Smrt se nevyhýbá nikomu z nás

Pecovatel
Nemoc, umírání a smrt. Témata, která nepatří mezi často reflektovaná. Titul Pečovatel představuje zpověď syna, který se každodenně staral o nemocného tatínka až do dne jeho smrti. Autor poukazuje na fakt, že většina lidí umře ve nemocnici, i když si přejí opustit svět doma v rodině.

Dostává se vám do rukou knížka pana Marshalla Browna, který doprovázel svého tatínka v období těžké nemoci a smrti. Bývá velmi obtížné sdělit tak intimní chvíle, zvlášť u svých blízkých. Právě v této knize je zachyceno velmi cenné svědectví syna, který vstupuje věrně a s odvahou do každodenní reality své rodiny a popisuje krok za krokem přijetí tatínkovy těžké nemoci a smrti.
Naše doba se honosí tím, že my lidé o smrti a umírání raději nehovoříme. Smrt předáváme do rukou profesionálů. Asi nikdy v historii lidstva neumíralo tolik lidí v nemocnici jako ve 21. století. Přitom se uvádí, že většina lidí si sice přeje zemřít doma v rodině, ale jen malému procentu se to podaří.
Rodinní příslušníci se často nechávají ochromit strachem, který jim říká, že doprovázení svých blízkých nezvládnou. Spíše se bojí nehlédnout do minulosti svých rodin, bojí se usmíření. Je to tím, že sami postrádají naději, že život smrtí nekončí, ale pokračuje dál.

Ukázka z knihy

Takhle to na konci sedmdesátých let minulého století cítil můj dědeček, když se ocitl před dilematem, jak se postarat o moji babičku s podlomeným zdravím. Tehdy jsem poprvé viděl, jak se někdo stará o svého stárnoucího blízkého, který potřebuje neustálou péči. Děda se o mou babičku obětavě staral až do dne její smrti. (str. 11)

Ohlasy na knihu

Tuto knihu bych charakterizovala slovy – láska syna ke svému otci, jež není smrtí zničena, ale žije dál. Věřím a pevně doufám, že pomůže všem, kteří chtějí o své blízké pečovat.

– Jana Sieberová

Pečovatel

Autor: M.T. Brown

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7255-378-5
Doporučená cena: 180 Kč

 

Knihu Pečovatel vydalo nakladatelství Návrat domů.

O autorovi

M. T. Brown se narodil v Oregonu v USA. Společně s manželkou a třemi dětmi žije od roku 1989 v České republice. Je spoluzakladatelem Sdružení evangelikálních teologů, vedl dálkové studium na Evangelikálním teologickém semináři v Praze, vyučuje teologii a další předměty po Evropě a v Africe. Je ordinovaný kazatel.


Návrat domů je pražské nakladatelství moderní křesťanské literatury. Vydává především překlady z angličtiny evangelického zaměření. Nejznámějšími díly, které vydalo, jsou knihy C. S. Lewise včetně druhého vydání Letopisů Narnie. Publikovalo také řadu knih s kritikou evoluční teorie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePečovatel: Příběh jednoho syna

Brown, M.T.

Návrat domů, 2017

Napsat komentář