Povídkové třešničky s příchutí napětí

nejlepsi-americke-krimipovidky
Každý rok vychází v nejrůznějších amerických časopisech velké množství povídek. I proto existuje tým, který se věnuje jejich čtení a do každoroční antologie vybírá ty nejlepší, které daný rok přinesl.

K českým čtenářům se takový výběr Nejlepších amerických krimipovídek dostává poprvé až letos (nepočítám totiž Světové krimipovídky a výbor Tváří v tvář) a s logickým zpožděním, které musíme přičíst na vrub všem administrativním úkonům potřebným k vydání a překladu. Jde tedy o výběr povídek uveřejněných v různých amerických médiích v roce 2014. Uspořádáním knihy byl pověřen známý autor detektivek a knih pro děti James Patterson. Jeho příspěvek však v knize nehledejte…

A ještě v jedné věci musím upřesnit anotaci: povídek je ve skutečnosti jen devatenáct, i když od dvaceti autorů – v antologii je totiž zařazena i povídka Červené oko, která je společným dílem Michaela Connellyho a Dennise Lahane a vyšla již ve výboru Tváří v tvář, což bylo pro mne trošku zklamáním, neb jsem se cítila ošizená nejen o jednu, ale rovnou o dvě povídky. Jinak jsem však byla spokojená a příjemně navnaděná.

Povídky byly velice různorodé, od klasické detektivky přes deníkové záznamy po zpověď u psychoterapeuta, napínavé i akční, s překvapivými zvraty a šokujícími závěry. Na prostoru přibližně dvaceti až padesát stran dokázali autoři, ať již renomovaní (Jeffery Deaver, Lee Child) nebo zcela neznámí (Tomiko L. Brelandová – povídka Rosalee je jejím vstupem do tvůrčího světa vůbec), že jsou mistry svého oboru. Na malé ploše stihnou rozehrát příběh, dát postavám tvar tak, aby je čtenář dokázal uchopit, a vše korunovat překvapivým rozuzlením.

Kniha se mi moc líbila a vůbec by mi nevadilo, kdyby se nakladatelství Domino povedlo vydávat tuto antologii, byť s nutným zpožděním, každý rok. Povídky jsou kouzelné v tom, že je můžete číst po kapkách, a přesto neztratíte nit. V jedné chvíli si vychutnáte prožitek z díla, které by klidně mohlo být rozsáhlým románem, ale přesto se vejde na pár stran a nepřichází o svoji nezaměnitelnou chuť. Zkušený autor dokáže psát celé románové série, ale stejně tak mne, jak se říká, „dostane“ na třiceti pěti stranách. Například Jeffery Deaver a jeho Dobrodružství škodolibého rybáře – povídka, u níž máte pocit, že se rodí nový Sherlock Holmes, ale ve skutečnosti je vše úplně jinak.

Některé z povídek jsou také na závažná témata, která trápí celý svět: šikana na školách (Brelandová v Rosalee), postraumatický stresový syndrom (Mathews – Zemřelo tu mnoho psů), následky zneužívání v katolických zařízeních (Oatesová – Domov v Craigmillnaru), drogová závislost (Bourelle – Kovbojská spravedlnost) a další. A nabízí velké množství podnětů k zamyšlení.

Například v povídce Brendana DuBoise Hlubina:

Nadřízený ztěžka dosedl na židli. „Když dojde na Američany, uvěřím téměř všemu. Padesát let hrozili, že nás spálí na popel, vymažou z mapy světa, a teď nám nabízejí půjčky a fastfoody. Co byste řekl na takového nepřítele?“

„Člověka napadá, kdo vlastně vyhrál studenou válku.“

Jeho nadřízený, muž s pronikavým pohledem, který se jmenoval Vladimír, řekl: „Kdo tvrdí, že už skončila?“ (str. 231)

Nebo postřeh z originální povídky Posmrtný život ukradeného dítěte:

Žal je obrovský vír, který nás vtahuje, mnohem dravější než oko hurikánu.

Pocit viny je ničivý požár. Lhostejný, nesmiřitelný, neúprosný a podlý, který všechno pohltí.

Ozbrojené síly Žal & Vina se řídí válečnou strategií spálené země. Neberou zajatce. Nemají slitování. Pustoší. (str. 314)

Taky vás drtí pomyšlení, že jste mohli udělat něco jinak a zabránit tragédii? Možná i vy se cítíte jako po nárazu hurikánu, jak napsala autorka povídky Janette Turner Hospitalová.

Po dočtení povídek knihu neodkládejte, protože na vás čeká ještě jedna lahůdka závěrem – stručné seznámení s dílem všech představených autorů a jejich osobní postřehy ke vzniku právě zde vydané povídky. I proto si myslím, že by nemělo zůstat u jedné vydané antologie, protože jde o jedinečnou příležitost seznámit se s pestrou paletou současných amerických autorů na poli krimi a thrilleru.


Přečtěte si delší ukázku z povídky Jeffery Deavera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejlepší americké krimipovídky

Deaver, Jeffery – Child, Lee – Patterson, James – , kol.

Domino, 2016

Napsat komentář