Jak se tvoří dějiny

jak-se-tvori-dejiny
Kdo je a jak pracuje Vladimír Putin? Jaké jsou ženy, jež nás ovládají a ženou vpřed? Jak vypadá z dnešního pohledu historie v novinových článcích z dobového tisku a jaký vliv na naši společnost mají emigranti? To a mnohem více vám zodpoví následující tituly.

Ženy to nikdy neměly lehké. Nebo snad ano? Co si o tom myslí muži a myslí vlastně vůbec? Jacky Flemingová má jasno. Nebo snad nemá? To zjistíte v knize Potíže se ženami!

Potíže se ženami

Mohou být ženy geniální, nebo na to mají příliš krátké ruce? Proč jsme se ve škole učili jen o dvou či třech významných ženách? Co dělaly všechny ty ostatní? Projdeme si nedávné dějiny pěkně popořádku, ale zaměříme se tentokrát na zástupkyně něžného pohlaví. Osudy žen totiž do značné míry ovlivňovaly názory mužských géniů, jako byl například Charles Darwin (který věřil, že ženy mají menší mozek než muži) nebo John Ruskin (který se zase domníval, že hlavním úkolem žen je prostě chválit muže), a odsuzovaly je k životu v „domácím prostředí“ u rodinného krbu. Pokud vás zajímá, proč se mezi celé zástupy mužských géniů tak obtížně vkliňují nadané a pracovité matematičky, básnířky či sportovkyně, podá vám tato rýpavě sepsaná a osvěživě nakreslená kniha uspokojivé vysvětlení. Chtělo by se napsat geniální – kdyby ovšem autorkou nebyla žena!

Autorka: Jacky Flemingová
Přeložila: Lýdie Kárníková

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 140×192 mm
ISBN: 978-80-7363-827-6
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Potíže se ženami vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Potize_se_zenami_ukazka

Delší ukázku si můžete prolistovat na stránkách nakladatele.

O autorce

Jacky Flemingová (* 1955 v Londýně) je karikaturistka a ilustrátorka, která se poprvé proslavila svými před-internetovými pohlednicemi, které si ženy po celém světě posílaly ještě obyčejnou poštou. Vystudovala Chelsea School of Art a University of Leeds. Její práce se objevují v mnoha knihách a časopisech včetně The Guardian, The Independent, New Statesman, New Internationalist, Red Pepper, Observer, Diva, You či Big Issue. Vydala šest kreslených knížek, se svou sedmou knihou Potíže se ženami vyhrála první cenu v soutěži Artemisia Humour.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Kniha Dotek Anthropoidu přináší svědectví o velmi těžké době. Díky dobovým novinovým zprávám či zápisům z výslechů jejím prostřednictvím můžeme proniknout do podstaty operace, která nás katapultovala mezi vítězné mocnosti.

Dotek Anthropoidu

Neobvykle koncipovaná kniha sestavená ze zpráv dobového tisku, policejních vyhlášek, výslechových protokolů gestapa a krátkých prozaických útvarů se touto kombinací snaží čtenáři přiblížit atmosféru protektorátu Čechy a Morava. Pro bližší vhled do atmosféry Prahy v těžkém roce 1942 je kniha doplněna bohatým obrazovým materiálem.

Autor: Jiří Padevět

Počet stran: 304
Vazba: flexi
Formát: 160×137 mm
ISBN: 978-80-200-2675-0
Doporučená cena: 245 Kč

 

Knihu Dotek Anthropoidu vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

FRANTIŠEK PECHÁČEK NA CHVÍLI OTEVŘE OKNO, protože v pokoji bylo asi tolik vzduchu jako v krabici od polobotek. Přejede prstem po parapetu a setře studený vlhký povlak únorové zimy. Na prst si dýchne a pozoruje kapku, která stéká dolů. Otře si ruku o kalhoty a zase okno zavře. Ladislav Vaněk se napije piva ze sklenice a otře si rty hřbetem ruky. Jan Kubiš, o kterém jsou už snad konečně přítomní přesvědčeni, že je parašutistou vyslaným prezidentem Benešem, se napije čaje, který před hodinou uvařila paní Pecháčková. Už je studený skoro jako soumrak nad Rainerovou ulicí. František Pecháček si sedne zpátky ke stolu a zvedne oči ke kredenci. Za sklem je zastrčená pohlednice. Nová Paka. Vzpomínka na mládí a místní Sokol. (str. 43)

Pokračujte ve čtení a prohlížení zajímavě zpracované ukázky.

O autorovi

Jiří Padevět se narodil v roce 1966 v Praze, kde žije dosud. Po studiu geodézie, práci zeměměřiče a pedagoga pracoval jako knihkupec. Od roku 2006 je ředitelem Nakladatelství Academia. Mezi jeho zájmy patří především historie českých nakladatelů a knihkupců, druhý odboj, obrněná technika nacistického Německa, historie Šoa a pražský místopis. Je autorem knihy Cesty s Karlem Hynkem Máchou, Průvodce protektorátní Prahou, za kterou obdržel cenu Magnesia litera kniha roku, Magnesia litera za literaturu faktu a Slovník roku. V roce 2014 vydal knihu mystifikací Poznámky k dějinám. Je nositelem pamětní medaile Operace Anthropoid.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Jan Keller, poslanec Evropského parlamentu, nám ukazuje svůj úhel pohledu se třemi možnými vyvrcholeními současné společenské krize. Vážně se nacházíme na tak neradostné křižovatce? Nebo ještě máme naději?

Evropské rozpory ve světle migrace

Kniha reaguje na současnou migrační krizi, ale ta není jejím hlavním tématem Pojednává o hlubších strukturních napětích a rozporech skrytých v základech Evropské unie. Autor vychází z dokladů o narůstajících nerovnostech mezi regiony a zeměmi EU a objasňuje, proč se nedaří rozšířit koncept sociálně tržní ekonomiky na Evropskou unii jako celek. Sleduje rozpory mezi strategiemi velkých korporací a mechanismy solidarity, které financují převážně střední vrstvy. Na řadě příkladů ukazuje, jak se Evropské unii nedaří propojit prvek konkurence s principem solidarity a jak tento nesoulad vyvolává napětí a konflikty mezi různými skupinami zemí EU. V čem spočívá rozpor mezi kupeckou a občanskou logikou? Proč se zvyšují nerovnosti mezi různými částmi Evropské unie? Myslí někdo vážně boj proti daňovým rájům? Kdo zajišťuje solidaritu v Evropě? Může Evropa vzkvétat, když střední vrstvy chřadnou? Co ve skutečnosti znamená sociální integrace? Víme, jaké Evropy chceme více?

Autor: Jan Keller

Počet stran: 228
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7419-249-4
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Evropské rozpory ve světle migrace vydalo nakladatelství SLON.

Ukázka z knihy

Události spojené s migrační krizí vyvolaly konflikty a střety, které jdou napříč celými státy, veřejností i politickými stranami. Jaký to bude mít vliv na překreslení mapy parlamentní demokracie, lze zatím jen tušit.

Nám poslouží migrační krize jako jakési zvětšovací sklo, s jehož pomocí se pokusíme popsat napětí a rozpory, které leží mnohem hlouběji v konstrukci Evropské unie a dotýkají se přímo její podstaty.

A je zde druhá událost, která je zcela jiného charakteru a na kterou se ve víru migrace a vášní, jež rozpoutala, snadno zapomíná.

Již zkraje roku 2014 bylo možno nalézt na pultech francouzských knihkupectví objemné dílo Thomase Pikettyho, které bylo vydáno jen o několik měsíců dříve pod názvem Kapitál v 21. století. Proběhla diskuse o tom, zda má být autor knihy odměněn Nobelovou cenou. V polemikách o podružných detailech, jimž se odborníci, jak už to bývá, pečlivě věnovali, bohužel zanikla věc nanejvýš podstatná.

Další krátký úryvek najdete také v našem samostatném článku, který se titulu věnuje podrobněji.

O autorovi

Jan Keller (*1955) vystudoval dějepis a sociologii na filozofické fakultě v Brně, kde též řadu let působil, poté začal vyučovat na Ostravské univerzitě, kde působí dodnes. Je autorem mnoha knih, z poslední doby jsou to například Tři sociální světy (2010, 2. vydání 2011), Nová sociální rizika (2011), Posvícení bezdomovců (2013) anebo kniha Odsouzeni k modernitě (2015), ve které konfrontuje sociologické teorie s díly světových romanopisců. Působí též jako publicista. Během posledních deseti let uveřejnil na 1000 komentářů a delších textů, převážně v deníku Právo a v literární příloze tohoto deníku Salon. Od roku 2014 působí jako poslanec Evropského parlamentu.

