K 300. výročí narození Marie Terezie

marie-terezie-a-jeji-habsburkove-perex
Marie Terezie je jedna z nejznámějších žen spjatých s českou historií. Letos uplynulo 300 let od jejího narození a právě u této příležitosti vyšla řada titulů. Ten dnes představovaný sleduje historii Habsburků, zaměřuje se především na vládu Marie Terezie, a komiksová část se věnuje válkám o habsburské dědictví, které musela česká královna vybojovat.

Marie Terezie je jedinou českou panovnicí, a přestože má její habsburský rod u nás spíš špatné renomé, ona sama je vnímána českou společností velmi pozitivně. Habsburkové jsou s Českým královstvím spjati od vrcholného středověku až po 20. století. Naše kniha sleduje tuto společnou historii a zaměřuje se především na období vlády Marie Terezie. Ta musela po nástupu k moci projít celou sérií válek, protože byla pro mnohé panovníky tehdejší Evropy jako žena na trůnech významných království zcela nepřijatelná. Vyčerpávající války však tuto silnou ženu nezlomily, ale v konečném důsledku ji naopak posílily a vydobyly jí věhlas v tehdejší světové politice i v celých dějinách. V komiksové části se kniha zaměřuje na události v průběhu válek o habsburské dědictví. V roce 2017 slavíme třísté výročí narození Marie Terezie a k této příležitosti kniha vychází.

Ukázka z knihy

Marie Terezie a její Habsburkové 1Rudolfův nárok na českou korunu vycházel ještě z dob jeho děda, římského krále Rudolfa I. Habsburského. To byl dávný sok českého krále Přemysla Otakara II. Jejich spor začal v roce 1273, kdy byl Rudolf I. Habsburský zvolen německými kurfiřty římským králem, tedy králem celé Svaté říše římské. Jedním z volitelů byl Přemysl Otakar, který se zásadně stavěl proti volbě Habsburka. Nejradši by viděl na římském trůně sám sebe. Ani Habsburk neměl Přemysla Otakara vůbec v lásce, záviděl mu velké a bohaté království. Vyústilo to v Rudolfovo válečné tažení, které postupně vedlo k pádu Přemysla Otakara II. a nakonec i k jeho smrti v bitvě na Moravském poli. Vítěz Rudolf později oženil následníka českého trůnu Václava II. se svou dcerou Gutou a tím si v Čechách zajistil podporu svého rodu. (str. 10)

Podívejte se na zbytek ukázky a komiksové znázornění příběhu.

Marie Terezie a její Habsburkové

Komiksový příběh největší české panovnice

Autor: Zdeněk Ležák
Ilustroval: Rudolf Šuran

Počet stran: 160
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-266-1069-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Marie Terezie a její Habsburkové vydalo nakladatelství Edika.

O autorovi a ilustrátorovi

Zdeněk Ležák (*1974, Praha) je novinář, publicista, šéfredaktor časopisu ABC. Absolvent Literární akademie Josefa Škvoreckého. Od roku 1999 působí v redakcích časopisů pro děti. Zaměřuje se především na tvorbu pro děti a mládež a tematicky na moderní technologie a historii. Autor úspěšných knih Ve jménu Husa a Karel IV, Pán světa.

Rudolf Šuran (*1996 na Oravě) působí jako výtvarník a grafik. Navštěvuje ateliér volné grafiky a ilustrace Dušana Kállaya na VŠVU v Bratislavě. Získal 2. místo v kategorii ilustrace v mezinárodní soutěžní přehlídce International art and design competition 2016, kterou organizuje Accademia Riaci ve Florencii. Zajímá se o klasické techniky (litografie, mědiryt, lept) a má rád dramatické figurální kompozice.

Zdroj informací: společnost Albatros Media


Nakladatelství Edika představuje širokou nabídku knih, které jsou určeny nejen pro děti a mládež, ale také pro jejich rodiče a pedagogy. Moderní učebnice sledující trendy ve vzdělávání pro všechny věkové skupiny a stupně pokročilosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMarie Terezie a její Habsburkové
Komiksový příběh největší české panovnice

Ležák, Zdeněk

Edika, 2017

Napsat komentář