Inspirace nejen pro muže

Rozečtená kniha - ilustrační
Správný muž ví, že samotu nejlépe zažene žena, hlad doušek vychlazené whisky a nudu dobrá kniha. První dvě položky vám neposkytneme, zato té třetí máme dostatek. A inspirovat se může také vaše drahá polovička!

Vypořádat se s věcmi, jimž rozumíme, je snadné – rozhodně snadnější, než čelit těm, které nechápeme. Pomyslný kámen úrazu mnoha problémů tvoří nejednoznačnost. Pakliže se s ní zvládneme vyrovnat, zvládneme téměř cokoli. Nevěříte? Čtěte dál a přesvědčte se!

Síla nevědomosti

Naprostou většinu problémů, které musí lidé řešit, i situací, jimž musí čelit, charakterizuje nejednoznačnost. A právě způsob, jak se s nejednoznačností vyrovnáváme, předurčuje, zda budeme v současném chaotickém a nepředvídatelném světě úspěšní a zda se vyrovnáme se všemi zkouškami, jež na nás čekají. Zvládání nejednoznačnosti je nepostradatelnou dovedností v práci, podnikání, ve vztazích i v každodenním životě. Lidská mysl si vytvořila různé mechanismy, jak s nejednoznačností pracovat: některé pro nás mohou znamenat riziko, jiné nám naopak pomáhají. Jamie Holmes, spisovatel, novinář a spolupracovník think tanku New America, na stránkách této knihy na základě moderních vědeckých výzkumů vysvětluje, jak tyto mechanismy fungují a co máme dělat, abychom mohli nejednoznačnost a nejistotu využít ve svůj prospěch. Všechny teze dokládá na příbězích ze skutečného života – a nutno podotknout, že je to fascinující čtení. Holmes nás seznámí se špiónem, z něhož se stal lovec nacistů a učitel jazyků, vysvětlí tajemství úspěchu vodky Absolut nebo podivný fakt, že po zemětřesení vždy vzroste počet uzavřených manželství. Dozvíme se, jak nejistota ovlivňuje práci policejního vyjednavače a proč kvůli nejednoznačnosti posílají lékaři pacienty na zbytečná vyšetření. Vydáme se do světa módy v dobách, kdy zuřila válka o délku sukní, do univerzitních poslucháren i na závody silničních motocyklů. Seznámíme se s člověkem, který zkoumá podstatu vynalézání a podíváme se i do jedné zcela jedinečné školy v Jeruzalémě. V současném stále méně předvídatelném a komplexním světě se ukazuje, že to, na čem nejvíce záleží, není inteligence, pevná vůle nebo sebedůvěra. Podstatný je způsob, jak zvládneme to, čemu nerozumíme.

Jak zvládnout to, čemu nerozumíme
Autor: Jamie Holmes
Přeložil: Petr Somogyi

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7263-512-4
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Síla nevědomosti vydalo nakladatelství Management Press.

Ukázka z knihy

V oblasti managementu zásob neexistují snadná řešení. Módní vlny se střídají naprosto nepředvídatelným způsobem. V roce 2006 musel mít plyšového Elma ze Sezamové ulice úplně každý, což přineslo fi rmě Mattel velké zisky. Pokusila se je tedy v nastávajícím vánočním období ještě rozmnožit. V obchodech Toys „R“ Us se dokonce objevilo upozornění, že si každá rodina může koupit jen dva kusy. Elmové ale nakonec zůstali na regálech. V prosinci 2007 se analytici trhu smáli, že nová verze tohoto plyšáka, prodávaná jako „TMX eXtra Special Edition“, by se měla jmenovat spíše „Elmo eXtra speciální propadák“.

Manévrovat mezi nedostatkem a přebytkem zásob může být složité především v odvětví konfekčního oblečení. Například na počátku roku 2012 se společnost Abercrombie & Fitch potýkala s nadbytkem zásob. Vyrobili příliš mnoho oblečení a museli se tedy uchýlit k rozsáhlým slevám. V první polovině roku klesly tržby firmy v obchodech o 8 procent. Do konce roku se podařilo situaci vyřešit, zpomalit výrobu a snížit celkové zásoby firmy oproti minulému roku o 35 procent. V prvním čtvrtletí roku 2013 se ale ukázalo, že v A&F to se šlápnutím na brzdu zjevně přehnali. Nyní spočíval problém v tom, že firma neměla dostatek oblečení, které by mohla prodávat. Prodeje spadly oproti těm předpokládaným o 17 procent. Podle společnosti A&F byly příčinou až poloviny těchto ztrát potíže s managementem zásob. (str. 120)

Stáhněte si celou ukázku.

————————————————

Mezilidské vztahy patří k nevyčerpatelným knižním tématům. Zvláště pak vztahy partnerské. Existuje ovšem něco jako láska a nehynoucí věrnost? Pravdu se dozvíte ve stejnojmenné knize, která přináší odpovědi na tuto otázku a mnohé další.

