíbeným sportem a čeští atleti patří v mnoha disciplínách již desítky let k evropské i světové špičce. Obrazová publikace mapuje úspěchy tří generací atletů, jejich cestu na stupně vítězů i chvíle nezdaru a bolesti. První je generace, která závodila na přelomu tisíciletí a někteří z ní se stále atletice věnují, ať už na pozicích trenérů nebo funkcionářů. Druhá, nejobsáhlejší, je generace současných úspěšných medailistů z olympijských her a světových i evropských šampionátů. Třetí je nastupující generace mimořádných mladých talentů, kteří již vynikají ve svých věkových kategoriích a míří k medailovým cílům mezi dospělými. Autoři formou medailonků jednotlivých sportovců rekapitulují jejich atletickou kariéru, od sportovních počátků, přes období zrání, hledání, někdy i pádů, až ke stupňům vítězů na velkých soutěžích.

Autoři: Jaroslav Cícha, Eduard Erben, Petr Jelínek

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-271-0392-8
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Atletika cesta na vrchol vydalo nakladatelství Grada.

O autorech

Jaroslav Cícha se narodil v roce 1954. Po vystudování Právnické fakulty UK pracoval od roku 1981 ve sportovní redakci ČTK. Nejvíce se věnoval fotbalu, házené, cyklistice a golfu. Po téměř třiceti letech z této firmy odešel a poslední dva roky je šéfredaktorem měsíčníku Golf Style. Je autorem knihy o mistrovství světa ve fotbale Itálie počtvrté na trůnu (2006).

Eduard Erben se narodil v roce 1956. S fotografováním začal v roce 1972 a od roku 1975 se specializuje na sportovní fotografii. V roce 1997 založil fotoagenturu CPA Czech Photo Agency. V průběhu let byl fotoreportérem v různých českých denících i týdenících a jako fotograf se zúčastnil všech olympijských her od roku 1996. Jeho fotografie byly oceněny v řadě fotografických soutěží, v roce 2009 získal 1. místo v kategorii sport na Czech Press Photo. Je spoluautorem již 11 obrazových publikací o olympijských hrách.

Informace o panu Cíchovi a panu Erbenovi byly převzaty z webových stránek Grady.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAtletika cesta na vrchol

Cícha, Jaroslav – Erben, Eduard – Jelínek, Petr

Grada, 2017

zobrazit info o knizePečovatel: Příběh jednoho syna

Brown, M.T.

Návrat domů, 2017

zobrazit info o knizeKdyž šeptá listí
Příběh stromů a mého života

Jahrenová, Hope

Jota, 2017

zobrazit info o knizeDny mého života
Vzpomínky na gulag

Babka, Lukáš – Frischerová, Helena

Academia, 2017

Napsat komentář