Pojednání o zločinnosti z konce 19. století

nejnovejsi-objevy-a-aplikace-psychiatrie-a-krimina
Jak si psychiatři před více než sto lety představovali typického zločince? Jak se snažili identifikovat vrahy a násilníky dle tvaru a rozměrů lidské lebky? Kniha od psychiatra z 19. století je poutavým čtením pro všechny zájemce o temnou stránku lidské duše.

Titul Nejnovější objevy a aplikace psychiatrie a kriminalistické antropologie, který vydalo nakladatelství Academiaedici Europa roku 2017, je dílem autora jménem Cesare Lombroso. Cesare Lombroso byl vůdčí vědeckou osobností své doby. Byl lékařem a psychiatrem, antropologem a sociologem, zakladatelem pozitivistické školy trestního práva, spolutvůrcem prvního italského trestního kodexu a zdravotníkem Itálie. Oblastí jeho eminentního zájmu byla zločinnost.

Cesare Lombroso ve své knize, která byla poprvé vydána roku 1893 v Turíně, navazuje na svůj revoluční opus L’Uomo Delinquente (Člověk zločinec) z roku 1876 tím, že shrnuje nejdůležitější poznatky evropských vědeckých osobností nové školy, inspirované právě jeho kultovním dílem. Kniha by se dala shrnout do tří částí. Zatímco v první autor komentuje nové objevy na poli antropologie, anatomie a duševních nemocí zločinců (jedná se o kapitoly věnující se například komparaci lebek normálních jedinců a zločinců, fyziognomii zločince, typologizaci zločinců, symbolice tetování a podobně), druhá část je souborem pojednání v oblasti trestněprávní a nakonec poslední, třetí část, představuje zločinnost jako sociologický problém a zabývá se etiologií příčin jejího nárůstu.

Ačkoli pojednání pochází již z konce 19. století, rozhodně neztrácí na atraktivitě, možná právě naopak. Zájem o „temnou stránku“ lidské duše, reprezentovanou zločinci a jejich děsivými skutky, je v lidské historii konstantní. Číst o tom, jak si odborníci na konci 19. století představovali typického zločince, jak se snažili určit zločince na základě rozměrů jeho lebky, nebo jak zločincům připisovali fyzické vlastnosti, které je měly pro kriminální dráhu předurčovat již od kolébky, je o to zajímavější, že díky moderní psychiatrii a kriminální antropologii již víme, že většina domněnek psychiatrů z 19. století je chybná.

Kniha Nejnovější objevy a aplikace psychiatrie a kriminalistické antropologie je poutavým pramenem pro komparaci minulého a současného stavu kriminalistické antropologie a psychiatrie. Jde zároveň o velmi zajímavé čtivo pro každého, kdo se zajímá o psychologii, psychiatrii, kriminalitu a jejich historii. Potenciální čtenář se nemusí bát, že by knize nerozuměl – kniha je sice, co se odborné terminologie týče, místy poplatná svému oboru (určité kapitoly jsou náročnější, jiné naopak nevyžadují téměř žádné odborné znalosti), nejde však o nic, v čem by se čtenář ztrácel a musel u každého druhého slova sahat po slovníku cizích slov. Titul je naopak psán poutavým jazykem, čemuž napomáhá atraktivní téma.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejnovější objevy a aplikace psychiatrie a kriminalistické antropologie

Lombroso, Cesare

Academia, 2017

Napsat komentář