Zcizené policejní auto a dětský detektiv v hlavní roli

99c39b40fee6d7875912ebe57da31b7c--mmf250x250
Dětské detektivy známe již z knih Astrid Lindgrenové či Ericha Kästnera, který je obecně považován za zakladatele tohoto žánru. Z našich autorů lze vzpomenout například Václava Řezáče. Co nám ale přináší současná tvorba?

Třeba sérii Čtyři a půl kamaráda od Joachima Friedricha, kterou již několik let pro české čtenáře připravuje nakladatelství BB/art. Joachim Friedrich (*1953) je německý promovaný ekonom a profesor podnikového hospodářství. Vedle vědeckých publikací píše i knihy pro mládež a divadelní hry. A musím říct, že minimálně cyklus o kamarádech, kteří řeší detektivní záhady, se mu moc povedl. Možná na jeho přitažlivosti českému čtenáři dodává i kvalitní český překlad Ondřeje Müllera a hlavně rozpustilé ilustrace Libora Páva, které jsou jednotícím znakem všech dosud vydaných dílů.

Mně se dostal do rukou díl Čtyři a půl kamaráda a matikářovy plavky, který sice nepatří k nejnovějším, ale stále je k dostání. Hlavními hrdiny jsou spolužáci a kamarádi Ferda, Karel řečený Ředkvička, jeho sestra-dvojče Štefka a hlava party Kalle. Půlkou kamaráda v nadpisu je míněn jejich společný pes, šeredný voříšek Sedmikrásek. Kalle se právě stal reportérem školního časopisu a snaží se najít téma na článek. Jejich nová učitelka biologie Vánková dostala anonymní milostnou báseň – mohlo by to být téma článku a náplň pátrání kamarádů? Než se ale rozjede detektivní práce, už je tu jiný případ, a mnohem zajímavější: někdo odcizil před školou policejní vůz! Je možné, že to byl někdo z učitelů, nebo to byl profesionální zloděj? Kalle se snaží nabízet svoji pomocnou ruku policistům, ti si z něj ale jen dělají legraci a svedou ho na falešnou stopu. Kdo automobil nakonec vypátrá první – Kalle či opravdoví policisté? A jakou roli zde hrají plavky matikáře Hardyho, o které přišel při skoku do vody?

S kamarády nejen luštíme záhady, ale také prožíváme jejich platonické lásky – Ferdova vášeň pro bývalou učitelku Šubrtovou jde tak daleko, že odpočítává dny do jejího porodu, jakoby sám byl otcem dítěte, a Štefka zase touží být první, kdo najde auto pana Vlažky, aby upoutala jeho pozornost. Příběh líčí ze svého úhlu pohledu Kalle. Popisuje svoje úspěchy a pády s veselým nadhledem, přestože svoji práci reportéra a detektiva bere smrtelně vážně. Rozverné ilustrace nezdobí jen obálku, ale provází celou knížku, a tak nějak svým charakterem vhodně doplňují naturel hlavních hrdinů.

Příběh současných dětí se zajímavou zápletkou plný humoru jistě zaujme školáky od devíti, deseti let až po náctileté. Rozhodně se s touto knihou nebudou nudit. Můžete to třeba brát jako tip na dárek za blížící se vysvědčení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČtyři a půl kamaráda a matikářovy plavky

Friedrich, Joachim

BB/art, 2007

Napsat komentář