————————————————

Vladimír Putin, na jedné straně zachránce tradičních hodnot, na druhé straně tyran. Co se v tomto člověku skrývá doopravdy? Je skutečně takový, jaký se jeví světu? Nebo máme o nejmocnějším muži Ruska špatné představy?

Zničím jim život

Fascinující portrét Putinova Ruska a jeho razantních postupů proti opozici od jeho znovuzvolení v roce 2012.Kniha britského novináře, který dlouhodobě žije a pracuje v Moskvě, je založena na osobních rozhovorech s nyní již zemřelým Borisem Němcovem a jinými disidenty, s právníky, pravoslavnými duchovními i obyčejnými Rusy. Zkoumá propad ruské opozice od jejího vrcholu před rokem 2012 až k současné ztrátě síly a roztříštěnosti. Věnuje se také cílenému zneužívání války na Ukrajině pro propagační účely, kdy jsou všichni Putinovi odpůrci nazýváni „vlasti­zrádci“. Autor uvádí čtenáře do zákulisí ruské politiky, aby ukázal portrét současného Ruska a bitvu o jeho duši.

Autor: Marc Bennetts
Přeložil: Pavel Kolmačka

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 155×205 mm
ISBN: 978-80-7429-647-5
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Zničím jim život vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Oborona vznikla právě na pozadí těchto rostoucích tenzí – skupina mladých protiputinovských aktivistů tehdy spojila síly k pokusu vyvinout na Kreml tlak. Hnutí mladých sehrálo vedoucí úlohu v povstáních na Ukrajině, v Gruzii a Srbsku a Oborona chtěla jejich úspěch zopakovat v Rusku. Oleg Kozlovskij, výmluvný mladý Moskvan, který patřil k hlavním postavám hnutí, mi cíle Oborony vysvětlil takto: „Sjednotit opozici, moc dát do rukou mladým, pomáhat rozpoutat lidové nenásilné demokratické protesty.“ Účast na první demonstraci hnutí však byla skromná: na moskevské shromáždění pod heslem „Dost bylo Putina!“ v polovině roku 2005 přišlo jen pár stovek lidí.

Protikremelská hnutí zažívala krušné časy, zvláště ta, která otevřeně přiznávala svou inspiraci. Státem kontrolovaná média se silně zaměřila na přítomnost amerických prodemokratických skupin v Gruzii a na Ukrajině a vysílala do éteru nařčení, že vzpoury jsou součástí spiknutí NATO s cílem obklíčit a posléze napadnout Rusko. Oranžová najednou začala být silně nepopulární. „Protože se státní propaganda soustředila na diskreditaci jak domácí opozice, tak Oranžové revoluce, nebylo vůbec snadné být s obojím spojován,“ přiznal Kozlovskij. (str. 42)

Úryvek pochází ze třetí kapitoly. Celou si ji můžete přečíst na stránkách nakladatele.

O autorovi

Marc Bennetts je britský novinář působící v Moskvě, kde žije kde žije od roku 1997. Psal kromě jiného reportáže z Ruska, Íránu a Severní Koreje pro Guardian, Times, Observer a New York Times. Osmnáct měsíců pracoval jako zpravodaj pro ruskou tiskovou agenturu RIA Novosti. Ve své první knize Fotbalové Dynamo zkoumal ruskou kulturu prostřednictvím nejoblíbenějšího sportu Rusů. Nejnovějším titulem je dnes představená kniha o vládě prezidenta Putina.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePotíže se ženami

Flemingová, Jacky

Dokořán, 2017

zobrazit info o knizeDotek Anthropoidu

Padevět, Jiří

Academia, 2017

zobrazit info o knizeEvropské rozpory ve světle migrace

Keller, Jan

SLON, 2017

zobrazit info o knizeZničím jim život
Putinova válka s opozicí

Bennetts, Marc

Vyšehrad, 2017

Napsat komentář