Psí rošťák a jeho příhody

padavka-a-bezva-pes
Dny se zkracují, noci prodlužují a počasí už nepřeje hraní si venku. Jak zabavit děti? Zkuste to s knihou určenou malým čtenářům, kteří se v ní seznámí s hlavním hrdinou Jakubem, jeho psem Nipperem a rodinou i přáteli. Prožijete s nimi řadu dobrodružství. Knihu doprovází krásné ilustrace známé české ilustrátorky Zdeňky Krejčové.

Žil jednou jeden pes a ten se jmenoval Nipper. Podle dochovaných zpráv byl tenhle pes pěkný rošťák. Ale moc rošťáren si neužil, byl na světě v době, kdy se psům rošťárny zakazovaly. Ve stejné době žil malíř jménem Francis Barraud a ten se rozhodl psa Nippera nakreslit. Udělal to. A tak žije pes Nipper dodneška na nálepkách gramofonových desek. Ale malíře napadlo, že si jen tak pro sebe nakreslí všechno, co by pes mohl vyvádět, kdyby právě nežil v té přísně době. Moc se tím bavil.

Ukázka z knihy

Když se Jakub druhý den vracel ze školy, rozhodl se zajít na skok do lesa. Ne snad proto, aby se víc hýbal, ale protože měl starosti. A sice kvůli svým výplodům. Jak tedy označila maminka Jakubovu tvorbu. Jakub totiž byl začínající spisovatel.
„Ten tvůj popis lesa u sídliště je povedený,“ říkal češtinář Jeřábek nad Jakubovým slohem. „Já to tam znám. Výborně, Jakube!“
„No jo! Mazlík Jakoubek,“ poznamenal Nejtek.
Popis nebo líčení, to Jakubovi šlo. Taky měl v zásobě pár pěkných postav. Třeba Tadeáše.
„Moc zajímavý člověk,“ říkal zase Jeřábek nad slohem o školním pěveckém souboru, který vedl právě Tadeáš.
Dnes bylo Tadeášovi skoro třicet. Jako osmnáctiletý se vyboural ve fiatu a Jakub ho znal už většinou jen v invalidním vozíku. Tadeáš dokázal sám ujít jen pět šest kroků. Občas se mu udělalo zle a máma vysvětlila Jakubovi, že na tu chvíli o sobě Tadeáš neví. Naštěstí to bylo jen málokdy a přibližně tak na vteřinku. Ale stejně. Jakubovi trvalo dost dlouho, než se s tím vyrovnal a než ho to přestalo děsit. A při tom všem byl Tadeáš samá legrace. Jakub si ho děsně považoval.
Nebo Nejtek s Růžičkou. Naopak prvotřídní grázlové. Mírnější padouch Votruba. Vedle třídních slušňáků, jako byl třeba Šimon, by se skvěle vyjímali. A co Halina?
„To jídlo zase plave v másle!“ naříkal Tadeáš. „Nás z toho co nejdřív klepne!“
„Když máš co, tak dlabej. Když nebudeš mít, máš z čeho hubnout,“ říkala klidně Halina a přilila mu na pelmeně smetanu.

Padavka a bezva pes

Autorka: Hermína Franková
Ilustrátorka: Zdeňka Krejčová

Počet stran: 112
Vazba: Pevná
Formát: 154 × 216 mm
ISBN: 978-80-905799-1-0
Doporučená cena: 180 Kč

 

Knihu Padavka a bezva pes vydalo nakladatelství Simuraka.

O autorce

DSC_0045Hermína Franková vystudovala farmacii, promovala v roce 1953 na Masarykově univerzitě v Brně. Po promoci pracovala v lékárně, pak jako propagační referent v n. p. Léčivé rostliny. První povídky jí vyšly v roce 1961. Odešla ze zaměstnání a věnovala se jen psaní. V sedmdesátých letech se vrátila do lékárny, nesměla totiž být vydávána. Vyšlo jí několik knížek pod jménem Josefa Vinaře a Jarmily Černíkové. Povídkami pro děti debutovala a knihy pro děti a mládež také tvoří většinu jejího díla. Všem jejím příběhům je společný důsledně dětský úhel pohledu, mimořádně vytříbený cit pro jazyk a styl, humor a nesentimentální lyričnost. Knihy Hermíny Frankové čte už třetí generace českých čtenářů a některé z nich byly přeloženy do němčiny, francouzštiny a maďarštiny. V posledních letech pracovala pro televizi. Má dvě děti a tři vnoučata, žije střídavě v Praze a v jižních Čechách. Mezi její knihy patří např. Jupí, jdeme do světa! nebo Čarodějnice bez koštěte. Více se o Hermíně Frankové dočtete také v našem exkluzivním rozhovoru!

Zdroj informací: TZ

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePadavka a bezva pes

Franková, Hermína

Simuraka, 2016

Napsat komentář