Nenechte si ujít v týdnu od 13. do 19. února

nenechte_si_ujit
Únor se pomalu překlání do své druhé půlky a my tu pro vás opět máme pravidelnou nabídku těch nejzajímavějších literárních akcí, které se u nás v průběhu příštího týdne konají. Začtěte se a vybírejte.

I tentokrát se můžete těšit na poutavé události ze světa literatury, které vás inspirují ke koupi nové knížky, nebo kde si jen vyslechnete veřejné čtení. A samozřejmě nechybí něco pro ty nejmenší.

Na úterý 14. února se mohou těšit všichni sportovní fanoušci. V pražském Paláci knih Luxor se od 16.00 koná křest knihy olympijské vítězky ve snowboardcrossu Evy Samkové. V této publikaci nazvané Fitness s Evou Samkovou naleznete přehled cviků a tréninkových programů jedinečných především tím, že účinnost cviků je ověřena metodou povrchové elektromyografie. Demonstraci cviků navíc provádí sama olympijská vítězka Eva Samková. Pokud vás téma zaujalo, neváhejte a přijďte se na křest podívat.

V úterý 14. února se v brněnské Knihovně Jiřího Mahena sejdou všichni milovníci poezie. Od 17.00 zde budou ze svých básní předčítat Zdeňka Pospíšilová a Vítězslav Horálek, talentovaní brněnští básníci. Pokud jste jejich příznivci nebo chcete jejich inspirativní tvorbu poznat, není nic lepšího, než dorazit na pobočku v Bohunicích a autorské čtení si užít.

Středa 15. února je velkým dnem pro ostravské divadlo ArénaV Domu knihy se koná křest Almanachu Komorní scény Aréna. Almanach zahrnující roky 2005–2015 má podtitul Dvacet let v dobré společnosti, dílo totiž vzniklo ke dvaceti letům existence tohoto výborného ostravského divadla. Knihu slavnostně uvede ostravský primátor Tomáš Macura. Křest začíná v 16.00.

Ve středu 15. února se v Paláci knih Luxor v Praze uskuteční křest knihy Michala Čagánka Plyšový Buddha. Kniha zachycuje osud muže, který si za život prošel téměř vším. Narodil se na palubě letadla, vyrůstal na farmě bez adresy, a několikrát dokonce málem zemřel. Pavel Plyšatý rozhodně není obyčejným člověkem, přestože by často rád byl. Knihu pokřtí herci Jaroslav Dušek a Ondřej Novák. Zájemci ať se dostaví v 16.30, kdy celá akce začíná.

JiriHajicekRozhovor_nahledVe středu 15. února proběhne v Knihovně Karla Hynka Máchy v Litoměřicích autorské čtení spisovatele Jiřího Hájíčka, který za svůj román Selský baroko získal cenu Magnezia Litera. V Litoměřicích bude číst ze své knihy Zloději zelených koní, která byla v loňském roce dokonce zfilmována; zabývá se nelegálním dobýváním vltavínů u nás. Večer bude doprovázen projekcí tematických fotografií. Čtení si můžete přijít poslechnout od 17.30.

Ve středu 15. února se mohou těšit i ty nejmenší děti. V Knihovně Jiřího Mahena v Brně na pobočce ve Starém Lískovci se koná Čtení pro nejmenší. Děti od dvou do pěti let mohou s rodiči přijít a poslechnout si poutavé čtení z knížky Myška Míška učí předškoláky od Aleny Špačkové. Děti si tak užijí nejen zábavu, ale zároveň se něco přiučí. Rodiče navíc jistě ocení, že si děti díky podobným akcím vytváří lepší vztah k literatuře. Akce začíná v 16.30.

Brně ještě zůstaneme, ve středu 15. února se v Moravské zemské knihovně uskuteční slavnostní uvedení ztraceného sešitu básní Jana Zahradníčka. Této výjimečné události bude přítomna básníkova rodina, editor i vydavatel. Po slavnostním uvedení bude následovat přednáška doc. Jana Wiendla, který povypráví o Zahradníčkově posledním tvůrčím období. Pokud se rozhodnete tuto jedinečnou událost navštívit, jistě nebudete litovat. Začátek akce je v 17.00.

Ve čtvrtek 16. února zavítáme také na sever Čech. V Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem se mohou návštěvníci těšit na oblíbené Listování. Tentokrát se bude číst z knihy Tomáše Poláčka STOP, která vypráví o bláznivé cestě autora do Ohňové země – nejjižnějšího místa světa. Účinkovat budou Lukáš Hejlík, Alan Novotný a sám autor knihy Tomáš Poláček. Součástí akce bude také autogramiáda a ti, které titul zaujme, si budou moci knihu přímo na místě zakoupit. Listování začíná v 18.00.

Zaujala vás některá z prezentovaných literárních akcí? Pak si ji určitě nenechte ujít.

Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář