Nenechte si ujít v týdnu od 27. února do 5. března

nenechte_si_ujit
Jaro už pomalu klepe na dveře a my si tak můžeme po mrazivé zimě užívat teplejších dnů. Čekání na to pravé jaro plné omamných vůní a probouzející se přírody si můžete zkrátit návštěvou některé z literárních akcí.

I příští týden nás čeká program plný mnoha zajímavých literárních událostí. Počítáte-li se k těm pravým knihomolům, určitě si některou z nich vyberete.

V pondělí 27. února se v Městské knihovně v Pelhřimově koná Maraton čtení. Číst se bude z knihy Škvíry od Marky Míkové, která vypráví příběh Matyldy, malé dívky žijící v panelákovém bytě jenom se svým stále zaneprázdněným tatínkem. Jednoho dne objeví pod schody zvláštní škvíry. Za nimi nalezne tajuplný svět plný obrazů zvířat a krásné hudby, kde je všechno přátelštější a veselejší než ve světě skutečném. A potká tam dokonce i svoji ztracenou maminku. Jak všechno asi dopadne? Čtení si můžete přijít poslechnout od 14.00. Bude pokračovat všechny poslední pondělky v měsíci, dokud nebude kniha přečtena celá.

V pondělí 27. února se v Rodinném centru RolničkaBrně uskuteční již tradiční akce Čteme dětem, tentokrát z knížky Kdo zachrání Pižďucha, kterou napsal tanečník Jan Onder a ilustracemi ji doplnila jeho maminka Zuzana Onderová. Jedná se o knížku plnou moderních, nenásilně poučných bajek (na knihu si u nás můžete přečíst recenzi). Děti si poslechnou dvě bajky, čeká na ně povídání o nejrůznějších úslovích spojené s krátkou hrou a na závěr si zkusí vymyslet vlastní pohádku a rovnou ji zaznamenat do „knížky“. Přijít můžete v 16.00.

V úterý 28. února máte možnost navštívit ostravský Dům knihy. V 16.00 se tam uskuteční beseda a autogramiáda se zpěvačkou Ivou Frühlingovou, které nedávno vyšla kniha Terapie v noci. Na besedě si můžete s autorkou popovídat o životních hodnotách, poutu k rodině či hledání sebe sama, což jsou zároveň i témata její nové knihy. Iva Frühlingová se už ve čtrnácti letech odstěhovala do Francie, kde pracovala jako modelka. V dospělosti si pak splnila sen a procestovala mnoho zemí.

V úterý 28. února se koná i jeden zajímavý křest knihy. V Paláci knih Luxor v Praze bude v 16.00 uvedena kniha Spinální svalová atrofie v souvislostech. Autorkou je Mgr. Helena Kočová, PhD., konzultantka a poradkyně domácí péče u dětí s nervosvalovými onemocněními. Knihu pokřtí odborníci z tohoto oboru, a to právě v Den vzácných onemocnění, mezi něž se právě svalová atrofie řadí. Zajímáte-li se o tuto nemoc, nenechte si uniknout možnost setkat se s odborníky na ni.

Ve středu 1. března začíná Měsíc čtenářů. Tato celostátní kampaň má za cíl podporovat čtenářství. Užít si ji můžete například v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Zajímavé akce si v bohatém programu najdou děti i dospělí, a to jak v Ústřední knihovně, tak na jednotlivých pobočkách. Nebudou chybět setkání se známými spisovateli, veřejná čtení či zábavné akce pro nejmenší. Neváhejte, akce končí až 31. března. Kompletní program naleznete na stránkách Knihovny Jiřího Mahena.

Ve čtvrtek 2. března se návštěvníci Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně mohou těšit na besedu s Věrou Sosnarovou. Příběh této statečné ženy, která byla zavlečena do sovětských gulagů a věznic, sepsal Jiří S. Kupka v knize Krvavé jahody. Věra Sosnarová byla ve čtrnácti letech společně se sestrou a matkou odvlečena do Sovětského svazu. V pracovním táboře na Sibiři zažila neuvěřitelné hrůzy a i později se s ní život nemazlil. Do Československa se vrátila až po devatenácti letech! Od 17.00 si s ní můžete přijít popovídat, jistě se bude jednat o neopakovatelné setkání.

Ve čtvrtek 2. března se v pražském Jamm Clubu uskuteční křest knihy Romana Peška Jak se blázní v době blahobytu. Autor je psychoterapeut a supervizor a ze zkušeností nabytých během své praxe napsal právě tuto publikaci. Jedná se o soubor úvah, sebereflexí, fejetonů a příběhů, jejichž tématem jsou jeho zážitky z profesního i soukromého života. Společně s autorem tak můžete nahlédnout pod pokličku „normálnosti“ a seznámit se s osudy několika autorových klientů. Křest začíná ve 20.30.

Ve čtvrtek 2. března budete mít jedinečnou možnost zlepšit si svou náladu v Knihovně města Hradce Králové. Celý den tam totiž bude probíhat „maraton“ čtení humoristických románů. Máte-li chuť se zasmát a odreagovat se po náročném pracovním dni, nezmeškejte svou příležitost. Poslechnout si můžete úryvky z klasických i moderních humoristických románů. Číst se bude například ze Saturnina či Deníku Bridget Jonesové, ale samozřejmě i z dalších knih. Přijít můžete mezi 8.0018.00, rozhodně nebudete litovat.

V neděli 5. března začíná další turné projektu LiStOVáNí Lukáše Hejlíka. Po celý březen a část dubna navštíví LiStOVáNí nejedno české a moravské město se scénickým čtením slavného románu Mít a nemít od Ernesta Hemingwaye. Autor psal tuto knihu v době velké hospodářské krize třicátých let, která mnohé z lidí přinutila dělat věci, na které by za normálních okolností ani nepomysleli. Prvními diváky, kteří mohou scénické čtení z knihy Mít a nemít zhlédnout, budou v neděli v 18.00 návštěvníci kina Kafe ve Veselí nad Moravou, od 20.00 začne pak LiStOVáNí v Pražírně v Kyjově. Kompletní program naleznete na stránkách LiStOVáNí.

Pokud jste si z této nabídky nevybrali, další pozvánky na zajímavé akce naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář