Cesta do minulosti s historickými romány

Cesta
Historie je učitelkou života. Nechte si poradit, přiučte se něco od starších a zkušenějších s dnešními knižními tipy. Čekají vás lidské příběhy z Ameriky, středověké Anglie a Itálie i Polska osmnáctého století. Milovníci historických seriálů se navíc dozvědí pikantní zajímavosti ze zákulisí natáčení dobového seriálu.

Touha splnit si svůj americký sen nepohání pouze člověka naší doby. Mary, irská přistěhovalkyně, která si přijela do Ameriky splnit svůj sen, vás provede domácnostmi bohatých Američanů, zasvětí vás do tajemství své choroby a přesvědčí vás, že když nechybí odhodlání, je možné ignorovat nařízení z vyšších míst. Ale na jak dlouho? Irská kuchařka, příběh inspirovaný skutečným životním osudem, je nejnovější knihou americké autorky Mary Keaneové.

Irská kuchařka je dramatický příběh inspirovaný skutečným životním osudem Mary Mallonové, která si jako mnozí jiní přijela do Ameriky splnit svůj sen. Díky talentu a tvrdohlavosti se jí podaří vydobýt si vysněnou pozici kuchařky v bohatých domácnostech, její sen ale skončí, když ji úřady jako prvního člověka v Americe označí za bezpříznakového přenašeče břišního tyfu, kterým údajně nakazila desítky lidí, z nichž několik zemřelo. Mary Mallonová, také známá jako Tyfová Mary, nikdy nepřijala, že by měla být zdrojem infekce a dál pod změněnými jmény vařila, ačkoli tyfové epidemie propukaly téměř všude, kde byla zaměstnána. Nakonec musela strávit několik desítek let v karanténě, ve které i zemřela. Irská kuchařka ovšem není pouze tragickou výpovědí o jednom životě, ale i obrazem dobového New Yorku, kde se na pozadí prvních vyrůstajících mrakodrapů mísí sny s trpkou realitou.

Irská kuchařka

Autorka: Mary Keaneová
Přeložili: Matouš Ibl, Pavla Iblová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7407-325-0
Doporučená cena: 360 Kč

Knihu Irská kuchařka vydalo nakladatelství Garamond.

Ukázka

Bylo zvláštní, jak si tehdy na Alfreda postupem času zvykla, i na způsob, jakým spolu žili. Teď bylo těžké si vůbec představit dobu, kdy chtěla, aby se s ní oženil, kdy si myslela, že to nakonec udělá, až se k tomu sám dobere, až sám sobě i jí přizná, že to je jediná správná věc. Bylo dokonce ještě těžší uvěřit, že vůbec někdy považovala za jejich největší problém, že nejsou oddáni.

————————————————

Spory mezi odvěkými rivaly Francií a Anglií neutichají. Nový anglický panovník je navíc slabý a duševně nevyrovnaný. Jak by nekonfliktní Jindřich VI. dokázal udržel anglické državy ve Francii a vymanit se z moci svých rádců? Nastala snad doba, kdy Anglie potřebuje více válečnického krále, vládnoucího pevnou rukou? Ponořte se do dávných dob Války růží v prvním díle nové historické série.

V roce 1437, po letech regentství, zbožný a jemný Jindřich VI. dosáhl dospělosti a nastupuje na anglický trůn. Jeho chatrné zdraví a špatný duševní stav z něj nečiní dobrého panovníka. Jindřich tak v otázkách vládnutí zcela podléhá svým nejbližším rádcům: vyzvědači Derrym Brewerovi a Vilému de la Pole, lordovi ze Suffolku.
Ovšem jsou tu i tací (jako Richard z Yorku), kteří se domnívají, že Anglie potřebuje krále, válečníka, aby obstála před svými protivníky. Jelikož jsou anglická území ve Francii v ohrožení a doma se šíří zvěsti o vzpouře, strach, že Jindřich a jeho věrní přivedou Anglii ke zkáze, pomalu sílí. Podle tajné dohody se má Jindřich oženit s francouzskou šlechtičnou Markétou z Anjou a hrozba rozpadu Anglie se stává skutečnější.
Král Jindřich a jeho přívrženci se jak doma, tak za mořem ocitnou v pasti a nad Anglií se stahují tmavá mračna. Dokáže ještě někdo nebo něco království zachránit, nebo je již příliš pozdě?

Válka růží 1: Bouře

Autor: Conn Iggulden
Přeložil: Ivan Ryčovský

Počet stran: 504
Vazba: vázaná
Formát: 165×213 mm
ISBN: 978-80-259-0620-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Válka růží 1: Bouře vydalo nakladatelství Plus.

Stáhněte si ukázku knihy.

