Čtyřnohé inteligentní bytosti

genialni-psi
Nakladatelství Dokořán vydalo knihu o psech nejen pro pejskaře. Jde sice o vědecky zaměřenou literaturu, přesto je čtivá a odhaluje všeobecně neznámé inteligenční vlastnosti čtyřnohých obyvatel naší planety, a to nejen psů.

Že lidé nejsou vládci světa,  že neporučíme větru dešti, to mnoho z nás stále nepochopilo. Slepě se necháváme unášet vymoženostmi civilizace, cítíme se nadřazeni nad všechno živé na planetě Zemi. Naše modrá planeta nás ovšem ze svého povrchu setřese, kdykoliv se jí zamane. Před přírodními živly jsme bezmocní. Někdy se zdá, že k tomuto poznání dospěla jen zvířata. Že jen ona pochopila, o co tady jde. Za ničím se nehoní, pokorně žijí v souladu s přírodou, neničí, nesnaží se o nadvládu, ale o soužití. Když tu úvahu doženu do krajnosti, dalo by se říci, že jsou na vyšší úrovni než my a prostě si užívají podstaty života. Brian Hare a Vanessa Woodsová ve své knize popisují výzkum inteligence u zvířat a docházejí k překvapivým závěrům. Kdo doma nějakého zvířecího kamaráda má, určitě pochopí, o čem autoři mluví. Třeba to, že naši čtyřnozí kamarádi nám někdy rozumí více než ti dvounozí.

Věda dlouho nebrala psy příliš vážně. Teprve v posledních desetiletích byl opuštěn behaviorismus s jeho představou, že chování můžeme vysvětlovat bez odkazu k vnitřním duševním stavům. Psi nejsou žádné pavlovovské slintající automaty, ale společenské bytosti, jejichž inteligence v mnohém předčí i šimpanze. Tato kniha nám představuje nejen samotné psy, ale i metody, jimiž moderní věda zkoumá chování zvířat a jejich kognitivní schopnosti. Kromě psů se blíže seznámíme také s vlky, šimpanzi, bonoby a ochočenými liškami, které na Sibiři vyšlechtil ruský genetik Beljajev. Porozumíme různým typům inteligence, dostaneme se k porovnávání jednotlivých plemen včetně australských dingů, novoguinejských zpívajících psů nebo afrických basenžiů. Seznámíme se se psy, kteří zvládli tisíce slov a zaměříme se i na to, jak psy cvičit. Nechybí ani trocha historie: Jak se vůbec z vlka stal pes a co všechno může obnášet domestikace?

Geniální psi

Zvířata jsou chytřejší, než si myslíte
Autoři: Brian Hare, Vanessa Woodsová
Přeložili: Pavel Houser, Jana Houserová

Počet stran: 269
Vazba: vázaná
Formát: 158×237 mm
ISBN: 978-80-7363-775-0
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu Geniální psi vydalo nakladatelství Dokořán.

Vyšla v edici Mimo edice, v níž vyšla pěkná řádka zajímavých knih, o kterých jsme psali na našich stránkách. Jde například o články k titulům Pražský dixieland, Křivoklátsko, Prvky spravedlnosti nebo Cikán je cikán.

Ukázka z knihy

Pak jsem v roce 1995 začal dělat pokusy se svým psem, a zahájil tak něco nového. Jako v případě počítačových firem i zrod nového výzkumného směru proběhl v garáži (mých rodičů). Objevil jsem, že místo aby naši nejlepší přátelé v důsledku domestikace zhloupli, vztah s člověkem jim naopak dal zvláštní typ inteligence. Téměř současně vedl podobný výzkum i Ádám Miklósi a došel nezávisle k témuž závěru.
Tyto pokusy způsobily explozi zájmu o oblast psí inteligence. Najednou si lidé ze všech oborů uvědomili to, co měli po celou dobu přímo před nosem – psi představují jeden z nejdůležitějších druhů, které můžeme studovat. Ne kvůli tomu, že by se ve srovnání se svými divokými příbuznými stali nekonfliktními a lhostejnými, nýbrž protože byli natolik moudří, aby zvenčí přišli k člověku a stali se členy jeho rodiny.
Původ našeho vztahu se psy pokládáme za jednu ze snad vůbec největších biologických záhad. Vznik takového vztahu je na pohled nepravděpodobný, nicméně psy najdeme po tisíce let v každé lidské kultuře na každém kontinentě, od dinga v Austrálii po basenžiho v Africe. Naše nové porozumění psí inteligenci nabízí i odpovědi na některé stěžejní otázky o nejlepších přátelích člověka. Jak, kdy a proč tento silný vztah začal? Má to nějakou vazbu i k otázkám o původu našeho vlastního druhu? A každého majitele psa samozřejmě zajímá i to, co výsledky těchto výzkumů mohou říct o vztahu mezi konkrétním člověkem a jeho psem.
Celou ukázku si přečtěte na stránkách nakladatelství Dokořán.

O autorech

Brian Hare je ředitelem Centra pro výzkum inteligence psů (Duke Canine Cognition Center) a profesorem evoluční antropologie na Dukeově univerzitě, doktorát získal na Harvardově univerzitě. O svých empirických výzkumech publikoval řadu článků ve vědeckých časopisech Science, Current Biologya Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vanessa Woodsová je výzkumnice, novinářka a spisovatelka, která si získala ocenění za knihy o psech a také za práce srovnávající šimpanze a bonoby (například za knihu Bonobo Handshake ? Stisknout si ruku s bonobem), založené na jejích terénních výzkumech v Africe. Je spoluzakladatelkou webového projektu o psí inteligenci www.dognition.com. Hare a Woodsová jsou manželé a žijí v Severní Karolíně v USA.

Informace o autorech pocházejí z webu nakladatele.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně˜-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGeniální psi
Zvířata jsou chytřejší, než si myslíte

Hare, Brian – Woodsová, Vanessa

Dokořán, 2016

Napsat komentář