Poválečné Brno

Brno uctujici
Jak se v Brně vypořádali s kolaboranty, nacisty a potažmo všemi Němci? Jak moc odsun a poválečné vyúčtování ovlivnilo podobu Brna? Na tyto otázky lze nalézt v odpovědi v pořadí již třetím historickém průvodci po Brně. Atmosféru dokreslí dobové fotografie.

Třetí historický průvodce po Brně, navazující na Brno nacistické a Brno stalinistické.
Autoři tentokrát chtějí připomenout místa spojená s léty 1945–1946, tedy s dobou, která se nesla v duchu účtování s kolaboranty, nacisty a Němci vůbec. Přestože průvodce zahrnuje pouze dva roky, jde o období, které je pro historii Brna zcela zásadní. Účtování zde proběhlo velmi tvrdě. Kromě proslulého divokého odsunu se nenávist vůči Němcům odrážela mimo jiné v drsném zacházení v několika internačních táborech, kde brněnští Němci čekali na odchod z republiky. Nuceným vysídlením německého obyvatelstva se spolu s likvidací židovské komunity během války jednou provždy změnila tvář původně mnohonárodnostního města, což ovlivňuje podobu Brna do současnosti. Publikace je doplněna dobovými fotografiemi a ilustracemi.

Ukázka z knihy

Brno uctujiciZatímco za protektorátu nacisté o Brně prohlašovali, že je „německým městem“, po osvobození mělo naopak z jeho tváře zmizet vše, co jeho německé obyvatele byť jen připomínalo. Nejvýznamnějším aktem „odněmčení“ veřejného prostoru se stalo zbourání Německého domu, ale důsledky „degermanizace“ se projevovaly úplně všude. Například Německá vysoká škola technická na Joštově, tradiční opora němectví a ve třicátých letech i nacismu, byla dekretem prezidenta republiky zrušena a její majetek připadl českým vysokým školám. (str. 80)

Ohlasy na knihu

Kniha nic podstatného nezamlčuje, spíše objevuje dřív opomíjené oblasti. Implicitně vysvětluje nejen příčiny popisované situace, ale často i to, co z ní vyplývalo v budoucnu. Bylo by žádoucí, aby se tato publikace stala prvním svazkem historické série o Brně v různých obdobích moderních dějin.

– Ivo Pospíšil

Doporučujeme

Nejedná se o prvního historického průvodce Brnem. Nejdříve může čtenář navštívit Brno nacistické a poté i Brno stalinistické.

Brno účtující

Průvodce městem v letech 1945–1946
Autoři: Alexandr Brummer, Michal Konečný

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 123×210 mm
ISBN: 978-80-7491-823-0
Doporučená cena: 259 Kč

 

 

Knihu Brno účtující vydalo nakladatelství Host.

O autorech

Alexandr Brummer se narodil 1982 a absolvoval FF MU (historie-ruský jazyk a literatura).  V roce 2012 ukončil doktorské studium historie, pracuje jako redaktor a učitel ruštiny.

Zdroj informací: nakladatelství Host

Michal Konečný se narodil 1982, též absolvoval FF MU (historie-dějiny umění) a je studentem doktorského studia dějin umění. Pracuje jako kurátor sbírek moravských hradů a zámků na Národním památkovém ústavu.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBrno účtující
Průvodce městem v letech 1945–1946

Brummer, Alexandr – Konečný, Michal

Host, 2017

Poválečné Brno - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Dobroslava napsal:

    Dnes jsem dostala vyhranou knihu, jak zhubnout. Tak jsem zvědavá, ale obávám se, že přečíst ji nebude stačit.

  2. Milan napsal:

    Jezdil jsem na prázdniny v padesátých letech k babičce do Smolína.Nikdy nechtěla se svoji dcerou mluvit o osvobození RA v r. 1945 a o vyhnání Němců.Vyhnanci šli v r.1945 okolo Smolína, dávali jim vodu a chleba, mluvili vždy jen útržkovitě.I takové knihy musejí být napsané i když se značným zpožděním. Napsat v úvodu knihy „Brno účtující“ pět tezí,které mají čtenáře připravit na děsivost dějů ,které se odehrály v Brně při vyhánění Němců , krátce po osvobození Brna RA, není to nejlepší řešení.Autoři knihy jsou si tak vědomi,že se dostávají orientačním popisem zločinných událostí účtování s Němci odehrávajících se v prvních dnech po osvobození Brna RA v r.1945 na velmi tenký led, tak to bohužel zůstane na vždy.

Napsat komentář