S knížkou na prázdniny

Deti v parku
Člověk se ani nenadál a polovina prázdnin utekla jako voda. Nemusíte ale zoufat, raději si pořádně užijte zbytek léta. Další prázdninová dobrodružství totiž čekají…

Autorka prvního dnešního knižního tipu se inspirovala provensálskou legendou o svaté Martě a přepracovala ji tak, aby zaujala i dětské čtenáře. A zatímco v ostatních pohádkách s draky bojují udatní rytíři, v tomto příběhu se za drakem vydá svatá Marta. Podaří se jí ho přemoci?

V knize pro děti zpracovala renomovaná spisovatelka Alena Wagnerová pro dnešní dobu velmi inspirativní provensálskou legendu o svaté Martě. V pohádkách a pověstech bývá boj s draky zpravidla záležitostí mužů, zmíněná legenda je v tomto ohledu výjimkou. Svatá Marta z Betánie byla i se svými sourozenci vyhnána z Palestiny a nový domov našla poblíž dnešní Marseille. Obyvatelé nedalekého městečka Nerluc sužoval už léta drak Tarasque, který požíral dobytek, koně i lidi, ničil pole a úrodu. Všechny pokusy jej přemoci skončily nezdarem. Bezradní Nerlučané se ve své tísni obrátili na svatou Martu s prosbou o pomoc. Světice se za drakem vypravila, na břehu Rhôny se usadila na kámen a začala zpívat. A co se nestalo? Tarasque vylezl na břeh, ulehl k nohám zpívající ženy a naslouchal jí, až usnul. V tu chvíli Marta navlékla netvorovi přes hlavu smyčku a vydala se s ním do Nerlucu. Když obyvatelé městečka uviděli světici, jak si vede Tarasqua na vodítku jako pejska, užasli. Pak v nich ale zvítězil vztek a začali po drakovi házet kamení. Jeden kámen ho zabil. Lidé obludě zkrátka nedokázali odpustit. Svatá Marta tak sice nad drakem bez užití násilí zvítězila, ale lidé jí přesto připravili trpkou porážku. Klasickou obrázkovou knihu ilustrovala Jitka Němečková. Příběh světice, která svým zpěvem porazila draka, v sobě ukrývá mnoho významů: Otevírá stále aktuální otázku, zda násilí je vždy tou nejlepší odpovědí na násilí. Protože co když drak Tarasque ve zpěvu svaté Marty pro sebe objevil sílu dobra? Osud tří sourozenců, kteří byli vyhnání z vlasti a vydali se na cestu, aby našli nový domov, zase rezonuje s dnešní situací běženců, kteří prchají do Evropy z válečných oblastí.

Ukázka z knihy

Jak Marta zkrotila draka

Jak Marta zkrotila draka

Autorka: Alena Wagnerová
Ilustrovala: Jitka Němečková

Počet stran: 44
Vazba: vázaná
Formát: 205×208 mm
ISBN: 978-80-257-2101-8
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Jak Marta zkrotila draka vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Alena Wagnerová je česko-německá spisovatelka a publicistka. Vystudovala biologii a pedagogiku na Masarykově univerzitě v Brně, kde také promovala. Byla nejprve dramaturgyní a od roku 1966 je činná jako publicistka na volné noze. Od roku 1969 žije v Saarbrückenu a Praze a pracuje jako spisovatelka, překladatelka a vydavatelka. Byla členkou představenstva Nadace Heinricha Bölla a německé Ženské rady. Je také členkou Německé sociologické společnosti, sekce pro ženský výzkum. Kromě toho je členkou centra Orální historie Saarbrücken-Praha a Mezinárodního PEN klubu. Proslavila se publikací o baronce Sidonii Nádherné.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Sedmiletá Mimi je slepá a svět kolem sebe poznává za pomoci dalších smyslů – hmatu, čichu i chuti. Skamarádí se se sousedkou, neposednou Lízou, a společně zažívají řadu dobrodružství, kde nemalou roli hraje jejich fantazie. Jedná se o druhé pokračování a i tento díl doprovází nádherné ilustrace tria Kerekesová, Šima, Šebestová.

Mimi a Líza jsou nejlepší kamarádky, Mimi vnímá svět všemi smysly kromě zraku a Líza vše pozoruje svýma bystrýma očima, ale až spolu „vidí“ to, co je skutečně podstatné. Jen tak se mohou odvážně pustit do záchrany času, který zastavila Hrozná Rez, nebo do pečení vanilkových buchet, i když jim prášek bez chuti a vůně dělá naschvály… Holčičky se účastní žížalích závodů, přemlouvají neposlušná písmenka, vydávají se v bublině na cestu do vesmíru s cílem, jenž měl být hodně lákavý – děvčata si totiž za poslední našetřené peníze koupila malinovou planetu. Jak to dopadlo? To vám už prozradí další neobyčejné příběhy s krásnými obrázky.

Ukázky z knihy

Mimi a Liza 2. dil 1

Mimi a Liza 2. dil 2

Další ukázky a ilustrace naleznete na stránkách nakladatele.

Mimi a Líza 2

Autorka: Katarína Kerekesová, Katarína Moláková, Alexandra Salmela
Přeložila: Radka Svobodová
Ilustrovali: Katarína Kerekesová, Boris Šima, Ivana Šebestová

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 183×200 mm
ISBN: 978-80-7529-309-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Mimi a Líza 2 vydalo nakladatelství Slovart.

O autorkách

Katarína Kerekesová pracuje jako slovenská animátorka, výtvarnice a ilustrátorka. Do povědomí veřejnosti se dostala jako spolutvůrkyně televizního večerníčku Mimi a Líza, na jehož základě vznikly oba knižní díly (Mimi a Líza 1 a Mimi a Líza 2).

Alexandra Salmela je slovenská spisovatelka žijící v současnosti ve Finsku.

————————————————

Polovina prázdnin už utekla a brzy se školní lavice zaplní malými prvňáčky, kteří se krom jiného budou učit číst. Ale nebojte se nic, protože díky další knize se zábavnou formou seznámí s písmenky a obohatí svou slovní zásobu.

Když je legrace, jde každé učení lehce. Nepřehlédněte proto tuto veselou knížku, která nabízí prvňáčkům veršované hádanky ke každému písmenku abecedy. Řešení napovídají vtipné celostránkové ilustrace. Jestli chcete usnadnit svému předškolákovi nebo prvňákovi znalost písmenek, pusťte se do čtení Abecedy v hádankách, děti si při hádání zdokonalí čtenářské dovednosti, slovní zásobu a vytříbí smysl pro humor.

Ukázka z knihy

Abeceda v hadankach

Další hádanky a doprovodné ilustrace obsahuje další ukázka.

Abeceda v hádankách

Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustrovala: Zdeňka Študralová

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 165×215 mm
ISBN: 978-80-271-0409-3
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Abeceda v hádankách vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Zuzana PospíšilováZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich, např. z knih Nezralá, Hruška, k tabuli!Prázdninové pohádkyPohádkové uspávankyPolicejní pohádkyZáchranářské pohádkyVýlet do Pekla.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak Marta zkrotila draka

Wagnerová, Alena

Argo, 2017

zobrazit info o knizeMimi a Líza 2

Kerekesová, Katarína – Moláková, Katarína – Salmela, Alexandra

Slovart, 2017

zobrazit info o knizeAbeceda v hádankách

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2017

Napsat komentář