Rozšiřujte své znalosti i v létě

Letni_tipy_pro_celou_rodinu
V dnešní době je jedním z moderních pojmů takzvaná „aktivní rekreace“. Většinou se nám pod tímto sousloví vybaví aktivní rekreace těla, ale co byste řekli na možnost rekreačně si procvičit také svůj mozek? V dnešních tipech si představíme knihy na léto, které vám dají odpočinout, ale zároveň vás mnohému naučí.

Pokud jste ještě neměli čas přečíst si klasický text britského novináře Matta Ridleyho nazvaný Červená královna a zajímáte se o témata evoluční psychologie, pak neváhejte využít příležitost napravit to s novým vydáním.

 Červená královna

Autor: Matt Ridley
Přeložil: Martin Konvička

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 165×237 mm
ISBN: 978-80-257-2155-1,978-807363-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Červená královna vydalo nakladatelství Dokořán.

U nás dobře známý autor Matt Ridley přinesl v této knize nový pohled na evoluční psychologii pohlavního výběru. Od svého prvního vydání v roce 1993 významně přispěla ke změně chápání mnoha aspektů evoluční teorie a stala se klasickým textem. Červená královna je poutavě napsaná encyklopedie nejnovějších vědeckých názorů na lidskou přirozenost. Pojmenována je podle Červené královny z Carrollovy Alenky, která zůstává na místě, ať utíká seberychleji – podobný efekt v evoluci vysvětluje Teorie červené královny, podle níž závody organismů vedou ke stabilní rovnováze. Kniha, která se stala klasikou již krátce po svém vydání, patří do knihovny každého přemýšlivého člověka.

Ukázka z knihy

Když chirurg otevírá lidské tělo, ví, co najde uvnitř. Hledá-li například pacientův žaludek, nepředpokládá, že by ho u každého pacienta našel na jiném místě. Žaludky mají všichni lidé, a všechny lidské žaludky se vyznačují přibližně stejným tvarem a shodným umístěním. ovšem existují i rozdíly. Někteří lidé mají žaludek nemocný, jsou žaludky menší a větší, u někoho se žaludek mírně nepodařil. Rozdíly jsou ale zanedbatelné ve srovnání s podobnostmi. Veterinář nebo řezník by našeho chirurga mohl poučit o ještě větších rozdílech: o velkých kravských žaludcích rozdělených na několik komor, malinkých myších žaludečcích či prasečích žaludcích, které se poněkud podobají lidským. Klidně však můžeme tvrdit, že existuje cosi jako typický lidský žaludek, který se liší od žaludků jiných živočichů.

Tato kniha staví na předpokladu, že podobně existuje i cosi jako typická lidská přirozenost, lidská povaha. A pokouší se ji poznat. Podobně jako chirurg chystající se operovat žaludek může nám i psychiatr povědět o řadě vlastností pacienta, který v jeho ordinaci ulehl na pohovku. Může předpokládat, že pacient ví, co znamená milovat, nenávidět, věřit, přemýšlet, hovořit, bát se, usmívat se, vyjednávat, toužit, snít, pamatovat si, zpívat si, hádat se, lhát. I kdyby jeho pacient pocházel z nově objeveného kontinentu, celá řada předpokladů o jeho mysli a povaze by stále platila. Když se ve třicátých letech cestovatelé na Nové Guineji setkali s domorodými kmeny, do té doby zcela odříznutými od okolního světa, o jehož existenci nevěděly, zjistili, že úsměv a svraštění čela mají u nově objevených lidí stejný význam jako u kteréhokoli bělocha, navzdory tisícům let, jež uplynuly od dob, kdy s námi sdíleli společného předka. „Úsměv“ paviána je výrazem hrozby, kdežto úsměv člověka je známkou radosti, po celém světě společného projevu lidské přirozenosti.

Zaujala-li vás tato kniha, přečtěte si buď naši recenzi, nebo celou jednu kapitolu.

————————————————

Pokud byste raději nahlédli do zákulisí přírodních věd v mírně zábavnější formě, Herbert Dreiseitl si pro vás připravil novou knihu nazvanou Voda v pohybu – úžas v nás, která představuje pozoruhodné pokusy s životodárnou tekutinou.

Voda v pohybu – úžas v nás

Autor: Herbert Dreiseitl
Přeložila: Yveta Kožíšková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 230×265 mm
ISBN: 978-80-7530-069-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Voda v pohybu – úžas v nás vydalo nakladatelství Malvern.

