Vyšly Posvátné lži Minnow Blyové

Stephanie Oakesova_Posvatne lzi Minnow Blyove
Americká autorka Stephanie Oakesová napsala působivý psychologický román o nebezpečí slepé víry, o síle víry v sebe sama a také o boji za naději na lepší budoucnost. Inspirovala se pohádkou bratří Grimmů.

Keviniáni připravili sedmnáctiletou Minnow téměř o všechno: o dvanáct let života, rodinu i o schopnost důvěřovat. A když se vzepřela, vzali jí také ruce. Teď je keviniánský Prorok mrtvý a celá osada, kde komunita žila, spálená na popel. Detektiv z FBI tuší, že Minnow o tom něco ví – ona však mlčí. Hrůzné okolnosti ji dovedly do věznice pro mladistvé, kde objevuje nový svět. Učí se číst a především samostatně myslet. Zjišťuje, že kovové mříže nejsou nic proti svazujícím pravidlům její sekty. A že pokud se dokáže rozloučit s děsivým tajemstvím své minulosti, může získat opravdovou svobodu, o jaké vždycky snila. Propracovaný psychologický thriller těží z motivů pohádky bratří Grimmů Bezruká dívka, nabízí však mnohem víc: sektu tvrdě trestající neposlušnost, věznici, kde si každý musí vydobýt své místo, sympatického detektiva, drzou a nebezpečnou spoluvězeňkyni s pesimistickým pohledem na svět a charismatickou Minnow, která zoufale bojuje o obyčejnou naději na lepší život.

 

Posvátné lži Minnow Blyové

Autorka: Stephanie Oakesová
Přeložila: Alžběta Kalinová

Počet stran: 367
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7577-027-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Posvátné lži Minnow Blyové vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Byla jsem celá od krve.
Přede mnou leželo tělo. Na kaši. Boty jsem měla nasáklé jeho krví. Podívala jsem se mu do očí, ale byly pryč, zapadlé za bledými víčky.
Do mrazivého vzduchu mi od úst stoupaly husté obláčky páry. A v každém to vydechnutí se skrývalo porozumění tomu, jaký je to pocit někoho ovládat, ohýbat něčí tělo podle vlastní vůle.
Jestlipak se právě tak cítil i Prorok ve chvíli, kdy nařídil, aby mi usekli ruce?
Železný most nade mnou se rozdrnčel, jak po něm přejelo nějaké auto. Před žlutou září jeho světel padaly sněhové vločky velké jako lidské nehty a na tmavé obloze blikalo několik chladných hvězd. Chtěla jsem natáhnout ruku a začít sníh chytat do dlaní, jako když jsem byla malá. Ale hned jsem si uvědomila, že už žádné ruce nemám a že už mi ani není pět. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku a zasoutěžte si o knihu až do 10. května 2017.

 

Ohlasy

Rozmotávání klubka tajemství a načasování jeho konečného rozuzlení je mistrovské, vyvrcholení románu představuje doslova explozi. Neohrožený, neúprosný a niterný román.

The Globe and Mail

Temné a hluboce působivé.

Kirkus Reviews

Strhující a dobře vystavěný tajemný příběh, přesvědčivé postavy a provokativní myšlenky o rodině, víře, poctivosti, věrnosti a přátelství jsou naprosto okouzlující.

School Library Journal

V tomto nabitém, neodolatelně čtivém debutu se prolínají ztráta, strach i naděje.

Publishers Weekly

Nádherný a zároveň krutý debut Stephanie Oakesové strhává naleštěnou fasádu pohádek, aby odhalil jejich skutečnou surovost.

Booklist

 

Stephanie Oakesová

Stephanie-OakesovaStephanie Oakesová je americká spisovatelka, knihovnice a učitelka na střední škole. Studovala poezii na Eastern Washington University, kde se mimo jiné zabývala také young adult literaturou. Kniha Posvátné lži Minnow Blyové (2015) je její prvotina, za kterou byla nominována na cenu William C. Morris YA Debut Award a získala čestnou cenu poroty Golden Kite Awards. Román se dostal také do výběru Booklist Editors’ Choice a New York Public Library Best Books for Teens.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

 

Ukázka z rozhovoru s autorkou

Kdyby sis s sebou mohla vzít na osamělý ostrov pouze tři knihy, které by to byly?

Budu trochu podvádět a počítat příběh o Harrym Potterovi jako jednu knihu. Jsem jeho zarytý fanoušek a klidně bych mohla zbytek svého života strávit jen čtením této série. Druhá kniha, kterou nejspíš potřebuju, je On the Jellicoe Road od Meliny Marchettové. A poslední bude pravděpodobně Bloody Jack od L. A. Meyera. Jackyho vynalézavost by mě mohla inspirovat k sestrojení vlastního člunu nebo k přilákání pirátské lodi, která by mě dostala pryč z ostrova.

Jaký příběh stojí za publikováním Posvátných lží Minnow Blyové?

Zkrátím to – strávila jsem několik let hledáním zastoupení pro Posvátné lži Minnow Blyové (ano, let), během nichž jsem napsala další knihu (The Arsonist) a přepsala Minnow na základě zpětné vazby od různých agentů. Nakonec jsem našla svou vysněnou agentku – Jennifer Laughranovou z agentury Andrea Brown Literary – a té se podařilo během měsíce knihu prodat nakladatelství Dial Books for Young Readers. Ponaučení je, že vytrvalost se vyplácí.

Co tě inspirovalo k napsání Posvátných lží Minnow Blyové?

To je těžká otázka, protože těch věcí, které mne inspirovaly, bylo mnoho. Svým způsobem to, čeho jsem ve svém životě byla svědkem a co jsem přečetla. Předpokládám, že první inspirace přišla s pohádkou Bezruká dívka zaznamenanou bratry Grimmovými. Vyrostla jsem na vyprávění pohádek a říkanek, ale nebyla mezi nimi žádná, kterou bych chtěla převyprávět do celého románu. Až jsem našla Bezrukou dívku. Rozhodla jsem se umístit děj své knihy do současnosti, protože jsem četla mnoho historických a fantastických knih vycházejících z pohádek, ale děj žádné z nich se neodehrával v současnosti. Vystavěla jsem příběh kolem věcí, které mě zajímaly (jako je náboženství, kulty, nápravná zařízení pro mladistvé), a po mnoha návrzích a úpravách jsem konečně měla něco, co vyústilo ve finální podobu knihy.

Ukázka z rozhovoru byla čerpána z tiskové zprávy nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePosvátné lži Minnow Blyové

Oakesová, Stephanie

Host, 2017

Napsat komentář