Zrození Nové planety

Nová planeta - náhled
V posledních dvaceti letech ztratili Češi důvěru v domácí autory. S obrovskou vlnou překladové literatury naši spisovatelé vesměs zapadli a přestali být zajímaví. Zdá se, že až v posledních letech se objevují tací, kterým se daří obstát vedle světové konkurence. Jedním z nich je Martin Vopěnka se svojí novou knihou nazvanou Nová planeta.

Daniel vyrůstá v technicky vyspělé a zcela uzavřené civilizaci, která si říká Nová planeta. Odlidštěná společnost předstírá, že opustila Zemi, ale ve skutečnosti kolem sebe jen postavila neprostupný val. Vyvolený Dan se dílem zrady ocitne jednoho dne na hromadě mrtvol pod valem Nové planety. Není cesty zpět. Začíná jeho boj o holé přežití ve světě za zdí.

Obálka knihyJen těžko jsem po přečtení této anotace uvěřil, že se nachází na zadní obálce knihy napsané českým autorem. Rozhodně tím nechci říct, že bych si nevážil české literatury nebo nevěřil ve schopnosti domácích autorů, ale bohužel si musíme přiznat, že v oblasti sci-fi a fantasy u nás žádné opravdu kvalitní romány nevznikají. Ostatně i mezi zahraničními člověk jen velmi těžko nachází příběh, který by nesloužil pouze k zabavení, ale předkládal čtenáři i otázky, nad nimiž je nucen se zamyslet. O to více vyniká kniha Martina Vopěnky Nová planeta. Ta už pouze svým zpracováním a rozsahem jednoznačně vybočuje z řad české sci-fi tvorby. Až knihu uvidíte, sami budete překvapeni, jak je objemná a jak masivně ve své pevné vazbě působí.

Společné fotoKdyž jsem knihu otočil, hned mne oslovila obálka. Grafik Michael Petrus odvedl vynikající práci a jeho malba je stejně tajuplná jako příběh skrývající se pod ní. Po temné postavě chlapce mi pohled pomalu sklouzl k nenápadnému nápisu ukrývajícímu se až poblíž spodní hrany přebalu. Prastarý příběh z daleké budoucnosti. To není podtitul, který se pouze snaží prodat co nejvíce výtisků. Je tím, který nám s trochou snahy pomůže pochopit celou podstatu knihy.

Autor knihy

Autor knihy pan Martin Vopěnka

Martin Vopěnka nenapsal nový příběh. Naopak jedním z poslání knihy je ukázat, jak se lidské dějiny opakují a jak mohou být prastaré příběhy zajímavé jak pro dnešní, tak i pro budoucí časy. Nejen že svým jednoduchým obsahem generalizují a řeší problémy, kterými se před jejich vznikem zabývaly dlouhé generace a které z lidské společnosti nikdy nevymizely, ale také nabízejí prostor, na němž lze – jak nám právě dokazuje Martin Vopěnka – vybudovat nádherný a obsáhlý román. V tomto případě byl jednoznačnou inspirací biblický příběh o Josefu Egyptském.

Ať už Starý zákon znáte nebo ne, nemusíte se bát, že vás Nová planeta bude nudit. Přeci jen je to sci-fi příběh určený pro mladé lidi, do kterého když se ponoříte, zapomenete na všechny biblické souvislosti a necháte se unášet jeho poutavým příběhem.

Natolik originální počin, jako je Nová planeta, si neoddiskutovatelně zaslouží slavnostní přivítání na svět. Křest uspořádalo nakladatelství Mladá fronta ve spolupráci s Palácem knih Luxor. V pondělí 12. října 2015, se tak, za přítomnosti řady fanoušků a novinářů, autor knihy sešel se svou redaktorkou paní Lucií Šavlíkovou, ředitelem nakladatelství Mladá fronta panem Tomášem Černým, grafikem obálky panem Michaelem Petrusem, hercem Jiřím Lábusem a v neposlední řadě i s knězem a přírodovědcem Markem Orko Váchou.

Právě on pozornému publiku objasnil spojitost fantaskního příběhu s osudem Josefa Egyptského. Tento kraťoučký výklad byl obklopen dvěma poměrně dlouhými ukázkami, které svým nádherným přednesem divákům předal herec Jiří Lábus. Když se ke slovu postupně dostali všichni účastníci a popřáli knize vše nejlepší do jejího čtenářského života, zbývalo už si nad ní jen připít.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAautogr

Po samotném křtu ještě následovala neodmyslitelná autogramiáda. Výjimečná byla tím, že knihy nepodepisoval pouze autor, ale některé svým fanouškům i Jiří Lábus.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNová planeta
Prastarý příběh z daleké budoucnosti

Vopěnka, Martin

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář