Být dobrým rodičem…

Tipy_Rodice a deti_Sila modlitby
Dnešní tipy podávají pomocnou ruku rodičům, vychovatelům, pedagogům a všem těm, kteří se chtějí dozvědět něco více o mezilidských a rodinných vztazích a úskalích dospívání.

Nové vydání knihy významného českého psychologa Zdeňka Matějčka obsahuje předmluvu psycholožky a rodinné terapeutky Ludmily Trapkové a je doplněno desítkami dětských ilustrací. Text pomůže nejen rodičům, ale i vychovatelům, pedagogům a vlastně všem, aby lépe porozuměli dětskému světu.

Rodiče a děti

Autor: Zdeněk Matějček

Počet stran: 357
Vazba: vázaná
Formát: 152×210 mm
ISBN: 978-80-7429-797-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Rodiče a děti vydalo nakladatelství Vyšehrad.

V době tak znejistěné, jako je ta naše, se jistě vyplatí sáhnout ke „klasice“, k níž dnes nepochybně patří i kniha Rodiče a děti slavného dětského psychologa profesora Matějčka. V téměř stovce drobných i šířeji rozpracovaných kapitolek, které provázejí nově narozeného človíčka až za práh jeho dospělosti, se autor zastavuje u problémů, s nimiž se setkává každá rodina. Přináší je na svět dítě, nesou si je však v sobě i rodiče. Tento zorný úhel – rodiče a děti – proto v Matějčkově práci jednoznačně převažuje. Kniha je určena především mladým rodičům, prarodičům, vychovatelům, pedagogům a koneckonců všem, kdož chtějí prostřednictvím dětského světa porozumět světu a životu vůbec.

 

Ukázka z knihy

Co dáváme dětem – a co ony nám?

Sejdou-li se rodiče, dříve nebo později se hovor stočí na radosti a starosti s dětmi. Těch starostí je zpravidla víc. Patří to už nějak k věci, že se před známými raději pochlubíme nepříjemnostmi osudu, abychom nevypadali příliš spokojeně a nebudili závist. A když už se mluví o dětech a proberou se nemoci, škola a nejasné vyhlídky do budoucna, dojde se obvykle k závěru, že děti jsou především zátěž a vydání.
Demografové a statistici nám snadno potvrdí, že tyto stesky mají určité oprávnění. Dá se totiž snadno vypočítat, kolik činí náklady na jedno dítě, kolik na dvě a kolik na tři a jak s přibývajícím počtem potomstva klesá tzv. životní úroveň. (Pokud se ovšem životní úrovní myslí konvenční známky vnějšího blahobytu.) Ve výzkumu rodinného života, který právě probíhá, dáváme rodičům otázku, proč podle jejich mínění někteří lidé chtějí mít děti a jiní nechtějí. Zatímco důvodů „pro“ je mnoho a každý trochu jiný, je důvod „proti“ podle obecného úsudku jen jediný a naprosto rozhodující: sobectví! Jako by opravdu šlo jen o materiální hodnoty. (str. 19)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Zdeněk Matějček

Prof. PhDr. Zdeněk Matějček, CSc. (1922–2004) je znám široké veřejnosti svými názory na praktické otázky výchovy dětí. Ve svých knihách, v nichž vycházel ze své mnohaleté praxe v dětské psychologické poradenské službě, popularizoval poznatky obecné i klinické psychologie. Jeho osobnost i dílo představují cenný odkaz dalším generacím. I přes léta soustavného výzkumu neztratil schopnost své vědomosti předávat lidsky a jednoduchým jazykem. Středobodem jeho přemýšlení byla vždy rodina coby domov a zázemí, místo, kde se dítě učí, co znamená někam patřit. Jeho dílo tím bylo v rozporu s přesvědčením o kolektivní výchově. Profesuru tedy získal až v roce 1995. Během své kariéry působil v Sociodiagnostickém ústavu v Praze (později Dětská psychiatrická ambulance) a na katedře pediatrie Institutu pro další vzdělávání, přednášel na Karlově univerzitě a spolupracoval i s jinými institucemi, například s Dětským centrem Paprsek, s Psychiatrickým centrem či se Světovou zdravotnickou organizací. Předsedal české pobočce UNICEF. Mezi jeho největší zásluhy však patří především vznik SOS dětských vesniček. Je autorem knih: Praxe dětského psychologického poradenství (Portál, 2011), Co děti nejvíc potřebují (Portál, 2013), Rodičům na nejhezčí cestu (Portál, 2016) aj.

