Nenechte si ujít v týdnu od 13. do 19. března 2017

nenechte_si_ujit
Jaro už opravdu klepe na dveře a my se můžeme těšit nejen z teplejšího počasí a prvních slunečních paprsků, ale také z mnoha jedinečných událostí ze světa knih a literatury.

I příští týden rozhodně nebude o zajímavé literární akce nouze. Kromě jiného je tu opět Velký knižní čtvrtek a s ním 15 skvělých novinek. S mnoha z nich se budete moci podrobněji seznámit na našich stránkách prostřednictvím recenzí a dalších článků.

I druhý březnový týden pokračuje turné projektu Listování Lukáše Hejlíka. Návštěvníkům představí knihu od slavného spisovatele Ernesta Hemingwaye Mít a nemít. V pondělí 13. března se od 18.00 mohou těšit návštěvníci Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem a od 20.30 v Mekucu v Mělníku. V úterý 14. března v 18.00 Listování zavítá do Milevského kina a od 20.30 do Městské knihovny v Sedlčanech. Ve středu 16. března se v 17.00 uskuteční čtení v Městské knihovně v Kutné Hoře a od 20.00  na Malé scéně divadla v Pardubicích.

V úterý 14. března se v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně odehraje pravidelné setkání Klubu milovníků knih. Tato akce je jako stvořená pro všechny, kteří si chtějí s ostatními popovídat o knihách a literatuře. Tentokrát budou tématem knihy, které se dočkaly filmového zpracování. Můžete tak diskutovat o tom, zda je lepší literární předloha, či naopak film. Setkání začíná v 17.00 a všichni jsou srdečně vítáni.

V úterý 14. března se v pražském Paláci knih Luxor uskuteční slavnostní prezentace knihy historika Aleše Valenty Jeden rok konzervativní publicistiky. Tento titul obsahuje souhrn autorových textů uveřejněných na portálu Neviditelný pes, na stránkách Literárních novin a v kulturním dvouměsíčníku Kontexty. Společně s autorem knihu pokřtí bývalý český prezident Václav Klaus. Začátek je plánován na 16.30.

V úterý 14. března přijde chvíle pro nejmenší čtenáře. V Knihovně Karla Hynka Máchy v Litoměřicích se v 16.30 sejdou děti a jejich rodiče a poslechnou si pravidelné čtení z milých pohádek. Tentokrát jsou na pořadu dne Pohádky z Valašského království a číst je bude Michal Grunt. Jedná se o další z akcí, která má za cíl podporovat u dětí lásku k literatuře, proto neváhejte a přijďte strávit se svými dětmi příjemné odpoledne do knihovny.

V úterý 14. března se podíváme také do Ostravy. V Domu knihy se od 16.00 můžete setkat s autorem knihy Putinovi agenti Ondřejem Kudrnou, který je uznávaným novinářem pracujícím v týdeníku Respekt. Ve své knize se rozhodl poodhalit činnost ruských agentů v naší republice a ukazuje, že jejich působení u nás nemusí být pouze nedávnou historií, ale také naší současností.

Ve středu 15. března potěší všechny příznivce poezie a recitování v Krajské knihovně v Pardubicích, kde se uskuteční Krajské kolo přehlídky mladých recitátorů. Ti nejlepší a nejtalentovanější recitátoři postoupí na Celostátní festival poezie Wolkrův Prostějov. Bude se jednat o jedinečný umělecký zážitek, který začne v 9.30.

Ve středu 15. března se v ostravském Domu knihy odehraje beseda a autogramiáda spisovatelky Evy Tvrdé, která nedávno vydala knihu Mrtvou neměl nikdo rád. Autorka žije a působí na Hlučínsku a právě s Moravskoslezským krajem je velmi spjatá. Ve svém novém titulu přichází s detektivním příběhem ze současné Ostravy. Vražda se totiž stane v samém centru města a na policistce Nině Svobodové bude vyšetřit, kdo je pachatelem. Nenechte si tuto zajímavou besedu ujít, začíná v 16.00.

Na čtvrtek 16. března se mohou těšit všichni příznivci běhání. V Paláci knih Luxor v Praze se od 17.00 koná křest knihy českého maratonce a ultramaratonce René Kujana Běhej, dokud můžeš. René Kujan zde zachycuje svůj naděje plný příběh – před deseti lety po vážné autonehodě dozvěděl, že už nikdy nebude moci běhat. Navzdory všem pesimistickým prognózám ale po devíti měsících zdolal maraton a od té doby běhá každý den. Někdy zvládne za jeden měsíc uběhnout víc než tři desítky maratonů, víc, než má měsíc dní. Jeho knihu přijde pokřtít přední český kardiolog a také vášnivý běžec Jan Pirk.

 

Užijte si týden ve společnosti literatury a navštivte některou z prezentovaných akcí.

Další události najdete v našem Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář