Pohádka pro zvídavé děti

Jupi,jdeme Nahled
Pohádek plných fantazie na našem knižním trhu stále přibývá. Autoři – většinou ženy – hledají náměty v současném světě, aby pohádky byly dětem blízké a bavily je.

Stejně tak učinila i Hermína Franková ve své novince Jupí, jdeme do světa!, kterou vydalo nakladatelství Simuraka. Pokud je vám jméno autorky odněkud povědomé, pak vězte, že jde o dámu, která patřila mezi průkopnice specifické odnože sci-fi, odnože, kterou až o mnoho let později světově proslavila postavička Harryho Pottera. Ještě tápete? Pak tedy vězte, že Hermína Franková (*1928) byla autorkou Dívky na koštěti, autorkou scénářů ke třem televizním filmům s Ohnivými ženami, ale také autorkou seriálu Lékárníkových holka. Prostředí lékárny je jí blízké, vždyť sama vystudovala Farmaceutickou fakultu UK i v bílém plášti pracovala. Možná máte doma její nesmrtelnou knihu Jedna zrzka navíc, v níž rovněž hraje roli lékárna. S ilustracemi Adolfa Borna vychází ve stále nových vydáních.

Ovšem novinka z pera Hermíny Frankové Jupí, jdeme do světa! je úplně novou a současnou pohádkou. Podtitul sice praví Turek a mořská panna na cestách, a tak trochu tedy „zavání“ historií, ale nenechte se zmást. Mořská panna visí v Táboře nad vchodem do lékárny a Turek se na ni dívá z protějšího výklenku nad módním salónem. Pannu ošetřuje pan lékárník (vidíte, ani tady autorka nevynechá svoji milovanou lékárnu!) vorvaním tukem, Turek má turban poškozený od zatékající vody. Oba sní o tom, jak by bylo krásné se projít po městě. A jejich přání se jim jednou vyplní.

Mořská panna a dřevěný Turek se vydávají na cesty, aby prožili na svých toulkách po jižních Čechách neuvěřitelná dobrodružství. Postupně projdou Třeboň, České Budějovice, Český Krumlov, Horní Planou, Vodňany, Písek, Blatnou, Milevsko, Bechyni, Jindřichův Hradec a Soběslav, aby se po různých peripetiích zase vrátili zpátky domů, do táborské lékárny.

Neznáte-li výše uvedená města a městečka, nevíte nic o jejich minulosti, pak se určitě na cestu s hlavními hrdiny vypravte. Zažijete s nimi hodně legrace, odhalíte střípky z historie tohoto kraje, ale hlavně se seznámíte s heraldikou uvedených míst. V pohádce Hermíny Frankové si totiž podává ruku historie se současností, a tak například Jiří z Milevska z milevského znaku v noci tajně sprejuje grafity na zeď radnice, medvěd z erbu Horní Plané chodí běhat s veterinářem a kanec z městského znaku Blatné píše básně:

K životu
Nestačí jen žvanec,
to ví každý kanec,
když se na něj culí
na rybníce stulík.

Zkrátka četbou pohádkového příběhu Hermíny Frankové vpadnete rovnýma nohama do světa fantazie, a možná, že po dočtení budete sami vymýšlet pokračování třeba s postavičkami ukrytými ve znaku vašeho města.

Abych nezapomněla – kniha je primárně určena dětem, ale to vůbec není na překážku tomu, aby si ji spolu s dětmi, a případně i bez nich, četli i dospělí. Těm menším ji budou muset předčítat a možná jim i vysvětlovat některé méně obvyklé výrazy (i když většinu objasní už sama autorka). Zkušenější čtenáři, tak od devíti let, zvládnou pohádku Hermíny Frankové přečíst sami. Zaujme zejména ty zvídavé – nabízí odpovědi na zajímavé otázky a provokuje k otázkám dalším.

Ilustrace k pohádce připojila Lucie Dvořáková (*1959), jedna z našich velmi zkušených ilustrátorek dětských knih. Děti mohou její obrázky znát například z Mateřídoušky a Sluníčka.

Paní Hermína Franková v pohádkové knize ukázala, že svět současných dětí jí zdaleka není cizí a že je stále dovede překvapit něčím novým. Pokud jste její knihu Jupí, jdeme do světa! ještě nepotkali, nenechte si ji ujít. Uvidíte, že tak, jak jste se bavili vy třeba u Dívky na koštěti, budou se bavit i vaše děti u putování mořské panny a Turka.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJupí, jdeme do světa!
Turek a mořská panna na cestách

Franková, Hermína

Simuraka, 2014

Napsat komentář