Ukázka

Starý Jindřich V. by Francouzům vyrval plíce z hrudi a nasadil si je jako rukavice, kdyby si potřeboval zahřát ruce. Ale tenhle beránek? Ten kluk? Kdepak! Jehně nemůže nikoho vést a nemůže ani bojovat. Ani vousy si nemůže nechat narůst, Viléme! Až Francouzi pochopí, že proti nim nikdy nevytáhne, bude po nás, copak to nechápeš?

O autorovi

Conn Iggulden (*1971) o sobě tvrdí, že je odmalička fascinovaný příběhy. Než se stal spisovatelem na plný úvazek, přednášel sedm let historii na Londýnské univerzitě. Napsal již několik historických románů, z nichž některé se představily i českým čtenářům, např. trilogie o Čingischánovi či tetralogie věnovaná životu Julia Caesara.

Zdroj: Nakladatelství Plus

————————————————

Středověká Itálie, výtvarné umění a silná žena toužící po seberealizaci. Tak by se ve zkratce dala popsat novinka Toskánské věže od Carol Cramové. Kromě silného lidského příběhu vás kniha seznámí také s malířským řemeslem čtrnáctého století.

Román Toskánské věže, odehrávající se v klikatých uličkách sluncem rozpálených náměstí středověké Itálie, je příběhem mladé ženy, která se odváží vykročit vlastní cestou a prosadit se v muži ovládaném malířském umění a řemesle. Sofia, dcera věhlasného malíře Barducciho, žije v rodném San Gimignanu provdaná za sobeckého a ješitného obchodníka se šafránem, ale tajně touží prosadit svůj talent v malířském umění, do nějž ji svéráznou výchovou zasvětil otec. Ten však nečekaně umírá a dceru už stihne pouze vybídnout, aby svůj sen nevzdávala a nepromarnila tak dar od Boha, kterého se jí dostalo. O pár měsíců později se v Sieně objevuje otrhaný mládenec, a žádá o práci v malířské dílně Maestra Manziniho, bývalého přítele Antonia Barducciho…

Toskánské věže spojují hrdinčinu silnou osobnost s důkladně nastudovaným prostředím a přesvědčivými postavami, které skvěle zapadají do pestrobarevné mozaiky Itálie čtrnáctého století, jež bylo obdobím velkých zvratů v celé Evropě. Stylově sestavená zápletka plná kliček a zvratů téměř nedovolí čtenáři knihu odložit.

Toskánské věže

Autorka: Carol Cramová
Přeložila: Ina Leckie

Počet stran: 376
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-098-6
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Toskánské věže od nakladatelství Jota si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Zatím je to dobré. Podle toho, jak je zadýchaný, nedoleze dál než do druhého patra, na třetí nemá už vůbec. Je den ze dne tlustší a tlustší. Onehdy v noci usnul přímo na mně. Kdyby se mi nepodařilo vzbudit Paulinu, která má slamník u nohou našeho lože, byl by mě zadusil.
„Odpusť, choti!“ zavolala, zatímco si spěšně sundávala zástěru a druhou rukou uhlazovala vlasy. Díky Bohu, že nemám barvu nikde na obličeji.

O autorce

Carol M. Cramová

Před svým kritikou vychvalovaným debutem v žánru historické beletrie napsala Kanaďanka Carol M. Cramová desítky úspěšných učebnic o počítačových a komunikačních aplikacích. Přes dvacet let působila na univerzitě Capilano v North Vancouveru v Kanadě a jako viceprezidentka společnosti Clear Communications Consultants uspořádala bezpočet workshopů pro firemní i vládní klienty.
Na univerzitě v Torontu Carol získala titul MA v oboru drama a titul MBA na univerzitě Heriota Watta v Edinburghu. Žije s manželem, malířem Greggem Simpsonem, na ostrově Bowen Island poblíž Vancouveru v Britské Kolumbii a aktivně se účastní dění v místní umělecké komunitě.

Zdroj: Jota

————————————————

V osmnáctém století bylo Polsko mocným a rozlehlým královstvím, na jehož území společně hospodařili křesťané, Židé i muslimové. Následný morální i hospodářský úpadek zapříčinil zkázu i nové příležitosti. Například brněnští Židé využili nastalé situace a nastartovali vlnu židovské emancipace. Střet kultur není jen moderním problémem, jak se můžete přesvědčit v nové knize Knihy Jakubovy od polské autorky Olgy Tokarczukové.

Rok 1752. Podolí, součást Polského království, území ležící na dnešní západní Ukrajině, oblast osídlená křesťany, židy i muslimy. Polskou společnost soužil rozkol mezi vládnoucím královským dvorem, venkovskou šlechtou a bezzemky, jejichž síla se v osmnáctém století začala naplno projevovat. Díky kvetoucímu obchodu s muslimským světem docházelo k bohaté kulturní výměně. Pozvolný hospodářský a morální úpadek však plíživě pronikal do všech pater společnosti, která se pokoušela nalézt viníka. Židé mezitím čekali na svou příležitost k emancipaci. Podstatná část příběhu se odehrává i v židovském městě Brünn, tedy v Brně, ale i v jiných středoevropských městech, takže se čtenáři nabízí zvláštní paralela se současným dramatickým střetem s jinými kulturami. Díky poutavému vyprávění Olgy Tokarczukové získáváme neodbytný pocit, že tento střet je v této části světa přítomen odpradávna. Román je obrazem dávného Polska, mocného a vlivného království na vrcholu své státnosti, ale zároveň těsně před pádem do osudové propasti zájmů sousedních mocností.

