Poznejte svět Romů

Lidia Ostałowska_Cikan je Cikan
Přečtěte si upřímnou a nezaujatou knížku reportáží Cikán je Cikán, která pojednává o Romech, jejich kultuře a jedinečném světě. Tito lidé, „vyloučení“ ze společnosti, představují jedno z hlavních témat autorky Lidie Ostałowské.

Romové se vždy lišili od „většinové“ společnosti – fascinovali ji i dráždili. Pronásledování a pokusy o asimilaci jsou v dějinách tohoto národa přítomny už od středověku, kdy do Evropy přišel. Literární reportáže známé polské reportérky přibližují život Romů v postkomunistických zemích z mnoha perspektiv. Autorka se vydává například mezi Romy do severních Čech, bulharských věznic nebo rumunských ghett. Sleduje střet staré kočovné, svobodomyslné kultury a moderního světa. Zkoumá, jak se vztah k Romům proměňuje v návaznosti na historický a politický vývoj nebo jak reagují na jejich přítomnost západoevropské státy – například v souvislosti s masovou emigrací českých a slovenských Romů do Anglie či Kanady. Ostałowska se snaží vnímat situaci nezaujatě, hovoří nejen s Romy, slovo dostávají rovněž představitelé měst, zaměstnanci vězení, sousedé… Kniha tak nabízí překvapivý vhled do mnohotvárného a pestrého romského světa, který dosud zůstává částečně zahalen tajemstvím.
Vydání publikace bylo podpořeno polským Knižním institutem. Vydáno ve spolupráci s nakladatelstvím Jaroslava Jiskrová – Máj.

 

Cikán je Cikán

Autorka: Lidia Ostałowská
Přeložila: Lucie Zakopalová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7363-710-1
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Cikán je Cikán vydalo nakladatelství Dokořán v edici Mimo edice.

 

Ukázka z knihy

Prostěradlo
Stalo se to v létě v Nové Rudě. Mladí se milovali. Rodiče jim chtěli požehnat a pozvali hosty na svatbu. Připravili bílé prostěradlo. Až do ní pronikne, zůstane na plátně krvavá skvrnka. Pro Kalderaše je to velká radost. Prostěradlo ukazují hostům. Skvrnka přináší úctu. Musí být skutečná. Ne z rány, kterou si nějaká chytračka udělá prstýnkem pod peřinou. Ne z menstruace. Kalderašové vědí, jak to poznat: nalijí na prostěradlo čtyřicetiprocentní vodku. Pokud byla dívka čistá, krev nezmění barvu, pokud měla muže – ztmavne. A se svatbou v Nové Rudě to bylo tak. Přijelo tři sta Romů. Šunka na plátky, kuřata dokřupava – jen usednout. Najednou přišla zpráva, že svatba musí být na chvíli odložena, protože nevěsta má měsíčky. Hosté se prý utábořili u příbuzných. Mačkanice a horko bylo takové, že někteří omdlévali. Pátý den spatřili prostěradlo s výraznou skvrnou. A zábava začala! (str. 27)

Přečtěte si další ukázku.

 

Lidia Ostałowská

Lidia Ostałowská (* 1954) je polská reportérka. Před rokem 1989 působila krátce jako novinářka, po vyhlášení výjimečného stavu nesměla publikovat. Zapojila se do opozičního hnutí, stála u zrodu prestižního deníku Gazeta Wyborcza a jeho reportážního oddělení. Dnes patří k okruhu autorů tzv. školy polské literární reportáže (Kapuściński, Krallová, Tochman, Szabłowski, Szczygieł, Smoleński). K hlavním tématům jejích knih patří „vyloučení“ – Romové nebo sociálně slabí –, ale také společensky aktuální a kontroverzní otázky. Vydala tři knihy literárních reportáží: Cygan to Cygan (2000 a 2012), Farby wodne (2011, česky Akvarely pro Mengeleho, 2014) a výbor reportáží Bolało jeszcze bardziej (Bolelo to ještě víc, 2012). Její texty jsou zařazeny do několika polských i zahraničních antologií reportáže.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

 

Doporučujeme

Nenechte si ujít další skvělé knihy s podobnou tematikou! Vaší pozornosti můžeme doporučit například tituly Romové – neviditelní AmeričanéChudáci Romové, zlí CikániEtnické komunity: Romové nebo také Anticikanismus v Čechách.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené. Mezi jeho hlavní autory patří z českých např. Václav Cílek a Ludvík Vaculík, ze zahraničních pak John D. Barrow, Jeremy Clarkson, Michio Kaku, Stephen Hawking, Mario Livio, Simon Schama či Mariusz Szczygieł.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCikán je Cikán

Ostałowská, Lidia

Dokořán, 2016

Napsat komentář