Ženy o ženách

Zeny-o-zenach
Ženy možná ještě nevládnou světu, ale dnešním knižním novinkám rozhodně ano. Čilá a svěží směs mladých autorek a úctyhodných klasik vás přesvědčí, že umí napsat skvělá díla. A určitě se nemusíte bát nudy či přeslazené jemnosti. Tyto dámy se do psaní příběhů dovedou řádně opřít.

Nalezení postřelené Michaely v Ďáblickém háji jedné líné březnové soboty rozpoutá kolotoč otázek, na které neexistuje jasná odpověď. Michaela je totiž v kómatu a policie bezmocná. Když se dívka probudí, zjistí, že si nepamatuje nejen osudný den, ale ani celý minulý rok svého života. A vrah s tváří osoby, které by mohla věřit, mezitím čeká na další příležitost.

Osm

Jednu březnovou sobotu je v Ďáblickém háji nalezena postřelená mladá dívka Michaela. Zůstává v bezvědomí a policii se nedaří vyšetřit, kdo čin spáchal a proč. Byl to její snoubenec, nejlepší kamarádka nebo snad někdo z rodiny, ve které Michaela hlídala děti? Ona sama si po probuzení z kómatu osudný den nepamatuje, co víc, nepamatuje si celý poslední rok svého života. Rok, který začal tak nevinně jako pohlazení a skončil pokusem o vraždu…

Autorka: Radka Třeštíková

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-7453-525-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Osm vydalo nakladatelství Motto.

Oba se zadívají směrem k lůžku. „Zítra vás přesuneme, ano?“ rozhodne primář a bůhví proč připojí na konec své věty otazník. Jí je to přece jedno, kde bude ležet, jestli to tady potřebují vymalovat, tak ať si to vymalují, ona ty zažloutlé stěny stejně nevidí, oči má zavřené a působí klidně, jako by jen spala, aspoň Julie má ten pocit, když ji přijde s dětmi odpoledne navštívit. Drží ji za ruku a pořád přitom čeká, že ucítí na dlani pohyb jejích prstů, zašimrání, jen neznatelné, jako když slabý vítr pohladí skrz otevřené okno záclonu, ale ono vůbec nezafouká. Julie přesto ruku nepouští a tiše vypráví o tom, co se stalo dnes ráno. Nic moc se nestalo, jenže sedět tady beze slov, to jí připadá divné, to sem přece ani nemusela jezdit, takže to málo, co se stalo, popisuje do těch nejmenších podrobností. Má obrovský pocit viny, i když ho přece nemusí mít, ona za to nemůže, ona nechtěla, ona má přece Míšu ráda, dokonce i teď, po tom všem, pořád ji má ráda, kdyby ji ráda neměla, tak by tady neseděla. (str. 9)

Stáhněte si celou ukázku ze stránek nakladatele.

Radka Třeštíková patří mezi oblíbené české autorky. O tom mimo jiné svědčí i to, že kniha Osm není zdaleka prvním jejím románem, který nakladatelství Motto vydalo. Vybírat můžete také z titulů Dobře mi tak, To prší moře a Bábovky.

————————————————

Sedmadvacetiletá Hana je děvčetem na vdávání, které ví, co chce. Přinejmenším tedy nechce opakovat chyby své matky a babičky. Bohatý manžel a život ve městě představují středobod jejích tužeb. Bohužel za nimi po cestě života běží tak rychle, až občas zakopne. Dokáže i po nejhorším zaškobrtnutí znovu vstát a pokračovat? Nebo svá přání přehodnotí?

Okénko do snů

Hlavní hrdinka Hana, 27letá mladá žena, často sedává v svém pokoji s okénkem do zahrady a sní o tom, že její život bude zcela jiný než matčin a babiččin. Touží žít ve městě, vydat se za bohatého muže a je odhodlána udělat vše pro to, aby se jí to podařilo. No zaslepená vlastními představami i strachem, že jí to nevyjde, dělá množství chyb, které se napravují jen těžko.