Knihy Jakubovy

Autorka: Olga Tokarczuková
Přeložil: Petr Vidlák

Počet stran: 853
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7491-551-2
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Knihy Jakubovy vydalo nakladatelství Host.

Přečtěte si také náš podrobnější článek o knize.

Ukázka

Je konec října, brzy ráno. Otec děkan stojí na verandě fary a čeká na vůz. Naučil se vstávat za úsvitu, ale tentokrát má pocit, že ještě spí, a vlastně vůbec neví, jak se tady ocitl, sám, tváří v tvář moři mlhy. Nepamatuje si, ani jak vstal, ani jak se oblékl, ani jestli už jedl. Překvapeně se dívá na své pevné boty trčící zpod sutany, na poněkud otrhané okraje vybledlého vlněného pláště a na rukavice, které drží v ruce.

O autorce

Olga TokarczukovaOlga Tokarczuková (* 1962) je jednou z nejčtenějších a nejoceňovanějších současných polských spisovatelek. Mezinárodního úspěchu dosáhla svou třetí knihou
Pravěk a jiné časy (1996; česky Host 1999, 2007), která byla oceněna prestižní Cenou Nadace Kościelských a cenou Paszport Polityki. Za romány Běguni (2007; česky Host 2008) a Knihy Jakubovy (2014) získala nejsledovanější polskou literární cenu Nike. Podle morálního thrilleru
Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých (2009; česky Host 2010) natočila režisérka Agnieszka Hollandová celovečerní film.

Zdroj obrázku a textu: nakladatelství Host

————————————————

Britský seriál Panství Downton připoutal k televizní obrazovce tisíce milovníků historie. Nyní se můžete do úspěšného seriálu ponořit ještě hlouběji díky novince Zákulisí Panství Downton od Emmy Rowleyové. Kromě informací ze zákulisí natáčení seriálu vás jistě zaujmou i pestré fotografie, kterých je kniha plná.

Kniha je exluzivní vstupenkou do zákulisí natáčení Panství Downton. Zde je místo, kde všechno vzniká: od hereckých výkonů přes režii až po kostýmy a rekvizity. Pojďte a objevte, jak slavní tvůrci společně s herci vytvářejí drama. Vstupte do království kadeřníků a vizážistů, užijte si unikátní pohled na natáčení v zámku Highclere, sdílejte pohled z režisérského křesla, ponořte se do šatníků, prozkoumejte hudbu a seznamte se s mimořádnými lidmi. Nabízíme vám jedinečné nahlédnutí do utajeného světa. Prostřednictvím podrobných rozhovorů a úžasných snímků získáte možnost sledovat realizaci Panství Downton zevnitř.

Zákulisí Panství Downton

Podrobný průvodce 1.–4. sérií
Autorka: Emma Rowleyová
Přeložil: Petr Stránský

Počet stran: 288
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 197×237 mm
ISBN: 978-80-7529-228-5
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Zákulisí Panství Downton vydalo nakladatelství Slovart.

Prohlédněte si ukázku 1ukázku 2ukázku 3ukázku 4ukázku 5ukázku 6ukázku 7ukázku 8ukázku 9ukázku 10.

Ukázka

Pro vytvoření scény a atmosféry dvacátých let vyžaduje Panství Downton obrovské množství rekvizit. Zatímco ovšem panství může být pomalu modernizováno, tým rekvizitářů nenahrazuje staré věci novými.
„Co se týká designu, je tu jeden myšlenkový směr, který říká, že pokud se seriál odehrává v roce 1922, nemělo by v domě být nic z doby před tímto datem. Vytváří to pak scénu jako v nějakém muzikálu Bertieho Woostera, zatímco skutečný život takový není,“ říká Julian Fellowers.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Oslovili jsme dnes naší nabídkou nějakého milovníka historie? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIrská kuchařka

Keaneová, Mary Beth

Garamond, 2016

zobrazit info o knizeVálka růží 1: Bouře

Iggulden, Conn

Plus, 2017

zobrazit info o knizeToskánské věže

Cramová, Carol M.

Jota, 2017

zobrazit info o knizeKnihy Jakubovy

Tokarczuková, Olga

Host, 2016

zobrazit info o knizeZákulisí Panství Downton
Podrobný průvodce 1. – 4. sérií

Rowleyová, Emma

Slovart, 2017

Napsat komentář