V hlavní roli thriller

thriller
Psychologicky laděné thrillery nejsou žánrem pro každého. Pokud zrovna vy patříte mezi milovníky příběhů z kriminálního prostředí, zajímá vás zákulisí práce policie a politických stran a nezaleknete se ani tématu života v sektě, dnešní tipy jsou ty pravé pro vás.

Její nejlepší přítelkyně se vždy bála výšek. Nepříjemné závratě by jí nikdy nedovolily skočit ze střechy vysokého domu. Někdo jí musel pomoct. Co stojí za záhadnou smrtí malířky Marianne se dočtete v knize Nablízku.

Smrtelný pád talentované malířky Marianne všichni považují za tragickou nehodu. Jen její někdejší nejlepší přítelkyně Rowan tuší, že tady něco nehraje. Marianne trpěla ochromující závratí a dobrovolně by se k okraji střechy nepřiblížila… Rowan a Marianne se před lety přestaly stýkat, ale ukazuje se, že malířka se před smrtí pokusila kamarádku opět kontaktovat. Rowan se tedy pouští do pátrání, aby tuhle záhadu i všechny další rozluštila. Byla Marianne opravdu jen nevinnou obětí? A jaké tajemství obě ženy tak dlouho rozdělovalo?

Nablízku

Autorka: Lucie Whitehouseová
Přeložila: Petra Jelínková

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 137×205 mm
ISBN: 978-80-7306-905-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Nablízku vydanou nakladatelstvím Pavel Dobrovský – BETA si můžete prohlédnout v ukázce.

Přečtete si více o knize v našem podrobnějším článku.

Ukázka

Měsíc klouže mezi štěrbinami v mracích a na okamžik ozáří osleplé oči domu. Pořád je ještě brzo, sotva sedm, ale jak je ulice prázdná a nezaznívá v ní jediný zvuk připomínající přítomnost lidí, působí to spíš jako za brzké ranní hodiny. Nehýbe se nic kromě větru, který rozechvívá listy na neopadavých stromech a keřích, šelestí tenkými větvičkami vrby, která sklání hlavu na silnici.
Otáčí se přes rameno, a s křupáním přechází po drobných kamíncích a vydává se po schodech k domovním dveřím. Lucerna před vchodem nasvítí, a tak šmátrá po klíčích v kabelce jen po hmatu.
Otevřít dveře je těžší než obvykle, protože vydávají podivný odpor, jako by na ně někdo tlačil z druhé strany. Když se otočí, aby je za sebou zavřela, odkudsi zevnitř domu jaky by přilétl průvan a dveře se hlučně zabouchnou. V tom tichu to zní nebývale prudce.

————————————————

Jednou z největších životních ran je ztráta dítěte. Když beze stopy zmizí osmiletá švédská dívka, její podobizna plní televizní vysílání od rána do večera. Proč je pátrání po ztracené holčičce stále bezvýsledné a proč se zkušená reportérka Ellen nedokáže od případu odtrhnout? Zjistíte v knize Déšť smývá stopy.

Jednoho chladného, deštivého květnového dne zmizí z tenisové haly v centru Stockholmu osmiletá holčička Lycke. Pro zpravodajskou redakci TV4 je případ událostí číslo jedna a jeho sledováním je pověřena zkušená reportérka Ellen Tammová.
Pátrání po Lycke je s postupujícím časem stále beznadějnější a pro Ellen se případ stává posedlostí. Je snad jediná, komu na nalezení Lycke skutečně záleží? Musí se potýkat s neschopností zkorumpované policie, podivným chováním dívčiných rozvedených rodičů i lhostejností svých kolegů. Ellen se snaží jednat profesionálně a neztratit hlavu, jenže tento případ jí bolestně připomíná podobnou tragédii z minulosti, která se jí osobně dotýká. A šance na nalezení holčičky se každou hodinou tenčí…

Déšť smývá stopy

Autorka: Mikaela Bley
Přeložila: Vendula Nováková

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-267-0860-5
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Déšť smývá stopy vydanou nakladatelstvím Motto si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Za okny lilo. V pozadí slyšela, jak u nástupiště zastavilo metro. Přestože u stanice Abrahamsberg bydlela od mládí, na ten zvuk si dosud nezvykla. Ještě dnes ji občas v noci vytrhlo ze spánku skřípění brzd. Mnohokrát se snažila přesvědčit majitele bytu, aby vyměnil skla v oknech za silnější, ale marně. Prý to stojí moc peněz. I když šlo jen o tři okna a balkonové dveře.
Odložila křížovku a vzala si knížku. Četla stále dokola jednu a tu samou stránku, a tak si raději pustila televizi.
V předsíni zazvonil telefon.
Nazula si pantofle a přitáhla si tenký župan blíž k tělu. Tápavými kroky došla do předsíně a zvedla sluchátko.

