Pohádkové pohlazení

pizduch-nahled
Pohádkové bajky, v nichž mají zvířátka lidské vlastnosti, patří k oblíbeným dětským žánrům. A rádi po nich sáhnou i dospělí. Třeba takové Ezopovy bajky vychází již celé dvě století…

No, nevím, jestli pohádky Jana  a Zuzany Onderových s názvem Kdo zachrání Pižďucha bude někdo znát za dvě stě let, ale myslím si, že současným dětským čtenářům by určitě utéct neměly. Jsou totiž veselé, hravé a ukrývají v sobě důležitá poselství pro život, což jsou všechno potřebné atributy dětské četby.

Jan Onder je známý především jako tanečník a choreograf oblíbeného televizního pořadu Star Dance, nejmenší diváci jej důvěrně znají z pořadu Taneční hrátky s Honzou Onderem. Že to s dětmi umí, není žádná náhoda, vždyť vystudoval pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem. Jeho životní směr jistě ovlivnila i jeho maminka – spoluautorka a ilustrátorka knihy Zuzana Onderová. Ta s dětmi pracuje celý svůj život jako školní psycholožka. Soubor pohádek Kdo zachrání pižďucha je splněním jejího dětského snu – napsat jednou knížku.

Pohádky vypráví většinou o zvířátkách, které děti dobře znají – vrabec, prasátko, vlk, veverka, slepice –, a umí si je tedy snadno představit. Navíc Onderovi svým vyprávěním podporují zažité stereotypy: vrabci jsou nepořádní a hamižní (vzpomeňme již Petiškův příběh O nejbohatším vrabci na světě), vlci a lišky věčně hladoví, prasátka žravá a slepice důvěřivé a zvědavé. Jenže to není všechno. V každé pohádce se něco semele a hrdinové se poučí ze svých chyb.

Mimo zvířecích hrdinů se tu vyskytují i pravé pohádkové postavy: draci, princezna i zlatá rybka a pochopitelně taky Pižďuch. Kdo to je a proč potřebuje zachránit, to ale neprozradím.

Musím říct, že mě kniha Kdo zachrání Pižďucha velice potěšila. Je bohatá zajímavými příběhy a milými barevnými obrázky. Navíc nenásilnou formou děti nabádá k tanci (když mohl tanec zachránit život prasátku, určitě na něm něco bude!), opatrnosti před cizími lidmi (slepice s důvěrou svěřila sezení na vejcích lasičce a málem to špatně dopadlo), spokojenosti se sebou samým (myšák v pubertě je dokonalým zpodobněním mnoha skutečných dospívajících) i k tomu, že nové nemusí být nutně lepší (například správně vychozené boty). A určitě v příbězích najdete mnoho dalšího. Možná, že pomohou zrovna vašemu dítěti, aby se přestalo bát, aby se nepřejídalo, aby nechtělo podvádět (to se totiž nevyplácí, zrovna jako v pohádce o zlaté rybce) či aby netoužilo po tom, co nemůže mít (veverky do bytu prostě nepatří).

Jestliže máte pocit, že si na základě výše uvedeného heslovitého popisu neumíte nic představit, tak se o to ani nepokoušejte a pohádkovou knihu nakladatelství Krigl Kdo zachrání Pižďucha si pořiďte. Třeba nejprve pro sebe a pak ji věnujte svým dětem, kterým dobrodružné pohádky udělají radost.  Těm mladším a méně zkušeným čtenářům ji budete muset předčítat, písmenka jsou střední velikosti a textu je poměrně hodně, ale takové devítileté či desetileté děti by si knihu mohly číst sami. Věřím tomu, že se jim bude líbit, protože mluví jejich jazykem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdo zachrání Pižďucha?

Onder, Jan – Onderová, Zuzana

Agentura KRIGL, 2016

Napsat komentář