Po stopách Svatého grálu

11.11TASCH209 MONA
Máte rádi dobrodružné příběhy, které vás pohltí tak, že musíte číst dál a dál, abyste konečně přišli na záhadu, kterou se snažíte rozluštit spolu s hlavním hrdinou? Chcete při čtení i přemýšlet? A co když se můžete na stránkách knihy dozvědět o tajemství, které by obrátilo myšlení celého světa naruby? Tak právě pro vás je „Šifra“, která čeká na to, až jí rozluštíte.

Dílo bylo přeloženo do 51 světových jazyků a u nás vyšlo v nakladatelství Argo ve dvou různých překladech. V roce 2003 pod názvem Šifra mistra Leonarda a v roce 2005 s názvem Da Vinciho kód. Autorem není nikdo jiný než americký spisovatel Dan Brown.

Příběh začíná v Paříži, kde je americký profesor náboženské symbologie Robert Langdon vzbuzen uprostřed hluboké noci policií, která mu oznámí, že kurátor Louvru Jacque Sauniére byl nalezen mrtvý. Jelikož posledním člověkem, který měl mít s kurátorem schůzku, byl právě profesor, je rázem Langdon podezřelý z vraždy.

Na jeho stranu se ale postaví vnučka zemřelého, kryptoložka Sophie Neveuová, která věří v Langdonovu nevinu. Společně začnou luštit první šifru, kterou jim kurátor zanechal. Těsně před smrtí totiž naaranžoval své tělo do pozice, která se nazývá Vitruviova figura a navíc Sophii zanechal vzkaz, že má Roberta vyhledat. Vzkaz však policie bere jako poslední zprávu umírajícího o identitě svého vraha.

Rozluštěním tajné zprávy se dvojice pouští po dalších stopách, které je, jak věří, zavedou až k největšímu tajemství světa. Tím je objevení Svatého grálu spolu s jeho velkým tajemstvím.

Robert postupně vysvětluje Sophii, a tím i čtenáři, historii grálu, kterým je ve skutečnosti něco naprosto odlišného, než většina lidí tuší. Podle mínění profesora se strážci tajemství – společnost Převorství sionské – rozhodli, že nastal ten správný čas, vyjít s pravdou ven. Jak se ukáže, dědeček Sophie byl jeho členem a pomocí šifer se snaží dovést svou vnučku k pravdě, protože by ji chtěl jako svou následovnici.

Aby to hlavní aktéři ale neměli při luštění jednoduché, tak jim je stále v patách francouzská policie v čele s kapitánem Fachem, který bere dopadení vraha jako boj o svou profesní čest, a profesionální zabiják, člen další tajné společnosti, která se nazývá Opus Dei. Ta chce přesný opak toho, co Převorství sionské, totiž aby se svět nikdy pravdu nedozvěděl, jelikož by od základu otřásla katolickou církví.

Román je psán velice napínavě, až jsou někdy jeho dějové zvraty opravdu neuvěřitelné a chvílemi až přehnané. Aby ale příběh nebyl jen o dobrodružství, můžeme se pobavit vtipnými vsuvkami Londona, který přidává k dobru zajímavosti z dějin církve a grálu. A samozřejmě můžeme sledovat i rozvíjející se vztah Roberta a Sophie.

Pro zajímavost stojí za to uvést, že různé instituce, a především pak zástupci katolické církve, proti které je román částečně namířen, dílo velice kritizovali a dokonce i doporučovali nekupovat, čímž však, jak už to tak bývá, docílili přesného opaku.

Otázkou zůstává, co je k tomu vedlo?! Je opravdu něco z toho pravda? Nebo se bojí odhalení velké pravdy, která by navždy změnila pohled na církev?

To se asi nikdo nikdy nedozví. Faktem je, že i tyto dohady prodeji románu jen prospěly. A to natolik, že se považuje za jeden z nejlepších bestsellerů 21. století.

Člověk samozřejmě nemůže uvěřit všemu, co mu autor v knize nabízí a předkládá jako pravdu. Když by totiž čtenář zapátral v dějinách, našel by mnoho nesrovnalostí a výmyslů, kterými autor svůj příběh okořenil. Ale osobně si myslím, že o tom psaní knih je.

Pokud si chceme přečíst o dějinách tak, jak se opravdu udály, čteme faktickou literaturu a ne dobrodružný román, který autor čtenáři překládá s takovou suverenitou, že se člověk chvílemi přistihne, že věří každé uvěřitelné i neuvěřitelné informaci. Přesvědčte se sami a začtěte se do příběhu, který Vás vtáhne do svého děje. Vyluštěte spolu s doktorem Langdonem největší záhadu světa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠifra mistra Leonarda

Brown, Dan

Argo, 2010

Napsat komentář