Jak na černobílou fotografii

FotografieVPraxiCernobilaFotografieVyrez
Přestože nám současná technika umožňuje fotit pestrobarevné snímky, černobílá fotografie má stále pro mnoho fotografů své osobité kouzlo. Profesionální fotograf Michael Freeman nás ve své nové publikaci naučí vše, co by měl každý fotograf o černobílých snímcích vědět.

Michael Freeman není jen mezinárodně uznávaný fotograf, po celém světě se proslavil také jako spisovatel, jenž má na svém kontě více než dvě desítky publikací zabývajících se fotografováním. Mezi jeho neznámější knihy patří tituly Očima fotografa, DSLR – Naučte se používat digitální zrcadlovku (naši recenzi si můžete přečíst zde) nebo Dobrá fotografie. Publikace Fotografie v praxi: Černobílá fotografie patří mezi jeho nejnovější. Všechny zmíněné tituly u nás vydalo nakladatelství Zoner Press.

Kniha Fotografie v praxi: Černobílá fotografie je tvořena pěti hlavní kapitolami – Převod do černobílé, Černobílá fotografie jako tradice, Kdy zvolit černobílou verzi, Hlavní fotografické žánry a Pokročilé úpravy. Jednotlivé části tvoří řada podkapitol a několik cvičení. V nich Freeman na snímcích svých studentů ukazuje, jak danou látku nápaditě uchopit, ale i čeho se vyvarovat.

Mnohé patrioty jistě potěší, že mezi čtyřmi studenty, na jejichž práci autor demonstruje různé techniky zpracování černobílé fotografie, je i český fotograf Kryštof Kalina.

Na úvodních stránkách Freeman prozrazuje, proč se rozhodl zabývat tématem černobílé fotografie a stručně také představí své studenty, s jejichž prací se budeme setkávat v průběhu celé knihy.

Nemusíte se bát žádné zbytečně obsáhlé úvodní kapitoly, v níž by autor vysvětloval, co všechno budete k focení potřebovat, k čemu slouží clona nebo jaké filtry je vhodné vlastnit. Autor tyto informace zcela vypouští (za což mu bude každý, kdo už přečetl pár knih o fotografování, velmi vděčný) a bez jakýchkoliv dalších proslovů se rovnou vrhá na hlavní téma knihy.

V první kapitole nám vysvětluje základní techniky, jež se při úpravách černobílých snímků používají. Dále nám ukáže, jakým způsobem lze barevné fotografie převádět na černobílé, a také prozradí, které programy jsou na tyto úpravy nejvhodnější. Všechny kroky Freeman vysvětluje na vzorových snímcích, jež mohou být pro začínající fotografy zároveň i inspirací pro vlastní tvorbu.

Následující kapitoly nás seznamují s kreativními postupy, jako jsou Low Key (podsvícení) a High Key (přesvícení) techniky, ukazuje nám, které objekty jsou na černobílou fotografii nejvhodnější a za jakých podmínek nám může převedení na odstíny šedi pomoci s nepovedeným barevným snímkem.

Předposlední oddíl je věnován fotografickým žánrům, kde autor dokazuje, že černobílé mohou být jak portréty, na něž jsme běžně zvyklí, tak i krajina, jež se v dnešní době dle Freemanových slov objevuje běžně téměř výlučně v barevné verzi.

Závěrečná část se zabývá dalšími možnými úpravami černobílé fotografie, které podle autorova návodu zvládne i úplný začátečník. Publikace Fotografie v praxi: Černobílá fotografie obsahuje také podrobný slovníček a rejstřík pojmů.

Za hlavní klad této knihy považuji fakt, že k vytvoření snímků, jež jsou v knize použity, nepotřebujete drahou výbavu, ale (až na pár výjimek) si vystačíte jen s fotoaparátem a trochou talentu. Pokud patříte mezi fotografy začátečníky, určitě oceníte, že oproti jiným spisovatelům fotografům, jako je například Mark Jenkinson, jenž by na vybavení, které uvádí v knize Kompendium portrétní fotografie, potřeboval několik kufrů a minimálně dva asistenty, je Michael Freeman v tomto ohledu velmi střízlivý.

Za vyzdvižení také stojí vzorové snímky, na kterých autor ukazuje převody na černobílou fotografii v různé intenzitě. Jak Freeman sám uvádí, každému člověku se líbí trochu něco jiného, a to platí i pro černobílé snímky. Zatímco někdo nedá dopustit na jemné, šedé tóny bez použití sytých odstínů, jiný upřednostňuje vysoký kontrast, jenž dodá snímku na dramatičnosti.

Velmi praktický je i způsob, jakým jsou jednotlivé kapitoly řazeny. Nemusíte se obávat dlouhých teoretických statí, Freeman snímky nápaditě kombinuje s textem, jenž obsahuje pouze důležité informace a postupy, jak daný efekt docílit.

Knihu Fotografie v praxi: Černobílá fotografie doporučuji všem začínajícím fotografům, kteří mají s černobílými snímky jen minimální zkušenosti a rádi by si tuto techniku osvojili. Najdou zde jak srozumitelné návody, tak i spoustu krásných fotografií, jež jim mohou posloužit jako skvělý odrazový můstek pro vlastní tvorbu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFotografie v praxi - Černobílá fotografie

Freeman, Michael

Zoner Press, 2013

Jak na černobílou fotografii - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Eva napsal:

    Velmi užitečná kniha pro začátečníky

Napsat komentář