Tekoucí voda a nejrůznější jevy, které se odehrávají na hladině i pod ní, jsou jen zdánlivě všední a všeobecně známé. Každý den je můžeme pozorovat, aniž bychom na nich shledávali něco mimořádného. Co se ale děje s prouděním, když je koryto v nějakém místě užší než jinde? Proč se v řece u mostního pilíře tvoří víry? A jak vlastně různé víry vypadají a vznikají? Co jsou to meandry, jak se tvoří a proměňují? Proč se na písečném dně u pobřeží tvoří zvláštní obrazce a jak jejich podobu ovlivňuje způsob proudění vody? Jak se pohybuje voda ve vlnách a proč můžeme na zvlněné hladině spatřit předmět, který vlny nikam neunášejí? Co se děje s vodní kapkou, když dopadne na hladinu a na suchou plochu?
Odpověď na tyto a další otázky nám v této knize srozumitelným způsobem předkládají odborníci na oblast vody a proudění. Prostřednictvím mnoha podrobně popsaných pokusů, které můžeme s jednoduchými pomůckami sami provádět, se učíme pochopit zákonitosti, které se za nimi skrývají. Další obrázky, fotografie a komentáře názorně přibližují a vysvětlují nejrůznější jevy spjaté s vodou. Tato kniha se může stát dobrým pomocníkem nejen pro pedagogy a rodiče, ale pro všechny, kteří v sobě chtějí oživit schopnost žasnout a chuť dále objevovat fascinující svět vody.

————————————————

O dinosaurech již mnohé víme. Především v dětství si snad každý rád prohlížel knihy o pravěkých tvorech, jež nás uchvacují nejen svou nepředstavitelnou velikostí. Napadlo vás ale někdy, kteří z těchto tvorů se kdysi procházeli po našem území? Právě o tom totiž pojednává nová kniha Vladimíra Sochy pojmenovaná Dinosauři v Čechách.

Dinosauři v Čechách

Autor: Vladimír Socha

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 170×247 mm
ISBN: 978-80-7429-799-1
Doporučená cena: 338 Kč

Knihu Dinosauři v Čechách vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Tvorové, jež obývali naši planetu před mnoha desítkami milionů let, představují pro mnoho z nás živočichy záhadné, fascinující a mnohdy až děsivé. Často se s nimi setkáváme ve filmech jako Cesta do pravěku nebo Jurský park, ale notoricky známí jsou též z obrazů a ilustrací Zdeňka Buriana, které si oblíbily celé generace dětí i dospělých. Za to, že tato vyobrazení dinosaurů odpovídají ve velké míře realitě, vděčíme především výzkumům zkamenělin, které člověk od pradávna nachází takřka po celém světě. A ač se to mnohým může zdát překvapivé, Česká republika v tomto ohledu není výjimkou.

Vladimír Socha v této knize předkládá čtenářům ucelený a čtivý pohled na historii objevů zkamenělých pozůstatků různých pravěkých tvorů, které se do dnešní doby našly na území Čech, Moravy a Slezska, doplněný krásnými ilustracemi Vladimíra Rimbaly. Kniha Dinosauři v Čechách tak vyvrací mylné zdání, že v našich končinách dinosauři, ptakoještěři a jiní prehistoričtí živočichové nežili. Opak je pravdou – díky významným paleontologickým objevům minulých let lze totiž s určitostí prohlásit, že i my, Češi, se můžeme pochlubit svými vlastními dinosaury!

Ukázka z knihy

Snímek obrazovky 2017-07-27 v 21.41.22

 

Přečtěte si celou rozsáhlou ukázku z této knihy. Brzy vám přineseme také recenzi.

————————————————

Poslední kniha přináší knižně-aktivní rekreaci i těm čtenářům, kteří neholdují vědám přírodním. V knize Zloději knih Anders Rydell putuje Evropou, aby se pokusil vypátrat knihy i celé knihovny vykradené nacisty.

Zloději knih

Autor: Anders Rydell
Přeložila: Olga Bažantová

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 140×198 mm
ISBN: 978-80-7473-532-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Zloději knih vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Novinář Anders Rydell se vydal po stopách Zlodějů knih. V honu za ztracenými velkými institucionálními i drobnými soukromými knihovnami, které nacisté vyrabovali, aby shromáždili co největší množství informací o „nepřátelích říše“. Rydell procestoval Evropu křížem krážem a pátral po osudu knih, které byly pro své majitele a komunity čtenářů nenahraditelné. A stejně jako oni, ani mnohé z těchto knihoven válku nepřežily.

Ukázka z knihy

Snímek obrazovky 2017-07-27 v 21.55.41

 

Neváhejte si pročíst i pokračování této ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVoda v pohybu – úžas v nás
Pozorování a pokusy

Dreiseitl, Herbert – Greene, Jennifer – Jacobi, Michael – Liess, Christian – Schwenk, Wolfram – Wilkens, Andreas

Malvern, 2017

zobrazit info o knizeČervená královna
Sexualita a vývoj lidské přirozenosti

Ridley, Matt

Dokořán, 2017

zobrazit info o knizeDinosauři v Čechách

Socha, Vladimír

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeZloději knih
Pátrání po zmizelých knihovnách

Rydell, Anders

Kniha Zlín, 2017

Napsat komentář