Další informace o autorovi najdete na stránkách nakladatelství Vyšehrad.

 

Ludmila Trapková

PhDr. Ludmila Trapková (*1949) vystudovala Fakultu tělesné ­výchovy a sportu (obor tělesná výchova – ma­te­matika) a později též Filozofickou ­fakultu UK (jednooborovou psycho­lo­gii). Pracuje jako klinická psycholožka a psychoterapeutka v Praze a v ­Liberci. Vyučuje rodinnou terapii a je super­vizorkou rodinné terapie.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.

Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabízet kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

————————————————

Rodičům neodpadá starost o jejich děti, ani když dosáhnou dospělosti a osamostatní se. O tom ví své i Stormie Omartianová, odbornice na mezilidské vztahy.

Síla modlitby za vaše dospělé děti

Autorka: Stormie Omartianová

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7450-259-0
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Síla modlitby za vaše dospělé děti vydalo nakladatelství Paulínky.

I když je dětem osmnáct, odmaturují a odejdou z domu, rodičovské povinnosti tím nekončí. Zdá se, že odteď můžete dělat vše, o čem jste snili, a kvůli výchově dětí jste na to dosud neměli čas. Přesto však zůstáváte rodiči, kteří mají o své děti starost i nadále, takže úkol modlit se za své potomky trvá dál.

 

Ukázka z knihy

Co by měl vědět každý rodič dospělého dítěte

Existuje sedm věcí, které by měl vědět každý rodič dospělého dítěte, a většinou vám nikdo ani jednu z nich neřekne. myslím, že by bylo milé, kdyby se někdo aspoň o některé z nich zmínil ještě dříve, než byly moje děti dost staré na to, aby vykročily v ústrety dospělosti. Alespoň by se na to mohla připravit.
Když jste mladí a připravujete se na rodičovství, tak vám starší a zkušenější rodiče ze srdce blahopřejí k tomu, že čekáte dítě, a pak vám blahopřejí znovu, když se vaše dítě narodí, ale tentokrát přidávají také rady k výchově vašeho potomka. O období dospělosti však každý mlčí, všichni se jen významně usmívají a nezmíní se o ničem z toho, co vás čeká. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Stormie Omartianová

Stormie Omartianová píše knihy o mezilidských a rodinných vztazích, o manželství, dospívání dětí ad. Je mj. autorkou těchto knih: Síla rodičovské modlitby (Paulínky, 2011), Síla modlitby teenagera (Paulínky, 2014), Stormie (Paulínky, 2014).

 

Paulínky jsou řeholní kongregací, která byla založena v Itálii v roce 1915 a církví definitivně schválena v roce 1953. Název řeholní rodiny vyjadřuje hluboký vztah s apoštolem Pavlem. Od něho čerpají inspiraci pro celý životní styl – spiritualitu i apoštolát. V současné době působí v 52 státech celého světa. Žijí v malých i větších komunitách a podle možností té které země vedou knihkupectví, věnují se nakladatelské činnosti nebo se různými způsoby podílí na apoštolátu prostřednictvím sdělovacích prostředků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete zajímavé knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní rodičovské tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRodiče a děti

Matějček, Zdeněk

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeSíla modlitby za vaše dospělé děti

Omartianová, Stormie

Paulínky, 2017

Napsat komentář