Monografie o Islámském státu

Ondrej Beranek_Bronislav Ostransky_Islamsky stat
V nové publikaci Islámský stát, kterou vydalo nakladatelství Academia, si autoři pokládají mimo jiné otázky týkající se smrti a záhrobí. Jak vnímají smrt ti, kdo se kvůli IS obětují na bojovém poli?

Islámský stát (IS) s nečekanou rychlostí a brutalitou vtrhl v roce 2014 skrze zpravodajství do našeho povědomí a od té doby nepřestává vyvolávat mnoho emocí i otázek. Jak chce, abychom jej viděli – a jaký doopravdy je? Jde o do krajnosti dotaženou radikalizaci islamismu či spíše brutální podobu islamizace extremismu? A z jaké perspektivy se nejlépe dobereme odpovědi? V kontextu IS západní média často zmiňují slovní spojení „kultura smrti“. Smrt, záhrobí a očekávaný konec světa hrají zásadní roli v rétorice IS, stejně jako v propagandě, kterou tak účinně ohromují Západ. Bez smrti a záhrobí, a to v mnoha jejich aspektech a rovinách vnímání, je zkrátka přemítání o IS předem odsouzeno k neúplnosti. Smrt „obětujícího se mučedníka“ IS na bojovém poli jako nepřekonatelná bojová taktika; smrt jako vysvobození pro Onen svět plný rajských příslibů v barvité a dramatické propagandě IS; nekompromisní hroboborectví jako radikální přístup k posledním věcem člověka; tedy smrt oslavovaná, zasazovaná do univerzálního kontextu apokalyptického boje sil Dobra a Zla, teologicky rozebírána v souvislostech mučednictví či umně propagandistiky ošetřená v mediálních vzkazech IS směrem na Západ – to vše, a mnohem více, rozebírá monografie editorů Ondřeje Beránka a Bronislava Ostřanského, vědeckých pracovníků Orientálního ústavu AV ČR.

 

Islámský stát

Blízký východ na konci časů
Autoři: Ondřej Beránek, Bronislav Ostřanský

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2654-5
Doporučená cena: 325 Kč

Knihu Islámský stát vydalo nakladatelství Academia v edici Orient.

 

Ukázka z knihy

V době své vrcholné expanze – tedy od léta 2014 do jara 2015 – měl IS odhadem přes třicet tisíc mužů ve zbrani. Přidávali se k němu rekruti jak z Iráku a Sýrie, tak ze zahraničí. Po ustupující irácké armádě mu zůstaly zbraně, zčásti dodané do Iráku Spojenými státy po pádu Saddáma Husajna v roce 2003. Taktika IS při dobývání měst stála na použití síly, kterou má k dispozici málokterá armáda na světě, protože vyžaduje maximální a dobrovolnou oběť – sebevražedných atentátníků. V nákladních automobilech nebo speciálně upravených vozidlech prolamovali sebevrazi jako první detonacemi obranné linie. Tímto způsobem přemohli v květnu 2015 výraznou přesilu irácké armády v ar-Ramádí západně od Bagdádu. Jak vypověděli vojáci donucení k ústupu, exploze desítek vozů vytvořila „efekt jaderné bomby“. Následovala rychlá ofenziva sil IS s bojovými vozidly pěchoty a dělostřelectvem. K proražení obrany nepřítele dokonce použil IS několikrát jako nosiče náloží i bagry, buldozery a rypadla fi rmy Caterpillar. (str. 34)

Přečtěte si celou ukázku a naši reportáž ze křtu knihy.

 

Ondřej Beránek

Arabista a islamolog Mgr. Ondřej Beránek, Ph.D. je ředitelem Orientálního ústavu Akademie věd ČR a autorem těchto knih: Arabské revoluce, Oriental Institute, Stíny minaretů.

 

Bronislav Ostřanský

PhDr. Bronislav Ostřanský, Ph.D. (1972) vystudoval obory arabistika a dějiny a kultura islámských zemí na FF UK v Praze. Nyní působí v Orientálním ústavu AV ČR, věnuje se především islámu, a zejména pak jeho dimenzi mystické (súfismus), středověkému myšlení islámských zemí a jejich lidové religiozitě.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.

 

Edice Orient

Cílem edice Orient je seznamovat čtenáře se vzdálenými kraji, exotickými kuriozitami, ale i seriózními vědeckými pracemi zabývajícími se dějinami, kulturami a jazyky daných oblastí, a to prostřednictvím překladů autentických literárních památek Orientu i fundovaných, nepředpojatých a zasvěcených studií starších i současných badatelů a orientalistů. V edici vyšly např. publikace Milníky na cestě, Arabské jaro, Pygmejové, Maqámy ad.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.

 

Doporučujeme

Přečtěte si další zajímavé knihy o Islámském státu. Inspiraci najdete v našich článcích, např. v našem speciálu. Podnětné by pro vás mohly být také naše knižní tipy, nabízející hned čtyři publikace o Islámském státě. Z dalších knih doporučujeme kupříkladu Konečná stanice Islámský stát? nebo třeba Islámský stát – Uvnitř armády teroru.


Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIslámský stát

Beránek, Ondřej – Ostřanský, Bronislav

Academia, 2016

Napsat komentář