Autorka: Táňa Keleová-Vasilková
Přeložil: Draha Smutná

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-8111-444-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Okénko do snů vydalo nakladatelství Noxi.

„A proč ses vlastně nevdala? Bylas přece tak mladá.“
Máma prudce vstane od stolu a začne sklízet nádobí. „Prostě nevdala.“
„Mami,“ naléhá Hana, „tak mi to pověz!“
Máma na ni najednou zvláštně pohlédne. „Nic si nepamatuješ?“ zeptá se.
„Co jako?“
„Měla jsem přítele. Začali jsme se scházet, když ti bylo pět. Zbožňoval mě. Kupoval ti různé dárečky a sladkosti, až jsem se zlobila, že tě rozmazluje. Miloval děti…“
„A co se stalo?“
„Zemřel,“ hlesne máma. „Už jsme plánovali svatbu…“ (str. 65)

Další česká rodačka, od svých čtyř let žijící na Slovensku, má na kontě již více než dvě desítky románů. Kromě Okénka do snů si tak z těch novějších můžete přečíst například Rozbité štěstí, Nikdy, Pozlátko, Touhy či Cukr a sůl.

————————————————

Dvě ženy, které osud postavil na opačné strany sociálních vah, mají mezi sebou jedno velmi neobvyklé pojítko. Ač se liší prakticky v každém aspektu svého bytí, našel si do jejich života cestu muž. Což by nebylo nic divného, kdyby nešlo v obou případech o toho samého muže. Jedna strana milostného trojúhelníku musí zmizet. Otázka je, která to bude…

Trojhra

Již šestá kniha autorky – o tom, co všechny důvěrně známe, ale prožít si musíme samy.
Jeden muž, dvě ženy a tři srdce. Patříte mezi ty, které vyhrály v loterii a na první dobrou si našly životního partnera, se kterým prožívají spokojený a plnohodnotný partnerský život, anebo jste vybíraly tak dlouho, až jste přebraly či si dokonce nevybraly vůbec? Trojhra vypráví příběh dvou žen, jejichž povahy, způsob života i životní priority jsou diametrálně odlišné, přestože jejich náručí i srdcem prochází ve stejném období jeden a tentýž muž aneb příběh muže, jenž udržuje dva paralelní vztahy a miluje dvě ženy. Zatímco má potřebu ochraňovat křehkou květinku před nástrahami života a náladami despotického manžela, pomalu ale jistě se mu pod kůži dostává žena zcela opačného vzezření i chápání smyslu života, již kdysi bytostně miloval. Různé druhy vztahů, které, ač závratně krásné, nemusí být v životě těmi vítěznými…

Autorka: Blanka Hošková

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 122×192 mm
ISBN: 978-80-7565-112-9
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Trojhra vydalo nakladatelství Jota.

„No, to nemyslíš vážně,“ ozvalo se z obývacího pokoje, když si manžel všiml, že začala svůj nápad realizovat. Vstal od televize, stoupnul si mezi futra a sledoval manželčino počínání. Namísto ocenění za její aktivitu jí však začal spílat: „Víš, kolik je hodin? Co tě to napadlo takhle v noci tady vyvádět? Teď zas nebudu moct hodinu jít ani na záchod,“ rozčiloval se a jízlivost se mu zračila i ve výrazu tváře.
„Ale budeš, vytírám to skoro nasucho,“ měla tendenci se bránit, přestože věděla, že zbytečně. Ale co. Ještě chvíli si zabrble, pak se zakouká znovu do detektivky a stejně u ní nakonec usne.
„No prosím,“ potvrdil její domněnku muž, jakmile se znovu zabořil do měkké béžové sedačky. „A teď nevím, o čem to je. Jestli mi unikne konec, tak ti teda pěkně děkuju.“ (str. 5, 6)

Neváhejte a pokračujte ve čtení delší ukázky. Pustit se můžete i do knih Zlato(v)lásky, Voňavé (na)dělení, Horko domácího krbu a dalších, které autorka napsala. Více ze zákulisí její tvorby najdete v unikátním rozhovoru, který Klubu knihomolů poskytla.

————————————————

Británie se za druhé světové války stala terčem nacistického letectva. V děsivé době se zapsalo do dějin mnoho slavných jmen a většina z nich byla mužských. Jak ale hrozivé události prožívaly jejich ženy? Neměly to často těžší než jejich protějšky na frontě? Sbor chilburských dam vám na to odpoví svým mrazivým svědectvím.

Sbor chilburských dam

Kniha Jennifer Ryanové je důmyslně konstruovaným románem s tajemstvím, zasazeným do bouřlivého údobí druhé světové války, kdy na Británii útočilo německé letectvo. Autorka svůj čtivý příběh zasadila na anglický venkov, a prostřednictvím hlasů několika žen líčí střet tradičního života a velkých dějin. Román dovedně poskládala z dopisů a deníkových záznamů, které umocňují intimitu líčených příběhů, a okořenila jej vášnivými i osudovými střety postav, které musejí překonávat válečné útrapy, předsudky i sociální přehrady.

Autorka: Jennifer Ryanová
Přeložila: Eva Klimentová

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 150×217 mm
ISBN: 978-80-257-2171-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Sbor chilburských dam vydalo nakladatelství Argo.

Válka je zatím zlověstně klidná, Hitler obsazuje zbytek Evropy. Já ale vím, že nacisti přijdou, a brzy bude všude kolem nás smrt. Bude to jako za minulé války, kdy byla vyhlazena celá generace mužů. Pamatuju si den, kdy přišel ten telegram. Právě jsme si sedali k obědu, do jídelny se vlévalo sluneční světlo, zatímco gramofon hrál Vivaldiho. Slyšela jsem, jak se otevřely hlavní dveře, a potom žuchnutí matčina těla, když se sesula na zem, a dovnitř se dál linulo nevědoucí slunce.
Teď se naše životy znovu obracejí naruby: další úmrtí, další práce, další omezování. A navíc končí náš úžasný sbor. Mám sto chutí napsat vikářovi, že s rozpuštěním sboru nesouhlasím, ale zase to nejspíš neudělám. Nikdy jsem nepatřila k lidem, kteří pořád protestují. Matka mi říkala, že ženy jsou na tom líp, když se usmívají a souhlasí. Ale někdy už mám všeho plné zuby. Prostě to chci vykřičet.
Nejspíš proto jsem si začala psát deník, abych mohla vyjádřit věci, které nechci říkat nahlas. (…) (str. 13)

————————————————

Z druhé světové války se ponoříme ještě hlouběji do minulosti. Smrtí kněžny Libuše skončila osvícená doba, kdy se ženská práva přiblížila těm mužským. Kníže Přemysl chce návrat starých pořádků a neváhá pro to udělat cokoliv. Třeba rozpoutat krvavou řež. Může být v takové válce vůbec vítězů, nebo naopak skončí všichni jako poražení?

Dívčí válka

Po smrti kněžny Libuše, která prosazovala rovnoprávnost mezi muži a ženami, se vše změní. V zemi vládne kníže Přemysl a u toho ženy nemají zastání. Vlasta, snoubenka ctihodného Ctirada, se marně snaží vést s knížetem rozumnou řeč. Když ji i její milý veřejně zostudí, plna hněvu a lítosti vyhlásí se svými věrnými válku mužům. Povede boj i její srdce?

Někdy musí srdce ustoupit vyšším zájmům
Autorka: Oldřiška Ciprová

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 118×200 mm
ISBN: 978-80-7543-418-0
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Dívčí válka vydalo nakladatelství Alpress.

