Co byste chtěli vědět o hudební legendě

danek_lanka_neblizit
Možná jste se někdy chtěli svého oblíbeného interpreta zeptat na něco, co jste o něm ještě nevěděli. David Laňka se takové příležitosti chopil a vyzpovídal Wabiho Daňka i v otázkách, jaké mu zatím nikdo veřejně nepoložil.

Nakladatelství No Limits přišlo v září 2016 s netradiční knihou Wabi Daněk Neublížit (… a neposrat se). Za sestavením této na dialogu postavené publikace stojí David Laňka. Mediálním partnerem knihy se stalo Country rádio.

David Laňka je častým autorem nakladatelství No Limits. Sám absolvent konzervatoře v oboru tvorby textu a scénáře zaměřil se ve své publikační činnosti na sondy do osudů našich hereckých ikon, jako třeba Zdeňka Štěpánka (2006), ale i celého jejich hereckého rodu v knize Štěpánkovi (2011). Dalšími osobnostmi, o nichž psal, byli i Jan Pivec, Petr Hapka (2013) a v prvním desetiletí tohoto tisíciletí i mnozí další. Kromě biografií je Davida Laňka autorem i několika dětem určených knih, počínaje Dobrodružstvím Billa Madlafouska (2010), přes Průšvihy stejné postavičky (2013), až k zatím posledním Prázdninám Billa Madlafouska z roku 2014. A to není samozřejmě ani zdaleka kompletní výčet. V podobném duchu jako dnes představovaná kniha Wabi Daněk Neublížit se nese třeba i stejně pojatá publikace Robert Fulghum do kapsy (2013).

Představovat druhého aktéra knihy Stanislava Wabiho Daňka mi přijde téměř zbytečné, ale přesto připomeňme, že jde o jednu ze zásadních osobností naší folkové scény. Už v roce 1971 si odnesl první interpretační Portu, tehdy ještě jako člen skupiny Plížák. Podobně uspěl se skupinou Rosa o tři roky později. Těsně před koncem sedmdesátých let byl vyznamenán Zlatou Portou za zásluhy o rozvoj žánru, aby pak třikrát po sobě počínaje rokem 1981 získal Portu autorskou. Vyjmenovávat jeho hity je nad rámec této recenze, ale nelze se nezmínit o Rose na kolejích, neoficiální hymně trampingu u nás (samozřejmě vedle oficiální Vlajky), nebo o Písni, co mně učil listopad nebo třeba Framu.

Kniha Neublížit s oním podivným podtitulem, jehož i pouhé psaní mi nejde pod prsty, je, jak již bylo řečeno, rozhovorem nad hrnečkem dobrého nápoje, pochopitelně nealkoholického. David Laňka se snaží vhodně mířenými otázkami představit Wabiho Daňka jako člověka po všech stránkách otevřeného a ve svých již téměř sedmdesáti letech i životem protřelého. A Wabi mu v jeho snaze všemožně pomáhá, neskrývá své vzpomínky, pocity, své temné chvilky, stejně jako ty světlé. Cílem publikace je nepochybně ukázat nejen fanouškům Wabiho Daňka, jak se český písničkář probojovával dobou normalizační, stejně jako tou porevoluční, a není jistě překvapením, že tak činil dle svého nejlepšího svědomí tak, aby si sám před sebou, i před svými blízkými a fanoušky v neposlední řadě vždy zachoval tvář. Totéž nelze bezesporu říci o každém jeho folkovém vrstevníku.

Rovných sto stránek kapesního formátu je rozloženo do šesti úseků, pojmenovaných Sloka jednačtyři, Refrén a Dohra. Kromě vlastního rozhovoru je zde i mnoho fotografií pocházejících z archivu zpovídaného, případně od zkušené fotoportrétistky Zuzany Panské.

Kniha Neublížit nepochybně potěší všechny fanoušky Wabiho Daňka, jak ty víceleté, tak ty teprve čerstvé. A o tom, že mu neustálé dorůstají nové generace posluchačů, svědčí stále plné koncertní sály. Pohled na Wabiho plán koncertů nám prozradí, že neuplyne týden, aby někde nevystupoval s jedním či více vystoupeními. A to samo o sobě říká vše. Wabi Daněk je česká legenda a doufejme, že se z jeho živé hudby budeme moci radovat ještě dlouho.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeublížit
(… a neposrat se)

Daněk, Wabi – Laňka, David

No Limits, 2016

Co byste chtěli vědět o hudební legendě - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. František Růžička napsal:

    Chci tuto knihu pro sebe a moc se těším!Wabiho mám moc rád!

Napsat komentář