————————————————

Co by se stalo, kdyby se Kanada stala další kolonií Spojených států? Do inaugurace nového prezidenta USA zbývá několik hodin. Posledních pár hodin před vypuknutím politické bouře, která ovlivní celý svět. Podaří se hlavním hrdinům Čtrnácté kolonie zamezit katastrofě mezinárodních rozměrů?

Studená válka se vrací, říkají někteří. Nikdy neskončila, tvrdí jiní.
Na Sibiři se scházejí dva muži z protilehlých stran barikády. Měla to být pragmatická schůzka, ale skončila střelbou. A těžce zraněný Cotton Malone teď už ví, že se před Alexandrem Zorinem musí mít opravdu na pozoru.
Alexandr Zorin je milovníkem starých časů; jeho neotřesitelná loajalita k bývalému Sovětskému svazu se během desetiletí přetavila v nenávist vůči Spojeným státům. A nyní tento muž míří do severní Ameriky, konkrétně do sídla legendami opředeného tajného bratrstva, jehož poradenství využila celá řada amerických prezidentů. A jednou z poskytnutých rad byl i návrh vojenské invaze do Kanady, která se měla stát čtrnáctou kolonií Spojených států. Co by následovalo, kdyby byl tento záměr zveřejněn, je nasnadě…
Do inaugurace nového prezidenta USA zbývají už jen hodiny. Zorinův plán je geniálně načasovaný: pokud se mu všechno vydaří, zavládne v Americe totální politický chaos. Dokáže se Malone přesunout z Ruska do Bílého domu dřív, než bude pozdě?

Čtrnáctá kolonie

Autor: Steve Berry
Přeložila: Hana Pernicová

Počet stran: 576
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7498-213-2
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Čtrnáctá kolonie vydanou nakladatelstvím Domino si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

U stolu stál Jan Pavel II. v bílé papežské sutaně. Paegan si s ním v posledních měsících tajně vyměnil přinejmenším tucet dopisů. Doručovali si je prostřednictvím zvláštních pověřenců a oba v nich vyjadřovali obavy z jaderných zbraní a z kritické situace ve východní Evropě. Sověti před sedmi měsíci vyhlásili v Polsku výjimečný stav a uťali veškeré debaty o reformách. Spojené státy zaregistrovaly vyhlášením sankcí jak proti Sovětskému svazu, tak proti polské loutkové vládě. Odvetní opatření mělo zůstat v platnosti, dokud nedojde k ukončení výjimečného stavu, propuštění všech politických vězňů a obnovení dialogu. Aby se Reagan Vatikánu zavděčil, zaslala papeži po zvláštní pověřenkyni stohy tajných zpravodajských informací ohledně Polska. Chtěl mít jistotu, že papež bude plně informován, i když to nejspíš byl i předtím.
Jedno Reagan věděl bezpečně.
Zdrženlivý kněz, který díky svému postavení patřil mezi nejvlivnější lidi světa, sdílel jeho přesvědčení, že se Sovětský svaz zhroutí.

O autorovi

Americkému spisovateli Stevu Berrymu (*1955) lze věřit, že to s nevýdělečnou organizací History Matters (Jde o dějiny), kterou k podpoře a uchování dějinného dědictví založil se svou ženou Elizabeth, myslí vážně. Berrymu skutečně jde o dějiny, jak potvrzuje už deset let každou novou knihou. V centru jejich akčního dobrodružného děje stojí vždy nějaká nevyřešená historická záhada, tajemství, prorůstající výhonky až do současnosti, již může stejně tak obohatit, jako ohrozit.

Se Šifrou mistra Leonarda se před deseti lety prohnala světem brownovská mánie, na niž navázaly desítky jiných autorů. Někteří tak činili s ohledem na lukrativnost takového počínání, jiní, a těch bylo výrazně méně, vítali zájem o tento subžánr, protože jim umožnil najít čtenáře, k nimž by bez Browna hledali cestu mnohem spletitěji.

Steve Berry je jedním z nich. Od roku 2003 vydává rok co rok jednu knihu s provokativní historickou premisou: do přitažlivého zábalu spekulace halí Jantarovou komnatu, Rasputina, Alexandrijskou knihovnu, templáře, Kolumba, Napoleona, čínské císaře, nově také Tudorovce. A kdybychom chtěli být pedantičtí, museli bychom zdůraznit, že první romány mu sice vyšly v roce 2003, kdy naplno zazářil Brownův fenomén, ale napsal je už počátkem devadesátých let. Za dvanáct let nashromáždil 85 odmítnutí nakladatelů, než mu nakladatelství Ballantine vydalo právě Jantarovou komnatu.

