Letní tipy napříč žánry

berry
Prázdniny nezadržitelně spějí ke svému konci, dny se začínají zkracovat a podzim klepe na dveře. Možná před sebou máte ještě pár posledních dnů volna, pro které hledáte náplň. Co si je zpříjemnit čtením poutavé knihy? Bohatou inspiraci pro všechny přinášíme v dnešních tipech.

Do prázdninového zavazadla pro děti se určitě hodí přibalit i knihu Příběhy z jižních Čech – Lipensko Pavla Pěchouška a Zdeňky Štrunclové. Nejmenší čtenáři v ní najdou příběhy malých losů, kteří bloudili kolem přehrady Lipno.

Vydejte se spolu s losími sourozenci Aldem a Poli na toulky po jižních Čechách, krajem kolem vodní nádrže Lipno. Je to úžasný kout naší země, kde se dají v hlubokých voňavých lesích prožít skvělá dobrodružství. Na svých cestách se losíci setkají s roztodivnými postavičkami a strašidly z oblasti Lipenska, ničeho se však nezaleknou a nakonec se sejdou i se svým tatínkem, kterého celou dobu hledali. Na předsádkách najdete nádhernou mapku oblasti, kudy losíci bloudili.

Příběhy z jižních Čech – Lipensko

Povídání losí babičky
Autoři: Pavel Pechoušek, Zdeňka Štrunclová

Počet stran: 64
Vazba: pevná
Formát: 155×230 mm
ISBN: 978-80-271-0440-6
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Příběhy z jižních Čech – Lipensko vydalo nakladatelství Grada.

Přečtěte si i předchozí díl ze série Příběhy z jižních Čech – Toulava.

————————————————

Milovníkům zvířat a především koček je určená kniha Amy Newmarkové Slepičí polévka pro duši – O kočkách a lidech. Přináší příběhy ze života těchto mazlivých tvorů včetně příběhů o adopcích, které vás až dojmou.

Kočky. Kolik mají tváří. Umí být hodné, přítulné, k sežrání. Ale dokážou nás také pořádně potrápit.
V této úžasné kolekci 101 příběhů, které napsal sám život, je najdete všechny. Určitě i tu vaši. Nebo tu od maminky, od babičky, od sousedů. Některé mají devět životů – jiné životy zachraňují. Některé demolují domovy – díky jiným drží rodiny pohromadě. Z některých šílíme – jiné jsou našimi osobními psychoterapeuty… Jak o nich budete číst, postupně se i na tu svou kočku začnete dívat jinak. Všimnete si, jak je šikovná a pochopíte, co všechno dokáže vycítit!
Obzvlášť cenné jsou příběhy kočičích adopcí. Budete se u nich smát, vrtět nechápavě hlavou, nebo dokonce přemáhat dojetí. Děkujeme každému, kdo dokáže opuštěné kočce poskytnout láskyplný domov!

Slepičí polévka pro duši – O kočkách a lidech

101 hebkých příběhů o malých zázracích, škodolibosti a radosti
Autorka: Amy Newmarková
Přeložila: Bronislava Bartoňová

Počet stran: 400
Vazba: brožovaná
Formát: 145×207 mm
ISBN: 978-80-7252-677-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Slepičí polévka pro duši – O kočkách a lidech vydalo nakladatelství Práh.

————————————————

Zejména maminky nebo babičky by si o prázdninách mohly odpočinout u knihy Matthewa Normana Všichni jsme nějak vadní. Hlavní hrdina řeší trable s manželkou, a jak to už bývá, začnou se postupně přidávat další problémy, ze kterých složitě hledá cestu.