Pravda

„Tuto cestu jsem nepodnikl jako novinář. Je to bolestně upřímný popis životní krize, do níž jsem zabředl v důsledku svého chování. Musím se podělit o spoustu věcí, na které nejsem ani trochu hrdý, a o pár věcí, jichž bych měl litovat mnohem více, než jich ve skutečnosti lituji. Protože v tomto příběhu nejsem bohužel hrdina, ale padouch.“ Tak začíná dlouho očekávané pokračování knihy Hra Neila Strausse, zábavného a poučného díla imerzivní žurnalistiky, které opět nastartovalo mezinárodní „sváděcí komunitu“ a ze Strausse udělalo známou osobu – uctívanou či nechvalně proslulou – mezi muži i ženami. V knize Pravda se Strauss pouští do zatím nejobtížnějšího tématu: partnerských vztahů. A během této divoké a nadmíru zábavné cesty se snaží najít odpovědi na otázky, které si muži i ženy pokládají každý den: Je přirozené být celý život věrný jednomu člověku? Mohou alternativy k monogamii přinést lepší vztahy a větší štěstí? Co nás přitahuje na partnerech, které si vybíráme? Dokážeme zamezit uvadání vášně a romantiky s postupujícím časem? Hledání odpovědí autora zavede do odvykací léčebny pro sexuálně závislé, nejmodernějších vědeckých laboratoří, současných harémů, na sexuální orgie a – což je nejděsivější – k vlastní matce. Jeho zjištění změní vše, co do té doby věděl o lásce, sexu, vztazích i o sobě samém. Pravda je pronikavě upřímná a neodolatelně čtivá kniha, která může mít stejný vliv i na vás. Pokud vás Hra naučila, jak se seznámit s příslušníky opačného pohlaví, Pravda vás naučí, jak si je udržet.

Autor: Neil Strauss
Přeložil: Richard Janda

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7565-164-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Pravda vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

„To mě těší,“ zopakuju. Představuju si, jaké by to bylo oženit se, strávit s tou ženou zbytek života, už nikdy nešoustat s žádnou jinou, dívat se, jak stárne a ztrácí zájem o sex, přičemž já stále nesmím šoustat s nikým jiným. A pak ze mě vypadne: „Jste šťastný?“
„Jasně, naprosto,“ odpoví. „Opravdu. Četl jsem Hru, když jsem sloužil v Iráku, a moc mi to pomohlo.“
„Chcete mít děti?“ Ani nevím, proč se ho na to ptám. Myslím, že se ho snažím vystrašit. Chci, aby projevil aspoň trochu strachu, nerozhodnosti nebo pochybnosti, jen abych si dokázal, že nejsem blázen.
„Každým dnem se nám narodí syn,“ řekne. „Právě letím domů za manželkou.“ (str. 8, 9)

Jak se autor vypořádá s odpovědí, kterou očividně neočekával? Zjistěte to!

O autorovi

Neil Strauss deset let působil jako hudební kritik, kulturní zpravodaj a sloupkař v deníku The New York Times, psal oceněné reportáže pro časopis Rolling Stone, které ho proslavily jako člověka, jenž si dokázal získat důvěru některých střežených a tajnůstkářských celebrit. Tyto rozhovory vyšly souhrnně v bestselleru Everyone Loves You When You’re Dead. Jeho další úspěšné knihy zahrnují biografii zpěváka Marilyn Mansona Dlouhá trnitá cesta z peklaJak si nahrabat jako pornohvězdaMötley Crüe: Zpověď rockové skupiny s nejhorší pověstí na světě či bestseller Hra: Průnik do tajné společnosti mistrů svádění, jíž se dostalo pochybného ocenění nejčastěji kradené knihy (kromě bible) v obchodech americké sítě knihkupectví Barnes and Noble. Vedle novinařiny Strauss účinkoval v komediálním televizním seriálu či rockových videoklipech, objevil se v moha talk show, napsal popisky na přebaly desek skupiny Nirvana a vystupuje jako DJ po celém světě. Má také svůj rozhlasový pořad Vnitřní kruh s Neilem Straussem. A napsal řadu televizních pořadů pro HBO, FX a Cartoon Network.

Informace byly převzaty ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Definice pravého muže se v průběhu staletí často měnila. Současná podoba ideálního chlapství však přijde mnohým pánům téměř urážlivá. James May, jeden z bývalých moderátorů pořadu Top Gear, se proto rozhodl oprášit některé ideály a představit je světu.

Chlaporatoř

James May si jednoho dne řekl, že opravdoví muži ze světa v posledních pětadvaceti letech skoro vymizeli a nahradili je feministé. Rozhodl se s tím něco udělat, a sice připomenout staré dobré mužské dovednosti v domácnosti i přírodě a zkusit vymyslet i pár nových, ať už jako praktické zlepšováky všedního života, staré řemeslné dovednosti nebo ulítlé nápady, z nichž kdovíjaký užitek neplyne, ale každý nezženštělý chlap z nich má radost jako malý kluk. Návody a vychytávky jsou popsány vtipně a jasně, a přestože není nutné zkoušet úplně všechno, co je tu předvedeno, pořád je to zábavné čtení, k němž James May doporučuje popíjet silné pivo a sníst aspoň jeden čtvrtkilový biftek. Kdo knihu přečte celou a aspoň někdy se jí inspiruje, ten pravděpodobně zjistí, že je najednou pro své okolí nepostradatelný a jak manželka, tak děti, ale i staří rodiče nebo sousedé k němu vzhlížejí jako k renesančnímu kutilovi, který umí všecko opravit, vykoumat a zařídit. Nebo skoro všecko.