Trpělivost, kterou Berry přičítá disciplíně získané od jeptišek v katolické škole, do níž chodil, přinesla začínajícímu autorovi zadostiučinění. Dnes se jeho romány pravidelně umísťují na horních příčkách i těch nejprestižnějších amerických žebříčků, respektive světových, protože Berryho romány vycházejí ve více než 50 zemích.

Berry v současnosti píše na plný úvazek, už nedělí svůj čas mezi advokátní praxi a úniky od reality v podobě pár hodin psaní ukradených z kraje běžného pracovního dne. Už má dost času na náročné a důkladné rešerše pro každou knihu, které spolknou půl roku, a pak na celý jeden rok psaní.

Zdroj: Domino

————————————————

Vyrostla v sektě. Bez rodiny, přátel, svobody a schopnosti vlastního úsudku. Co všechno skrývá před světem dívka, která většinu svého života strávila v nesvobodě? Co je horší, život za mřížemi, nebo živoření ve světě svázaném svéráznými pravidly ideového vůdce? Dozvíte se v Posvátných lžích Minnow Blyové.

Keviniáni připravili sedmnáctiletou Minnow téměř o všechno: o dvanáct let života, rodinu i o schopnost důvěřovat. A když se vzepřela, vzali jí také ruce.
Teď je keviniánský Prorok mrtvý a celá osada, kde komunita žila, spálená na popel. Detektiv z FBI tuší, že Minnow o tom něco ví, ona však mlčí. Hrůzné okolnosti ji dovedly do věznice pro mladistvé, kde objevuje nový svět. Učí se číst a především samostatně myslet. Zjišťuje, že kovové mříže nejsou nic proti svazujícím pravidlům její sekty. A že pokud se dokáže rozloučit s děsivým tajemstvím své minulosti, může získat opravdovou svobodu, o jaké vždycky snila.
Propracovaný psychologický thriller těží z motivů pohádky bratří Grimmů Bezruká dívka, nabízí však mnohem víc: sektu tvrdě trestající neposlušnost, věznici, kde si každý musí vydobýt své místo, sympatického detektiva, drzou a nebezpečnou spoluvězeňkyni s pesimistickým pohledem na svět a charismatickou Minnow, která zoufale bojuje o obyčejnou naději na lepší život.

Posvátné lži Minnow Blyové

Autorka: Stephanie Oakesová
Přeložila: Alžběta Kalinová

Počet stran: 367
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7577-027-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Posvátné lži Minnow Blyové vydanou nakladatelstvím Host si můžete prohlédnout v ukázce.

Více o knize se dozvíte v našem podrobnějším článku.

Ukázka

Byla jsem celá od krve.
Přede mnou leželo tělo. Na kaši. Boty jsme měla nasáklé jeho krví. Podívala jsem se mu do očí, ale byly pryč, zapadlé za bledými víčky.
Do mrazivého vzduchu mi od úst stoupaly husté obláčky páry. A v každém tom vydechnutí se skrývalo porozumění tomu, jaký je to pocit někoho ovládat, ohýbat něčí tělo podle vlastní vůle.
Jestlipak se právě tak cítil i Prorok ve chvíli, kdy nařídil, aby mi usekli ruce?
Železný most nade mnou se rozdrnčel, jak po něm přejelo nějaké auto. Před žlutou září jeho světel padaly sněhové vločky velké jako lidské nehty a na tmavé obloze blikalo několik chladných hvězd. Chtěla jsem natáhnout ruku a začít sníh chytat do dlaní, jako když jsem byla malá. Ale hned jsem si uvědomila, že už žádné ruce nemám a že už mi ani není pět.

O autorce

Stephanie Oakesová je americká spisovatelka, knihovnice a učitelka na střední škole. Studovala poezii na Eastern Washington University, kde se mimo jiné zabývala také young adult literaturou. Kniha Posvátné lži Minnow Blyové (2015) je její prvotina, za kterou byla nominována na cenu William C. Morris YA Debut Award a získala čestnou cenu poroty Golden Kite Awards. Román se dostal také do výběru Booklist Editors’ Choice a New York Public Library Best Books for Teens.

Zdroj: Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih se nejvíce přiblížila vašemu vkusu? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNablízku

Whitehouseová, Lucie

Pavel Dobrovský – BETA, 2017

zobrazit info o knizeDéšť smývá stopy

Bley, Mikaela

Motto, 2017

zobrazit info o knizeČtrnáctá kolonie

Berry, Steve

Domino, 2017

zobrazit info o knizePosvátné lži Minnow Blyové

Oakesová, Stephanie

Host, 2017

Napsat komentář