I muži mají city. A i muži mohou mít zlomené srdce.
Andy Carter byl šťastný. Měl solidní zaměstnání, běhal pro charitu, vedl klidný a spokojený život na americkém Středozápadě. A pak ho opustila žena. Kvůli sousedovi, pohlednému urostlému řidiči sanitky.
Příběh knihy Všichni jsme nějak vadní začíná rok poté, co Andy přišel o práci, zkazil svatbu svého nejlepšího přítele a přestěhoval se do New Yorku, kde žije v maličkém bytu s věčně nabroušeným kocourem Jeterem, který ani není jeho. A k tomu ho čeká další změna. Dozvídá se, že mu doma v Omaze umírá jeho milovaný dědeček, takže se musí okamžitě vrátit.
V rodném městě je Andy nevyhnutelně konfrontován s nepříjemnou minulostí. Musí se vyrovnat s bolestí z rozchodu se svou životní láskou, kterou stále miluje, s radikálně konzervativními názory své matky, rozhlasové moderátorky, s manželskými problémy rodičů a se svým nejlepším přítelem, který mu ještě neodpustil.
A jako by to nestačilo, vše navíc komplikuje setkání s výstřední Daisy, nezaměstnanou dívkou s patnácti tetováními a spoustou tajemství, která tvrdí, že mu pomůže najít ztracenou rovnováhu a štěstí. Andy se chce znovu radovat ze života a Daisy se zdá být jeho poslední šancí.
Všichni jsme nějak vadní je mimořádně zábavná a čtivá kniha se svižnými dialogy, chytrým humorem, množstvím odkazů na současnou populární kulturu a spoustou více i méně hlubokých zamyšlení.

Všichni jsme nějak vadní

Autor: Matthew Norman
Přeložil: Jan Sládek

Počet stran: 295
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7565-162-4
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Všichni jsme nějak vadní vydalo nakladatelství Jota.

Prolistujte si část knihy.

————————————————

O netradičním přátelství chlapce a psa, které ze změní v horor pro nejbližší okolí, si můžete přečíst v nové knize Eugena Lišky Stvoření. A musíme předem upozornit, že se jedná o čtení trochu ponuré, protože psa je třeba krmit lidským masem.

Čmelák je na světě už skoro deset let, a přece si tu pořádně nezvykl. Snad je to tím prostředím uplácaným ze sídlištní šedi, snad lidmi, kteří tu uvízli na mělčině svých snů. Ať je to tak či tak, svět podle Čmeláka směřuje ke svému konci a jde jen o to bezbolestně přetrpět tu bohapustou nudu, které se říká život. Ten ale Čmelákovi od základů změní jedno překvapivé setkání. Pes Pocem, týraný ve sklepě domu vyšinutým sousedem, by jistě brzy pošel, kdyby se ho chlapci nezželelo. Aby ho však mohl zachránit, musí si osvojit některé nové vlastnosti, které mají dospělí. Mlčet, dívat se stranou, předstírat, krást, lhát, to vše bude muset udělat pro svého nového kamaráda. A ještě cosi navíc. To když se ukáže, že Pocema může při životě udržet pouze lidské maso. Aliance ne-mrtvého zvířete s dítětem nadaným nezkrotnou představivostí záhy překročí rovinu běžného přátelství chlapce a psa a stane se nečekanou hrozbou nejbližšímu okolí…

Stvoření

Autor: Eugen Liška

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-054-7
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Stvoření vydalo nakladatelství Host.

Přečtěte si, co bylo o knize napsáno.

Nahlédněte do knihy prostřednictvím ukázky.

————————————————

Pod poetickým názvem knihy Cynthie Sweeneyové Polštář se skrývá kniha plná zákeřných bojů o velké dědictví mezi několika sourozenci.  Jak do bitvy o velké finance zasáhne matka a kdo nakonec bude vítěz?

Každá rodina má svoje problémy, zvlášť když jsou ve hře peníze. Sourozenci Plumbovi se už léta téměř nestýkají, každý má svůj život plný vlastních starostí: Melody bojuje za záchranu svého rodinného domku a hledá cestu ke svým dvěma dospívajícím dcerám, homosexuál Jack tají před manželem své dluhy, ovdovělá Beatrice se snaží vrátit na kdysi slibně odstartovanou literární dráhu a někdejší úspěšný podnikatel Leo po rozvodu tápe, kudy se v životě dát dál. Jedna věc je však stále spojuje: nezanedbatelné rodinné dědictví, které jim má být podle otcovy vůle vyplaceno, až nejmladší z nich, Melody, dosáhne čtyřicítky. Zásadní zvrat přijde několik měsíců před tímto netrpělivě očekávaným datem, když Leo pod vlivem drog způsobí vážnou dopravní nehodu a musí trvale postižené oběti vyplatit vysoké odškodné. Sourozenci zděšeně zjišťují, že jejich matka k tomuto účelu použila propastnou část jejich dědictví, což sice zachránilo Lea z tísnivé situace, ale ostatní přišli o vytoužený finanční „polštář“, jímž hodlali vyřešit všechny své problémy, a najednou hledí do budoucnosti s prázdnýma rukama…

Polštář

Autorka: Cynthia Sweeneyová
Přeložil: David Petrů

Počet stran: 364
Vazba: vázaná
Formát: 150×208 mm
ISBN: 978-80-257-2089-9
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Polštář vydalo nakladatelství Argo.

