Očima fotografa

Michael Freeman_Ocima fotografa_kompozice
Populární kniha Michaela Freemana se věnuje digitální fotografii, historii a vývoji fotografie, kompozici a vůbec procesu vzniku snímku od začátku do konce. Doplňují ji komentáře světových fotografů.

Pokud byste měli přečíst jenom jednu jedinou knihu o digitální fotografii, vyberte si tuto. Kniha Očima fotografa, v originále The Photographer‘s Eye, patří celosvětově svým nákladem ve výši mnoha set tisíc kusů k absolutním bestsellerům mezi knihami o fotografii.
Existuje řada knih o fotografování, které se věnují technickým problémům digitální fotografie, počínaje výběrem a vlastnostmi fotoaparátů, jejich příslušenství a doplňků, nebo nastavení expozice v nejrůznějších podmínkách, případně následným úpravám fotografií na počítači. Tato kniha Michaela Freemana se zabývá obsahem fotografie, její kompozicí a skladbou. Od základního zarámování snímku, přes grafické a fotografické prvky až po uplatnění všech principů na konkrétních ukázkách fotografické tvorby vysvětluje autor základy kompozice, které by měl znát každý fotograf. S pomocí velkého množství ilustrativních příkladů, náčrtků a schémat Michael Freeman ukazuje, jak lze zvýšit účinek fotografie na diváka, jak využít různé nástroje, postupy, kompoziční prvky, světlo a barvu ke zdůraznění nebo potlačení různých částí obrazu.
Kniha ale není pouhou učebnicí kompozice nebo výčtem postupů a metod, autor ukazuje a krok za krokem vysvětluje na řadě případů celý proces vzniku snímku, od záměru, přes hledání a zkoušení, až po finální záběr. Skvělým zpestřením knihy je zařazení značného množství komentářů, názorů a myšlenek světových fotografů, současných i dřívějších, týkajících se fotografické kompozice, ale i fotografie obecně. Kniha se tak stává nejen zdrojem poučení ale i zajímavým čtením a pohledem do historie a vývoje fotografie. A pokud neradi čtete, je kniha doslova nabita množstvím fotografií pro vaši inspiraci.

 

Očima fotografa

Kompozice pro lepší digitální fotografie
Autor: Michael Freeman
Přeložil: Milan Krupár

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 235×255 mm
ISBN: 978-80-7413-346-6
Doporučená cena: 390 Kč

Knihu Očima fotografa vydalo nakladatelství Zoner Press.

 

Ukázka z knihy

Dynamika záběru
Okraje snímku vymezují obrázek. Formát snímku je ve fotografii nastaven už při samotném fotografování, i když při pozdějším zpracování můžeme tvar pořízených obrázků měnit a přizpůsobit našim představám. Význam hledáčku pro výslednou kompozici nijak nepodceňujte, přestože existují možnosti následných změn formátu (viz str. 58–61). Většina fotoaparátů poskytuje výhled na okolí prostřednictvím jasného obdélníku uprostřed tmavého okolí, pocit rámu ohraničujícího snímek je potom ještě silnější. I když vám zkušenost může pomoci ignorovat hranice záběru a komponovat bez ohledu na formát rámu, vaše podvědomí bude proti a bude chtít, abyste stavbu snímku přizpůsobili formátu. (str. 10)

Michael Freeman_Ocima fotografa_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Michael Freeman

Michael Freeman je známý anglický fotograf a autor celé řady populárních knih o fotografii, např. série Fotografie v praxi: Kompozice, Světlo a svícení, Digitální úpravy, Portrét, Černobílá fotografie, Pouliční fotografie a Krajina (viz článek). Je též autorem knihy Světlo ve fotografii.

 

Doporučujeme

Věnujete se fotografování nebo byste s ním rádi začali? Zaměřte svou pozornost také na knihy: Modelingová fotografie – mistrovství100% dítěPravidla fotografování a kdy je porušovat nebo Urban fotografie.


Vydavatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. V roce 2007 byla nabídka vydavatelství rozšířena o řadu oblíbených knih Naučte se kreslit… a v roce 2008 o fantasy žánr v edici Zoner Fantazie a populární publikace s japonskou mangou a komiksy, které vychází pod logem Zoner Manga. Pro vydavatelství jsou velmi inspirativní webové diskuse, názory, tipy a přání čtenářů, které probíhají na Facebooku Manga Zoner, kde jsou stále nové aktuální informace.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOčima fotografa
Kompozice pro lepší digitální fotografie

Freeman, Michael

Zoner Press, 2017

Napsat komentář