Kniha užitečných věcí
Autor: James May
Přeložil: Marko Hauliš

Počet stran: 252
Vazba: vázaná
Formát: 157×240 mm
ISBN: 978-80-257-1953-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Chlaporatoř vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Chlaporator

 

O autorovi

James May se narodil roku 1963 v Bristolu, a než se roku 2003 stal spolu s Richardem Hammondem a především Jeremym Clarksonem mezinárodní hvězdou motoristického pořadu Top Gear televize BBC, vystudoval hudbu na Pendle College Lancasterské univerzity a pak se živil jako státní úředník a novinář. Později se vyprofiloval jako odborník na recenze a testy automobilů a nějakou dobu pracoval v prestižním časopise Autocar. Odtamtud byl však vyhozen za to, že do jednoho svého článku propašoval akrostich a přišlo se na to. Navzdory image zvídavého a praktického hodinového manžela, který musí opravit každý budík nebo převodovku, má James May nepopiratelné umělecké sklony a k jeho koníčkům patří vedle automobilů a hodinek i poslech vážné hudby a hra na flétnu nebo klavír.

Informace byly převzaty ze serveru Kosmas.

————————————————

Pakliže patříte mezi fotbalové příznivce, jméno Manuel Pellegrini vám zajisté není neznámé. Začtěte se do knihy, která popisuje život jednoho z nejlepších trenérů na světě od skromných začátků až po hvězdné výšiny.

Pellegriniho metoda

Životní cesta chilského trenéra, který se dostal až na samý vrchol mezinárodního fotbalu. Kniha sleduje čtrnáct let profesionální hráčské a šestadvacet let trenérské kariéry Manuela Pellegriniho. Mapuje jeho cestu ze skromného stadionu La Cisterna týmu Palestino v Santiagu de Chile až do majestátního fotbalového svatostánku Santiaga Bernabéua Realu Madrid, od neslavných trenérských začátků s týmem Universidad de Chile až k triumfu v Premier League s Manchesterem City. Dotýká se Pellegriniho úspěchů i neúspěchů, popisuje jeho vítězství i zklamání. Mozaika vtipných historek a svědectví desítek osobností přibližuje fotbalovou filozofii tohoto okouzlujícího trenéra.

Příběh nejúspěšnějšího chilského trenéra
Autor: Francisco Sagredo B.
Přeložila: Romana Bičíková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7577-057-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Pellegriniho metoda vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Na první pohled se trenérská kariéra Manuela Pellegriniho nemohla vyvíjet jinak než pozitivně. Tato úvaha se zakládá nejen na výčtu jeho úspěchů a výsledcích, ale zejména na jeho schopnosti vtisknout týmům přitažlivou fotbalovou tvář. „Pellegriniho týmy v Evropě hrají s Pellegriniho pečetí,“ tvrdí Arrigo Sacchi.
Sacchi, bývalý fotbalista a trenér italské národnosti, je jedním z nejváženějších hlasů v mezinárodním fotbale. Vicemistr světa s italskou reprezentací ze světového šampionátu ve Spojených státech amerických z roku 1994 a dvojnásobný vítěz Ligy mistrů s týmem AC Milán z let 1989 a 1990, z jehož taktických myšlenek dodnes světový fotbal čerpá. Zastánce rozestavení se zadní čtveřicí obránců proměnil zónovou obranu a dobrou techniku s míčem v nejvýraznější známku své opěvované a úspěšné fotbalové strategie. (str. 21, 22)

Přečtěte si delší ukázku a také více informací o knize, které naleznete v našem článku.

O autorovi

Francisco Sagredo B. (* 1975) je uznávaný chilský sportovní novinář a komentátor. Jako rozhlasový a televizní korespondent se zúčastnil řady světových sportovních událostí, včetně mistrovství světa ve fotbale nebo olympijských her. Je autorem tří knih s fotbalovou tematikou, Pellegriniho metoda (2015) je jeho nejnovější publikace.

Informace o autorovi pochází ze stránek nakladatelství Host.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSíla nevědomosti
Jak zvládnout to, čemu nerozumíme

Holmes, Jamie

Management Press, 2017

zobrazit info o knizePravda

Strauss, Neil

Jota, 2017

zobrazit info o knizeChlaporatoř
Kniha užitečných věcí

May, James

Argo, 2017

zobrazit info o knizePellegriniho metoda

Sagredo B., Francisco

Host, 2017

Napsat komentář