————————————————

Dobrých detektivek není nikdy dost, natož těch z pera klasika žánru Stephena Kinga. Colorado Kid je název knihy a zároveň i mrtvého muže, jehož čtvrtstoletí starou vraždu se pokusí objasnit mladá studentka. Uspěje?

Některé záhady zůstanou nevysvětlené…
Studentka žurnalistiky přijíždí na odlehlý ostrov kvůli stáži v místních novinách. Jednoho dne se dozvídá, že ostrůvek skrývá záhadu, o níž jí dosud nikdo neřekl. Nakonec jí kolegové z redakce celý příběh vyprávějí: Co byl zač ten muž, který byl před čtvrt stoletím nalezen mrtvý na pláži, kdo ho zabil a proč? Vyšetřování případu opakovaně vedlo do slepých uliček a dodnes se mnoho neví. Místní redaktoři jsou neobjasněným příběhem „Colorado Kida“ fascinováni, vyprávěním utužují dávné přátelství a zároveň zkoušejí profesní vytrvalost mladé stážistky. Kniha není detektivkou, protože nepřináší odpovědi.

Colorado Kid

Dozví se tajemství mrtvého muže?
Autor: Stephen King

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7306-927-8
Doporučená cena: 199 Kč

 

 

Knihu Colorado Kid vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Získejte další informace o knize nebo si přečtěte ukázku z knihy.

Ještě tento týden vám přineseme recenzi knihy Colorado Kid.

————————————————

Prahnete po vědění i během prázdnin? Pak by vás mohla zaujmout populárně naučná kniha Johna Archibalda 1 + 1 = 1. Poutavou formou seznamuje s biotechnologiemi, buňkami, evolucí a problematikou DNA.

Kniha jednoduše, stručně a především čtivě seznamuje čtenáře-neodborníka s tím, co to vlastně znamená žít ve století biotechnologií a v čem spočívá ono „kouzlení“ vědců s DNA. Vypráví příběh největšího, a přitom dosti nenápadného objevu biologie, že buňka je vlastně
konglomerátem mnoha různých „organismů“, které se v evoluci naučily spolupracovat. Čtenář se dozví, co je v biologii dneška důležité a proč, jak funguje symbióza, co si představit pod poněkud zprofanovaným pojmem molekulární biologie, jak obrovský význam mají v evoluci bakterie nebo jak si vlastně představit buňky, co jsou tyto entity zač a kde se v průběhu evoluce vzaly. Závěr knihy patří úvahám nad smyslem tohoto progresivního odvětví biologie. Nejde jen o hledání teoretické odpovědi na otázku, kdo jsme a kde jsme se tu vzali, ale také o zcela praktické využití biotechnologií v oblasti medicíny, průmyslu či kriminalistiky.

1 + 1 = 1

Rovnice života a symbiotická ®evoluce
Autor: John Archibald

Přeložil: Josef Lhotský

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 137×205 mm
ISBN: 978-80-7429-817-2
Doporučená cena: 318 Kč

Knihu 1 + 1 = 1 vydalo nakladatelství Vyšehrad.

————————————————

Ke čtyřicátému výročí legendární kapely Jablkoň sestavil Michal Němec knihu plnou historie skupiny, fotografií dobových i současných, a samozřejmě nemohou chybět texty vybraných songů. To vše najdete v díle Jablkoň po čtyřicítce.

Začalo to úplně malým jablkoňským zpěvníčkem: pár písniček, texty, notičky, akordy… Ale pak se řeklo, když už, tak už, těch písniček by mohlo být víc a také pár fotek by se hodilo, samozřejmě i nějaké povídání, že nás to nenapadlo dřív. A zpěvníček pomalu rostl a přibýval na váze. Rozhodně by byla škoda nepoužít jablkoňský deníček jednoho z dlouholetých členů kapely, vždyť se to přece samo nabízí, a vůbec, nějaká stručná historie nesmí chybět. V této fázi již poněkud přerostlý malý jablkoňský zpěvníček na čas ustrnul ve vývoji, protože kapela byla zcela vykolejená natáčením nového alba.
Jedva přišlo na svět CD Vykolejená, začalo se intenzivně pracovat. Kapelní matematici vypočetli, že Jablkoň má na krku čtyřicítku, a věc dostala ještě údernější náboj. Písniček byla najednou halda, fotky se rozmnožily téměř desetinásobně, i s popisky jich bylo dost na samostatnou encyklopedii. Historie, pojatá jako rozhovor, se stala široce rozkročeným baobabem, rozvětveným do všech možných směrů. Malý jablkoňský zpěvníček přestal být zpěvníčkem, stal se bichlí. Přišel čas škrtů!
Výsledkem této ne zcela běžné geneze je vcelku přijatelně obsáhlá kniha. Písničky většinou zůstaly, fotek je také dost. Přednost dostaly věci zajímavé, nové, víc neznámé než známé, tajnosti dosud neuniklé. Vznikla vlastně taková historie vedle historie, doplněná fotografiemi a samozřejmě i malým jablkoňským zpěvníčkem.

Jablkoň po čtyřicítce

Autor: Michal Němec

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7492-303-6
Doporučená cena: 290 Kč

 

Knihu Jablkoň po čtyřicítce vydalo nakladatelství Galén.

————————————————

Čtení plné napětí osloví všechny dospělé čtenáře. Kniha Steffena Jacobsena Odplata jistě nezůstane ležet ladem v žádném prázdninovém zavazadle. Začtěte se do příběhu, kde hlavní roli hrají terorismus a jedna odvážná komisařka.

V kodaňském zábavním parku Tivoli odpálí sebevražedný atentátník bombu a zavraždí tak 1241 lidí. Do parku ho zadem pustí nic netušící pákistánská dívka Ain. Po několika měsících se Ain spojí s Lene Jensenovou, policejní komisařkou, a tvrdí jí, že ji někdo sleduje. Během telefonátu skočí pod přijíždějící vlak a zemře. Lene nevěří, že šlo o sebevraždu a na vlastní pěst se pouští do pátrání. Stopy však vedou hlouběji do nitra teroristické organizace, která plánuje zaútočit během kodaňského summitu.

Odplata

Autor: Steffen Jacobsen
Přeložila: Martéta Kliková

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7473-530-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Odplata vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Otevřete ukázkovou kapitolu z knihy.

————————————————

Na závěr zde máme tip na prázdninové čtení hlavně pro tatínky a dědečky. Kovbojka Louise L´Amoura Poušť nezná slitování přináší vše, co od tohoto žánru očekáváte. Poušť, indiány, zlato a urputný boj o něj.

V den, kdy je z vězení propuštěn Dan Rodelo, uprchnou i jeho komplicové Joe a Tom, kteří si odpykávali trest za loupež zlata. Joe se bojí, že mu Dan chce ukryté zlato vyfouknout, a tak se všichni vydají přes poušť vyzvednout lup ze skrýše. Vedro, žízeň, rozbroje, krvelační indiáni i to, že Dan má v úmyslu vrátit zlato majitelům, tak tohle asi nedopadne dobře…

Poušť nezná slitování

Autor: Louis L´Amour
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-419-7
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Poušť nezná slitování vydalo nakladatelství Alpress.

Prolistujte si část knihy.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala a vzali byste si ji na dovolenou? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy z jižních Čech – Lipensko
Povídání losí babičky

Pechoušek Pavel, Študlarová Zdeňka

Grada, 2017

zobrazit info o knizeSlepičí polévka pro duši – O kočkách a lidech
101 hebkých příběhů o malých zázracích, škodolibosti a radosti

Newmarková, Amy

Práh, 2017

zobrazit info o knizeVšichni jsme nějak vadní

Norman, Matthew

Jota, 2017

zobrazit info o knizeStvoření

Liška, Eugen

Host, 2017

zobrazit info o knizePolštář

Sweeneyová, Cynthia D´Aprix

Argo, 2017

zobrazit info o knizeColorado Kid
Dozví se tajemství mrtvého muže?

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2017

zobrazit info o knize1 + 1 = 1
Rovnice života a symbiotická ®evoluce

Archibald, John

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeJablkoň po čtyřicítce

Němec, Michal

Galén, 2017

zobrazit info o knizeOdplata

Jacobsen, Steffen

Kniha Zlín, 2017

zobrazit info o knizePoušť nezná slitování

L´Amour, Louis

Alpress, 2017

Napsat komentář