V hlavní roli „Já“

Přízrak Klementina
Také jste jako dítě vše prožívali s hrdiny knih a bylo vám líto, že mají jiná jména než vy? Stávali jste se Vinetouem, Nancy, Peggy či Gordonem a dávali si knižní přezdívky? Tak to vaše děti už nemusí – mohou totiž mít svého hrdinu přesně na míru!

Malé opavské nakladatelství Modrý slon totiž vydává tzv. osobní knihy. Ten, kdo si chce knihu koupit,  určuje jméno hlavního hrdiny. Dítě tak může dostat originální dárek: knihu, která je věnována právě jemu. A nejde jen o pohádkové příběhy pro nejmenší, nyní vyšel dokonce dobrodružný příběh pro náctileté čtenáře!

Jmenuje se Přízrak Klementina a napsala jej jako svoji třetí knihu pro děti novinářka a PR specialistka Tereza Meravá. Protože máme doma její knihy Jak se straší Stráchnivec a Nevyplašte hadipouše, které se dětem líbily, byla jsem na tak trochu detektivní novinku zvědavá. Informovaná, že jde o titul pro čtenáře od jedenácti let, nechala jsem do ní vtisknout jméno nejmladšího syna. Po přečtení ale musím říct, že kniha je přeci jen pro starší děti a syn si na ni bude muset chvíli počkat. Teď by totiž nepochopil polovinu děje. Nevyzná se v české historii, neví nic o geocachingu a první lásky jej zatím míjí. I proto bych chtěla říci, že věková hranice jedenáct let je opravdu spodní hranicí u těch, kteří se orientují v našem moderním světě i v české historii, ale vhodnější je tak třináct let a více.

Hlavním hrdinou je postava se jménem vašeho dítěte. Ta se přistěhovala před nedávnem do Prahy a s kamarádem Liborem tráví ve městě předjarní čas, kdy ostatní spolužáci odjeli na lyžařský výcvik. Na svých toulkách při pátrání po keškách se dostanou až do dvora právě opravovaného Klementina. Zde objeví ale úplně jinou skrýš – s podivnou zlatou mincí. Co když jde o součást pokladu, který ve zdech Klementina ukryli jezuité? Jenže složený vzkaz u mince svědčí o tom, že po něm pátrá jiná skupina, patrně starších dětí. Jaké mají úmysly? Přece nemohou poklad jen tak ukrást?

Jak toto dobrodružné pátrání skončí, zjistíte po přečtení velkoformátové, celkem však útlé knihy. Musím říct, že zápletka, ač trošku fantastická, byla vcelku akceptovatelná a přirozená (na rozdíl od předchozích fantasy knih). Svým vztahem k historii mi vzdáleně připomněla příběhy party Hrobaříků Pavly Horákové. Celý příběh se odehrává na necelých padesáti stranách, z nichž část ještě tvoří listy s ilustracemi Lukáše Fibricha (ilustroval i předchozí knihy Terezy Meravé). Díky tomu je kniha přístupnější těm čtenářům, kteří moc nečtou, nebo vyhledávají spíše komiksy. Autorka je tedy stručná, ale zároveň se jí povedlo i na tak nevelkém prostoru prezentovat historii, pověsti, žhavou současnost a detektivní pátrání s napínavými momenty.

Navíc do textu vkládá otázky, které mají za úkol zjistit vnímavost čtenáře, zda opravdu čte s porozuměním. I když na dotazy přináší i vysvětlující odpovědi, přece jen mohou být kontrolní závěry kapitol čtenářskou výzvou. Nejvíc se mi však líbí nakladatelský projekt s „osobními knihami“. Každé dítě, ať už má jakkoli nezvyklé jméno, má šanci se naprosto identifikovat s hlavní postavou a dobrodružství si tak pořádně užít. Možná jde o recept, jak malé, ale v případě Přízraku Klementina i větší čtenáře, přetáhnout od technických vymožeností zpět ke knize.

Pokud vás láká možnost vybrat osobní knihu, tak prosím při zadání jména berte v potaz, jak svému dítěti říkáte. Na všech stránkách a ve všech situacích se totiž objeví jméno ve vámi zadaném formátu. Například máte-li doma Jaroslava, pak raději zadejte Slávka nebo Jardu, ať se kamarádi v knize nemusí oslovovat dlouhým tvarem jména, které by v normální řeči nepoužili.

Možná Přízrak Klementina není tak promyšlený a rozsáhlý jako předchozí knihy Terezy Meravé, ale rozhodně má v knihovnách dětí své místo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřízrak Klementina

Meravá, Tereza

Modrý slon, 2017

Napsat komentář