Nenechte si ujít v týdnu od 5. do 11. června

nenechte_si_ujit
S ohledem na čtvrteční prohlášení jistého nejmenovaného prezidenta jisté nejmenované mocnosti, jemuž přizvukuje bezvýznamný bývalý prezident (se zálibou ve zcizování cizích psacích per) jisté nejmenované podmocnosti, je pravděpodobné, že naše děti budou žít ve světě, v němž budou průměrné teploty o nemálo stupňů vyšší. Příjemné osvěžení od světa ovládaného hloupými politiky (a že se nám množí takřka geometrickou řadou), volenými hloupými a sobeckými lidmi, nabízí mimo jiných i svět literatury, konkrétně pak literární akce, jež jsou pro všechny knihomoly připraveny i v nadcházejícím týdnu.

Lze jen doufat, že příjemně strávené chvíle ve společnosti dobrých knih zaženou černé myšlenky, které se tak neodbytně vyjevují ve spojitosti s aktuální podobou světa. Příležitostí se v nadcházejícím týdnu nabízí hned několik.

pondělí 5. června představí svoji novou knihu Zlatovlasý Jan Lenka Ničková, a to v pražském Paláci knih Luxor. Kniha navazuje na deset let starý titul Příběhy stromů. I ve své novince se autorka vydává do světa stromů, tentokrát společně s hrdinou příběhu, zlatovlasým Janem. Křest knihy začíná v 17.00. 

úterý 6. června se v Krajské knihovně v Pardubicích od 17.00 uskuteční přednáška na téma Aktuality a zajímavosti z české literatury pro děti a mládež. Přednášející doc. Mgr. Radek Malý, Ph. D. zasadí téma i do souvislostí současného trendu a také světového vývoje. Pokud tedy chcete pro své děti ty nejlepší knížky, rozhodně si přijďte přednášku poslechnout.

V úterý 6. června nás čeká i jeden zajímavý křest. V Paláci knih Luxor v Praze se od 16.00 můžete těšit na představení knihy Zalitý kaktus, jejímž autorem je Václav Uher. Kniha přináší neobyčejné příběhy ze života vozíčkáře. Život autora se zcela změnil v osmnácti letech, kdy zůstal po pádu ze stromu na invalidním vozíku. A nyní nechává nahlédnout do svého každodenního života a ukazuje, že i „na kolečkách“ se dá zažít spousta zábavy. Křest je spojený i s autogramiádou.

Ve středu 7. června přijede do ostravského Domu knihy legendární spisovatel C. D. Payne, který zde představí svoji novinku Zázrak v plechovce, pobeseduje se svými fanoušky a také se zájemcům podepíše. Tento americký autor humoristických knih se proslavil především sérií Mládí v hajzlu. Setkání začne v 16.00.

Ve středu 7. června se bude v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně konat další setkání Klubu milovníků knih. Přijdete-li, dostanete příležitost si s ostatními čtenáři vyměnit své tipy na dobré knihy a třeba se tak inspirovat pro výběr toho pravého letního čtení na dovolenou. Setkání začne v 17.00.

Ve čtvrtek 8. června začíná v Liberci Veletrh dětské knihy s podtitulem Kouzelný svět příběhů. Jedná se o již 11. ročník a těšit se můžete na besedy s autory, výtvarné dílny, výstavy, prodej dětských knih, ale také třeba na divadlo s knihou v ruce. Hlavním cílem veletrhu je podpořit čtení u dětí. Veletrh se koná v prostorách Kolosea a bude trvat do soboty 10. června.

Taky milujete Paříž? V tom případě si ve čtvrtek 8. června nenechte ujít křest knihy Paříž pro pokročilé. Autorkou knihy je Hana Fialová a křest se uskuteční ve Francouzském institutu v Praze. Publikace představuje ty méně známé kouty hlavního města Francie. S knihou v ruce tak můžete obdivovat poslední pozůstatky středověké architektury, zjistíte, kam můžete zajít na výbornou kávu nebo kde se konají zajímavé akce. Máte-li pro Paříž slabost nebo se ji dokonce chystáte osobně navštívit, určitě si ve čtvrtek v podvečer udělejte čas. Křest začíná v 18.00.

sobotu 10. června se v brněnském Knihcentru v OC Olympia uskuteční beseda a autogramiáda české rodačky Elišky Haškové Coolidge. Tato významná žena se dokázala prosadit ve vrcholné politice v USA. Svoji kariéru začínala v Bílém domě jako zvláštní asistentka a během své kariéry se potkala s pěti americkými prezidenty. Nejen o těchto svých zážitcích píše v knize Pět amerických prezidentů, česká babička a já. Od 15.00 si můžete s autorkou přijít popovídat.

Pokud vás některá z akcí zaujala,  nenechte si ji ujít.
Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář