Nenechte si ujít v týdnu od 20. do 26. března

nenechte_si_ujit
Rádi byste se setkali s Ivou Pekárkovou, Janem Jilíkem, Markem Tomanem, Mariuscem Suroszem či Václavem Junkem? Nebo si jen toužíte na chvíli oddechnout od každodenního shonu? Ať tak či tak, nahlédněte do našeho výběru z nejzajímavějších literárních setkání konajících se příští týden.

Opět můžete navštívit zajímavé křty knižních novinek, inspirativní autorská čtení a další neopakovatelné akce. Nudit se příští týden tedy rozhodně nebudete.

V pondělí 20. března v ostravském Domě knihy pořádají besedu a autogramiádu se spisovatelkou Ivou Pekárkovou. Žila v Evropě, Americe i Africe a její postřehy a téma soužití různých kultur se promítají i do jejích knih, jako například Multikulti pindy jedný český mindyPostřehy z LondonistánuBeton a další. Nedávno jí vyšla kniha Dej mi ty prachy, ve které se společně s ní podíváte do New Yorku, kde pracovala jako taxikářka. Poznáte mnohá místa tak, jak je viděla sama spisovatelka, a možná si toto město, které nikdy nespí, zamilujete. V 16.00 si můžete přijít poslechnout více a poznat tak různé tváře New Yorku.

V úterý 21. března se podíváme na sever Čech. V Krajské vědecké knihovně v Liberci se od 17.00 koná literární pořad pro děti Staré pověsti české. Pomocí loutek děti lépe poznají českého klasika Aloise Jiráska a jeho slavné dílo. Humornou formou se malí návštěvníci dozví něco o naší historii a jejích bájných postavách. Všechny děti od 8 let jsou vítány, určitě si podvečer užijí.

V úterý 21. března se mohou těšit návštěvníci Šmidingerovy knihovny ve Strakonicích. Od 17.00 se zde koná beseda se spisovatelem Janem Jilíkem o jeho knize Žítkovské čarování: pravdivý příběh žítkovských bohyní. Vydáte se po stopách lidové magie v Bílých Karpatech, poznáte žítkovské bohyně, které pomáhaly a radily lidem, když si sami nevěděli rady. Pokud vás tato dnes již zaniklá činnost zaujala, jistě si nenechte ujít zajímavou besedu.

Ve středu 22. března se v Městské knihovně v Praze, na pobočce Korunní, uskuteční autorské čtení Marka Tomana, autora knihy Chvála oportunismu. Tento titul má velice netradičního vypravěče, je jím Černínský palác v Praze – komentuje okolní dění a to, jak se dotýkalo jeho postavení a účelu. Tím zároveň připomíná i české dějiny a jejich zlomové okamžiky. V Černínském paláci byla například obrazárna, lazaret, úřad říšského protektora pro Čechy a Moravu a později i Ministerstvo zahraničních věcí. Kniha se tak mimo jiné snaží poodhalit záhadnou smrt Jana Masaryka. Čtení začíná v 17.00.

Ve středu 22. března se v pražském Paláci knih Luxor uskuteční velmi zajímavý křest knižní novinky. Svoji knihu Deník raka zde od 16.00 představí Tereza Schillerová. Tato blogerka se rozhodla otevřeně sepsat svoje zkušenosti s léčbou rakoviny, která jí byla diagnostikována v pětatřiceti letech. Čtenářům poodhalila svoje pocity, naději i beznaděj, které během léčby zažívala. Jedná se o příběh s dobrým koncem, autorka zákeřnou nemoc porazila. Přijďte se inspirovat osudem této statečné ženy.

Ve čtvrtek 23. března se podíváme do moravské metropole. V Knihovně Jiřího Mahena v Brně se od 17.00 můžete u příležitosti Velkého knižního čtvrtka setkat se známými spisovateli. Těšit se můžete například na Mariusze Surosze, polského esejistu a novináře žijícího v Praze, kterému vychází kniha o významných českých ženách Ach, ty Češky, dále na Lenku Horňákovou-Civade a její Marie a Magdaleny, Jozefa Kollára a jeho novinku 55 minut mezi životem a smrtí. Do Brna zavítá také Petr Bergmann, který představí knihu Krkonoše na starých rytinách a lytografiích či Petra Dvořáková s titulem Každý má svou lajnu. Rozhodně je tedy na co se těšit, tak neváhejte.

Ve čtvrtek 23. března můžete navštívit další křest knižní novinky. V pražském Paláci knih Luxor bude v 17.00 uvedena kniha Triumf vůle od Václava Junka, která vypráví o českém filmu během Protektorátu Čechy a Morava. Autor se nesoustředí na kolaboraci, ale poukazuje na úspěchy německého i českého filmu této doby a snaží se připomenout ty nejvýznamnější herce a filmy 1. poloviny 20. století. Pokud i vás zajímá historie a film, rozhodně si tento křest nenechte ujít.

Na čtvrtek 23. března přichystali v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově zajímavé hudebně-literární setkání Večery pod lampou. Diváci se mohou těšit na herečku Národního divadla v Brně Moniku Maláčovou, která divákům přiblíží naši asi nejznámější spisovatelku Boženu Němcovou v pořadu Nezlomná žena. Tou Němcová opravdu byla, i přes těžký osud psala knihy, které znají všechny generace českých školáků. Zaujalo vás téma setkání? Začíná v 16.30, přijďte se podívat.

V sobotu 25. března tu máme opět něco pro ty nejmenší čtenáře. V Knihovně Jiřího Mahena v Brně na ně čeká Listování oblíbenou knihou Lichožrouti. Pokud se i vám občas ztratí jedna ponožka, možná taky doma máte malého lichožrouta. Právě o těchto stvořeních, která se živí lichými ponožkami, je zmíněná kniha Pavla Šruta. Chtějí se o lichožroutech vaše děti něco dozvědět? Rozhodně by tedy měly na Listování dorazit, začíná v 10.15.

Pokud vás některá z akcí zaujala, určitě si ji nenechte ujít.

Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář