Nenechte si ujít v týdnu od 8. do 14. května

nenechte_si_ujit
Čeká nás další zkrácený pracovní týden, který si opět můžete užít ve společnosti literatury. Není totiž nic lepšího, než získat inspiraci k četbě na zajímavé literární akci. Stačí si jen vybrat v našem článku.

V nabídce jsou i tentokrát křty knižních novinek, nechybí ani beseda se spisovateli. Zajímavostí bude příští týden také vyhlášení literární ceny či mezinárodní knižní veletrh. Nudit se tedy rozhodně nebudete.

úterý 9. května se bude od 17.00 v pražském Paláci knih Luxor křtít kniha Zdenky Procházkové Procházka životem. Tato česká herečka oslavila v minulém roce významné jubileum a ve své nové knize se zamýšlí nad svým životem a tím, jak se během let změnil samotný svět a mezilidské vztahy. Titul je zajímavý také tím, že svoje zkušenosti porovnává s pohledem na svět své pětadvacetileté přítelkyně. Určitě tedy půjde o velmi poutavé čtení. Zúčastněte se i samotného křtu!

úterý 9. května přijde chvíle i pro malé čtenáře. V brněnské Knihovně Jiřího Mahena na pobočce v Bohunicích se od 16.30 uskuteční čtení pro nejmenší. Tentokrát si budou moci poslechnout čtení z půvabné knížky O sedmi havranech. Akce je vhodná pro děti od dvou do pěti let v doprovodu rodičů a zúčastní se jí i samotní autoři knihy. Jde o výbornou příležitost podpořit u dětí lásku k literatuře, rozhodně si tedy tuto událost nenechte ujít.

úterý 9. května se mohou těšit knihomolové i v Ostravě. V Domu knihy se můžete zúčastnit besedy a autogramiády s Tatjanou a Pavlem Kopřivovými, spoluautory knihy Respektovat a být respektován. Tento titul je určený všem, kteří se snaží o respektující přístup k výchově, vzdělávání a vztahům. Oba manželé jsou psychologové s dlouholetou praxí a pomohou vám pochopit respektující přístup k životu. Pokud vás toto téma zaujalo, určitě dorazte, beseda začíná v 16.00.

Ve středu 10. května si jistě všichni, které zajímá historie Hradce Králové, nenechají ujít křest publikace Hradec Králové, který začíná v 17.00 v hradecké Městské knihovně. Jedná se o první ucelený přehled historie města, proto by neměl chybět v knihovně žádného nadšence z východních Čech. Slavnostní představení proběhne za účasti autorů knihy, která je součástí ucelené série Dějiny českých měst od nakladatelství Lidové noviny.

Ve středu 10. května se podíváme také do jihlavské Městské knihovny. Od 19.00 zde začíná série veřejných čtení z vybraných děl současné evropské literatury nazvaná Noc literatury, která se již tradičně po celé republice koná v předvečer zahájení knižního veletrhu Svět knihy. Čtení proběhne v 19.00, 19.30, 20.00 a ve 20.30 v Městské knihovně, v Bráně Matky Boží a také v Kafárii. Rozšíříte si zde obzory, poznáte zajímavá díla a jistě budete odcházet nadšení. Všichni jsou srdečně vítáni. Kompletní program Noci literatury i v jiných městech najdete na stránkách akce.

Ve čtvrtek 11. května začíná v hlavním městě na výstavišti Holešovice již 23. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy 2017. V rámci něho proběhne již tradičně velké množství doprovodných akcí, jejichž program i časový harmonogram zjistíte na stránkách veletrhu. Letošním tématem je Genius loci v literatuře / M(ě/í)sto v hlavní roli, Kniha jako objekt a Audioknihy. Toto je opravdu akce, na které nesmí žádný knihomol chybět. Pokud se veletrhu nemůžete zúčastnit, nesmutněte, přineseme vám o něm reportáž.

Hned ve čtvrtek 11. května v 17.00 proběhne na veletrhu Svět knihy 2017 v Praze významná událost. Bude zde slavnostně vyhlášeno jméno vítěze Ceny Jiřího Ortena. Toto prestižní ocenění pro mladé autory se uděluje již od roku 1987 a udílí se autorovi prozaického či básnického díla, kterému v době vydání knihy nebylo 30 let. Na jubilejní 30. cenu byli nominováni Zuzana Kultánová, Dominik Melichar a Jan Nemček. Více o nominovaných si můžete přečíst na oficiálních stránkách Ceny Jiřího Ortena. Vyhlášení proběhne ve Velkém sále Průmyslového paláce v pražských Holešovicích.

pátek 12. května se podíváme do Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. Od 16.30 zde proběhne setkání s ilustrátorkou a spoluautorkou knihy Hravouka Terezou Vostradovskou. Tato půvabná knížka pro děti je celá o přírodě, malá myška naučí děti mnoho zajímavých věcí ze světa okolo nás. Titul byl nominován na cenu Magnesia Litera 2017. Během odpoledne děti čeká čtení a prohlížení knížky s autorkou a také výtvarná dílna.

Pokud jste si z této nabídky nevybrali, další inspiraci naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář