Ztráty a nálezy

Meres_SvetPodleNorma6_restart
Asi se shodneme, že přijít o nějakou věc, která pro nás znamenala prakticky celý svět, je rozhodně nevítaný zážitek. Překvapivě se ale někdy může stát, že získat takovou věc zase zpátky nemusí být přesně to, co doopravdy chceme.

Další pokračování série Svět podle Norma s názvem Může potřebovat restart z pera Jonathana Merese přineslo nakladatelství BB/art v květnu 2017. Překlad pochází již tradičně od Richarda Podaného.

Od našeho posledního setkání s dílem Jonathana Merese uplynulo lehce přes půl roku. Tehdy jsme se podívali na překlad pátého příběhu nepřerušované série příběhů třináctiletého Normana v knize Svět podle Norma – Může být nakažlivé (The World of Norm: May Be Contagious, 2013, česky 2016).

Svět podle Norma – Může potřebovat restart (The World of Norm: May Need Rebooting,  2014) je šestou knihou Normova světa. Tradiční cyklus Normových smolných dní tentokrát spustí objev, že někdo odcizil Normovo kolo. Navíc zatímco Normanovi bratři jsou terčem rodičovské štědrosti, o Normovu ztrátu jako by nikdo nedbal, takže šance na nový bicykl je nejenže v nedohlednu, ale zdá se být dokonalou fikcí. Nebyl by to ovšem Norman, kdyby se na něj nevalila další lavina průšvihů. Kupříkladu jakýmsi nepochopitelným hnutím osudu si jeho spolužák vezme do hlavy, že Norman je skvělý fotbalový talent, přestože Norman fotbal nenávidí. V příběhu nechybí tradiční dědečkova nekonvenční moudrost, podivní Normovi bratři ani pes John, a pochopitelně nemůžeme zapomenout na věčnou pokušitelku Chelsea, víkendovou sousedku, která z nějakého důvodu ví o Normanovi snad víc než on sám.

Dvě stovky stran rozdělených do dvaceti čtyř kapitol přečtou Normanovi příznivci jedním dechem. Stejně jako ve všech předchozích případech text provázejí ilustrace Donougha O’Malleyho. Tentokrát se ale zaměřují hlavně na snové části příběhu, tedy na neobvyklá vyjádření, představy typu „co by, kdyby“ a další alegorie či fantazie. Obrázky bez přidané hodnoty, zobrazující jen prostou realitu bez prvků komických představ, jsou tu v menšině.

V „Restartu“ se snad více než v kterékoli z předchozích Meresových knih objevuje fenomén zvýrazňování (ztučnění), slabikování a vypichování výkřiků slovy zdůrazněnými velkými písmeny. Ve spojení s krátkými až úsečnými větami to poskytuje příběhu úžasnou dynamiku děje. Rozhodně jde o mistrný způsob práce se slovy a to v tomto případě nejen autorův, ale hlavně překladatelův, a já tak smekám pomyslný klobouk před oběma.

V dalším srovnávacím kritériu je šesté pokračování Normova světa na té klidnější straně měřítka. Na rozdíl od většiny předchozích tentokrát není Norman tak náladový, se světem se zdá být povětšinou smířený, s výjimkou mezních situací ve společnosti obou bratrů a stále ještě nezaměstnaného otce. V jejich explozivní společnosti se mění ve žhavý vulkán (zdůrazněno i ilustrací), jenž metá zlobu a  nahromaděné napětí všude kolem, hlava nehlava. Ale i v tomto momentě se projeví autorův citlivý smysl pro komičnost každodenních situací a Normanův výbuch nezůstane bez odezvy a patřičného publika.

Svět podle Norma není jen o neustálém smíchu a zábavě. Právě titul Může potřebovat restart se dotýká i vážných témat. Typickým zástupcem takového projevu je dědečkova připomínka vlastní smrtelnosti a opět dovedně zpracovaná reakce třináctiletého hrdiny se všemi jeho nedostatky, ale zároveň dobrým srdcem, a ať se to snaží skrývat jakkoli, i smyslem pro rodinu.

Vyprávění, jež se stále ještě obejde bez hrubých výrazů a jakýchkoli projevů násilí, se v dnešní době začíná stávat menšinovým zbožím. Svět podle Norma představuje pro dětského čtenáře právě takovou oázu bezpečí, do níž mohou rodiče své potomky bez obav vypustit a ještě mohou doufat v závěrečné ponaučení.  Pojďme se tedy do Normanova světa ponořit a jen, co z něj vyplujeme, už abychom se těšili na další překlad. Doufejme, že zhruba půlroční interval, jenž prozatím stál mezi jednotlivými vydáními, se ani tentokrát neprotáhne.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvět podle Norma 6: Může potřebovat restart

Meres, Jonathan

BB/art

Napsat komentář