Darujte dětem pohádky

deti-si-ctou
Dnešní knižní tipy se zaměří na dětské čtenáře, které zajisté přesvědčí, že čtení je zábava plná dobrodružství, a že se knihy mohou stát dobrými kamarády. Všechny představované tituly navíc pocházejí z pera českých autorů a doprovází je krásné ilustrace.

„V naší, v naší, v naší ruině straší, tak honem domů braši, jsme v strašidelný kaši.“ – tak začíná jedna píseň z filmu Ať žijí duchové. Všech strašidel se ale bát nemusíte, existují i hodná, která vás dokonce rozesmějí či pomohou. A pokud jste ze Žižkova, třeba nějaké díky následující dvojknížce, která se čte z obou stran, potkáte.

strasidla-zizkovem-povinnaVěříte na strašidla? A bojíte se jich? Nemusíte! Ne každé strašidlo je totiž strašlivé, jsou i strašidla dobromyslná a některá dokonce i legrační! Učí nás smát se, a to je ještě lepší než se bát. Spřátelme se s nimi, nebo se alespoň naučme žít s nimi v míru. Pražští strašidlologové se shodují, že nejvíc strašidel se vyskytuje na Žižkově. Jsou to strašidla civilní, znají se mezi sebou a respektují svá místa výskytu. A právě o nich je tato knížka. Seznámí vás se dvaačtyřiceti strašidly. Za všechny jmenujme například kulhavého pořádkomila Emila, škytavého holiče, tříhlavého psa, potrhlou Anču nebo propadlačku poškolačku Karlu.

Ukázka z knihy

Tohle byly dámy, na které ten, kdo je potkal, nikdy nezapomene. Říkalo se jim dvojčata nebo jezinky – stačilo, aby jedna někam strčila prstíček, a vmžiku se vetřely dovnitř obě dvě.
Žádná z nich nebyla rodilá Žižkovanda, ale náplava z vesnic. Těžko věřit, že se setkaly, až když se jim oběma blížila třicítka. Od pohledu by to do nich žádný neřekl. Vypadaly až moc dobře a na svůj půvab hřešily. Žofka, hubená jak lunt, Vilma trošičku při těle, ale svá kila nosila s půvabem. Oblečené vždycky podle poslední módy, s haldou cingrlat, kam je šlo jenom navěšet, a Žofka s nezbytnou tenounkou cigaretou ve dlouhé špičce. (str. 7)

Další informace o jezinkách odhaluje pokračování ukázky.

Strašidla Žižkovem povinná

Autor: Pavel Vrána
Ilustrace: Jaromír F. Palme

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 185×185 mm
ISBN: 978-80-7553-163-6
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Strašidla Žižkovem povinná vydalo nakladatelství Triton.

O autorovi

Pavel Vrána se narodil 7. října 1946 a jako autor se zaměřuje na tvorbu pro děti. Mezi jeho knihy patří např. Čertův švagr, Čenda a Mourek či Tetka vrána.

————————————————

Zuzana Pospíšilová, dětská psycholožka a známá autorka dětských knih, se tentokrát zaměřila na knihy samotné a přináší řadu příběhů z knihovnického prostředí, např. o skřítcích knihovníčcích či zakleté knihovnici. Další důkaz o tom, že čtení je zábava.

zuzana-pospisilova_knihovnicke-pohadky_ukazka1S touto vtipně ilustrovanou knížkou poznáte knihovnu tak, jak ji neznáte. Seznámíte se se skřítky knihovníčky, vysvobodíte zakletou knihovnici, budete svědky toho, jak se z čarodějnice stane vášnivá čtenářka, a možná se i dozvíte, jak vznikla první kniha. Jistojistě se však utvrdíte v tom, že knížky jsou výborní kamarádi, se kterými nikdy nehrozí nuda. Pěknou zábavu s Knihovnickými pohádkami!

Ukázka z knihy

Kdysi dávno si lidé mezi sebou předávali informace jen ústně. Co potřebovali, to si zkrátka a jednoduše řekli. Lidí ale na světě přibývalo, a když už jich bylo tolik, že by si nedokázali zapamatovat všechno, co jim kdo řekl, přišla jedna chytrá hlava s nápadem.
„Co kdybychom si některé důležité věci zapisovali?“ navrhl jednou Adam, který byl přemýšlivý a vymyslel už spoustu všelijakých vynálezů a zlepšováků.
Ostatní lidé při jeho slovech zpozorněli. Adama znali, a tak věděli, že by to mohlo být zajímavé. Adam se tedy pustil do práce. Nejprve bylo potřeba pro jednotlivé hlásky vymyslet znaky. Ty ovšem nesměly být moc složité, aby je mohl používat každý.  Celý měsíc, od úplňku k úplňku, seděl Adam ve své chýši. Mumlal si hlásky a do hliněné podlahy vyrýval znaky a symboly. (str. 7)

Prolistujte si další ukázky.

Knihovnické pohádky

Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Michal Sušina

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-271-0050-7
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Knihovnické pohádky vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

zuzana-pospisilovaZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Mezi její knihy patří např. Kouzelná třídaKouzelná třída, příběh pokračuje, Chechtavé pohádky a řada dalších.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Grada

————————————————

Následující knižní tip nepředstavuje klasické pohádky, ale má několik rovin, v nichž se odráží především původní vzdělání autora, matematika a fyzika. Čtenář si může vybrat, zda příběhy pojme jako bajky, pohádky, popis prostředí nebo filosofické povídky. Nejen děti ocení krásné doprovodné ilustrace.

Větrné hory v sobě skrývají mnohá bohatství. Jsou tajemné, někdy nebezpečné, plné vzácných rostlin i živočichů, mění se s každým ročním obdobím. Něco v nich ale zůstává stejné – jejich majestátnost a moudrost tisíců a milionů let existence. Z této moudrosti čerpají i originální pohádky Martina Vopěnky. Zvířata zde mluví lidskou řečí a vyprávějí o svých zážitcích a setkáních s člověkem, někdy zase autor na základě zvířecích příběhů nabízí četná podobenství o životě lidském. Příběhy se čtou v několika rovinách, kde si každý může najít to své: jako lyrické popisy prostředí, jako pohádky, filozofické povídky, i jako bajky, které nenásilnou formou nabízejí i trochu poučení. Jemné snové ilustrace japonské výtvarnice Iku Dekune nádherně dotvářejí celkovou neopakovatelnou atmosféru knihy.

O duši a dívce

Autor: Martin Vopěnka
Ilustrace: Iku Dekune

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 215×175 mm
ISBN: 978-80-204-4219-2
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu O duši a dívce vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorovi

Martin Vopěnka (*1963) je čím dál uznávanějším českým spisovatelem, jehož knihy začínají vycházet i v zahraničí. Za svůj román Moje cesta do ztracena (MF 2005) získal výroční cenu Mladé fronty za literaturu 2005. V posledních letech vzbudila velkou pozornost jeho trilogie pro mládež Spící město, Spící spravedlnost, Spící tajemství (Fragment 2011, 2012, 2013) nominovaná na Zlatou stuhu, nebo nevelká knížka pro dospělé Nebarevné vzpomínky (Práh 2013), jež je křehkou a pronikavou výpovědí o dětství v šedesátých letech. Získal Zlatou stuhu, nejprestižnější ocenění pro knihy pro děti a mládež za svůj dystopický román Nová planeta. Vrcholem Vopěnkovy tvorby pro dospělé byl doposud román Pátý rozměr (Kniha Zlín, 2009), který loni vyšel v Británii.
Angažuje se také společensky – je členem Asociace spisovatelů, Českého Pen klubu a předsedou Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Žije v Praze se ženou Annou a čtyřmi „stárnoucími“ dětmi.

Zdroj informací: TZ

————————————————

I ve škole lze zažít mnoho dobrodružství. A co teprve tehdy, když je paní učitelka víla. Ale jelikož víly se mohou pohybovat ve světě lidí omezenou dobu, rozhodnou se žáci navštívit svoji učitelku Jasmínu ve vílím světě – a zažijí tu řadu vzrušujících příhod!

Kouzelná třída je o rok starší. Mimořádná dobrodružství však žáky víly Jasmíny čekají i v novém příběhu. Jak už asi víte, víly kouzelna-trida-1mohou být ve světě lidí jen krátkou dobu, a tak musí kouzelná třída přijít na způsob, jak se se svou báječnou učitelkou Jasmínou znovu setkat. Nebude to lehké, ale bude to stát za to. Chyťte se spolu s neposednými třeťáky kouzelného klubíčka a nechte se vtáhnout do podivuhodné vílí říše. Zažijete například bublinovou honičku, ochutnáte kouzelné maliny a zjistíte, jakým novým kouzlem obdaruje víla Jasmína svoje žáky.

Ukázka z knihy

Děti, které měly to štěstí, že se setkaly s paní učitelkou Jasmínou Bílou, mohou být hrdé na to, že navštěvují kouzelnou třídu. O kouzla, zázraky a milá překvapení tady nikdy nebyla nouze. Jejich paní učitelka je totiž opravdová víla. Není divu, že jim učení jde samo, a dokonce jim připadá i zábavné. Jedinou nevýhodou je to, že víly nemohou být ve světě lidí dlouho, a tak se i Jasmína musí vrátit do vílí říše. Dětem je to líto a usilovně přemýšlejí, jak to udělat, aby se se svou milou vílou mohly znovu setkat. Když nemůže víla za dětmi, nezbývá, než aby se vydaly ony za ní. Jestli chcete, můžete za vílou Jasmínou putovat spolu se žáky kouzelné třídy. (str. 7)

Pokračování dobrodružství kouzelné třídy nabízí další ukázky.

Kouzelná třída: Další kouzlení

Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Drahomír Trsťan

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-271-0078-1
Doporučená cena: 189 Kč

Knihu Kouzelná třída: Další kouzlení vydalo nakladatelství Grada.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrašidla Žižkovem povinná / Žižkovské strašidelno

Vrána, Pavel

Triton, 2016

zobrazit info o knizeKnihovnické pohádky

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2016

zobrazit info o knizeO duši a dívce
Pohádky z hor

Vopěnka, Martin

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeKouzelná třída: Další kouzlení

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2016

Napsat komentář