Když se paní Háta s Vlastou vrátily do Blížejova, jejich šťastné dny skončily. Vyšehradský mír a klid byl pryč. To, co se tak snadno domluvilo ve stínu vrb na břehu Vltavy, se doma docela minulo účinkem. Protože Luka se nezměnil, ačkoliv z Vyšehradu skutečně přijel posel od kněžny, vyřídil vzkaz, jímž kněžna Luku napomínala a zavazovala k uctivému chování k matce i sestře.
Marně.
A zrovna tak marně mu sypaly do pití kouzelný prášek od Kazi. Za pár dnů už byla Vlasta samá modřina a podlitina.
Naučila se bratrovi ubránit, ovšem on si tyranské choutky vybíjel na matce. A Vlasta měla pocit, že v ní něco umře, pokud bude dál nečinně přihlížet. A tak se stalo, že o půl roku starší opět stála proti Lukovi s namířenou zbraní a byla rozhodnutá šíp pustit.
Tentokrát ano. (str. 1)

Celou ukázku najdete online na stránkách nakladatele. A pakliže patříte mezi příznivce historických románů, neopomeňte se podívat po dalších dílech Oldřišky Ciprové. Rádi vám s tím pomůžeme. Zaujmout vás mohou tituly jako Zatoulaná královna, Guta Habsburská, Doubravka Přemyslovna nebo Kněžna Ida.

————————————————

A končíme klasikou všech klasik české literatury! Babičku od Boženy Němcové není třeba šíře představovat. Starý příběh, který má stále co říci i současné generaci, vychází v novém přebalu.

Babička

Babička Boženy Němcové (1820–1862) neodmyslitelně patří do kanonického fondu naší národní literatury. Stala se nejen tématem mnoha divadelních a filmových adaptací, ale i žádaným předmětem sběratelského či bibliofilského zájmu. V „obrazech venkovského života“ se tak před generacemi čtenářů znovu a znovu promítá autorčina dojemná vzpomínka na dětství, z níž stvořila literární typ ideálně kladného českého člověka, harmonicky spjatého s koloběhem přírody. Prostá dobrá babička, která s láskou a pochopením mírní napětí mezi obyvateli ratibořického údolí, je v české kultuře zosobněním lidské moudrosti, pokory a pracovitosti. Ikonické dílo Boženy Němcové vychází nyní v upravené reedici Roberta Adama, opírající se o první znění z roku 1855, a s rozšířeným komentářem přední literární historičky Jaroslavy Janáčkové, v němž odhaluje mnohá tajemství geneze textu.

Autorka: Božena Němcová
Editor: Robert Adam

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-491-983-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Babička vydalo nakladatelství Host.

První, co si babička v hospodářství zcela na starost vzala, bylo pečení chleba. Nemohla snést, že služka s božím darem tak beze vší úcty zachází, ani do díže, ani z díže, do pece ani z pece že jej nepřežehnává, jako by cihly v ruce měla. Babička, než kvas zadělávala, kopistem díž požehnala a to žehnání opakovalo se, kdykoli těsto do ruky se vzalo, až byl chléb na stole. Nesměl jí také žádný otevřhuba přijít do rány, aby jí „boží dar neuhranul“, i Vilímek, když vešel do kuchyně při pečení chleba, nezapomněl, že má říci: „Pánbůh požehnej!“ – (str. 15)

Komplexnější podobu nové Babičky si můžete prohlédnout na webu Hostu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsm

Třeštíková, Radka

Motto, 2017

zobrazit info o knizeOkénko do snů

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2017

zobrazit info o knizeTrojhra

Hošková, Blanka

Jota, 2017

zobrazit info o knizeSbor chilburských dam

Ryanová, Jennifer

Argo, 2017

zobrazit info o knizeDívčí válka
Někdy musí srdce ustoupit vyšším zájmům

Ciprová, Oldřiška

Alpress, 2017

zobrazit info o knizeBabička

(ed.), Robert Adam – Němcová, Božena

Host, 2017

Napsat komentář