Víte, jak vypadalo Brno během okupace?

brno nacisticke
Cestujte časem s neobvyklým průvodcem. Provede vás nacistickou minulostí moravské metropole.


Netradiční průvodce po brněnských lokalitách z doby nacistické okupace

Jaká byla atmosféra Brna „pod hákovým křížem“?

Poněkud netradiční průvodce, který prostřednictvím příběhů více než čtyřiceti brněnských lokalit seznamuje čtenáře s tím, jak vypadalo město v době nacistické okupace. Na časové ose, vedoucí od obsazení k osvobození, jsou představena místa spojená s nacistickými koncentračními a internačními tábory, úřadovnami gestapa, okupačními úřady, vysokými školami, českou kolaborací, válečnou výrobou, holocaustem Židů, Romů a homosexuálů, propagandou, germanizací města i stavebními či památkovými zásahy v duchu národního socialismu.

Další lokality jsou vybrány na základě konkrétních událostí, provázejících dějiny Brna ve vybraném období, jako byla návštěva Adolfa Hitlera, 17. listopad 1939, bombardování nebo osvobození Rudou armádou.Několik míst je spojeno s významnými osobnostmi či konkrétními oběťmi, jako byl zemský prezident Jaroslav Mezník, jeho nástupce Karl Schwabe, gestapák Otto Koslowski či jedna z mnoha obětí holocaustu Willy Bondy.

Příběhy jednotlivých míst jsou doplněny autentickými vzpomínkami, reflexemi či texty z dobového tisku a především mapami a dobovými fotografiemi. Kniha tak může sloužit jako skutečný průvodce, ale stejně tak jako četba vysvětlující konkrétní historické procesy na ploše jednoho města.

 

BRNO NACISTICKÉ

Podtitul: Průvodce městem
Autoři: Brummer, Alexandr – Konečný, Michal
Počet stran: 200
Vazba: Brožovaná
ISBN: 978-80-7294-956-4
Cena: 239 Kč
Rok vydání: 2013

Knihu vydalo nakladatelství Host.

 

Podívejte se, co inspirovalo autory k sepsání knihy

 

Celou videoreportáž z uvedení knihy naleznete ZDE.

O autorech

Alexandr Brummer (1982) je absolvent FF MU (historie-ruský jazyk a literatura).  V roce 2012 ukončil doktorské studium historie, pracuje jako redaktor a učitel ruštiny.

Michal Konečný (1982) je absolvent FF MU (historie-dějiny umění), student doktorského studia dějin umění. Pracuje jako kurátor sbírek moravských hradů a zámků na Národním památkovém ústavu.

 

O nakladatelství Host

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBrno nacistické
Průvodce městem

Brummer, Alexandr - Konečný, Michal

Host, 2013

Napsat komentář