Hity Velkého knižního čtvrtku 2016 I.

hity_velkeho_knizniho_ctvrtka_I_nahledovy
Uplynulo půl roku a opět tu máme jednu ze stálých knižních akcí, konkrétně Velký knižní čtvrtek. Na pultech knihkupectví se ve čtvrtek 13. 10. 2016 objevilo patnáct nových titulů. Zasahují všechny žánry a pochází od českých i zahraničích autorů. Níže si představíme prvních šest vybraných knih. 


logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě.

————————————————

Nakladatelství Druhé město vydává knihy od začátku roku 2006. Jeho majitelem je Martin Reiner (dříve Pluháček), nakladatelství sídlí v Brně. Druhé město nahradilo na vydavatelském trhu zaniklý Petrov. Petrovu, který působil na české scéně patnáct let a postupně se stal jedním z nejvýznamnějších českých nakladatelství, se  Druhé město podobá ediční skladbou, orientovanou na původní českou tvorbu. Liší se především rozsahem produkce,  a také tím, že se bude soustřeďuje výhradně na vydávání knih a nevěnuje se žádným vedlejším kulturním aktivitám.

druhe-mesto
Aristokratka Marie Kostková z Kostky, v pořadí třetí a obývající „nejchudší zámek v Čechách“, se již potřetí vrací na scénu. Předcházely tomu dvě knihy, a to Poslední aristokratka, která získala Cenu Miloslava Švandrlíka za nejlepší humoristický román roku a též byla zařazena do předchozího Velkého knižního čtvrtku, a Aristokratka ve VaruI třetí pokračování o dobrodružství mladé Marie je plné humoru, který vyloudí čtenáři úsměv na tváři. Proč mladé hrdince nevyjde její plán předčasně zemřít? A podaří se jí zlepšit správu zámku?

Mladá aristokratka Marie Kostková z Kostky opět řeší nezáviděníhodné problémy. „Nejchudší zámek v Čechách“ zůstává věrný svému označení, a tak tu hraběcí rodinka ani personál rozhodně nemají ustláno na růžích. Místo davů návštěvníků se na zámku kupí neproplacené faktury za vodu a hrozí, že záhy bude největší atrakcí každodenní koupel obyvatel zámku v kašně s dešťovkou. Chce to nějaký nápad… Skvělým řešením se zdá být projekt, v němž se mladá aristokratka Marie III. před zraky návštěvníků chystá, po vzoru svých předchůdkyň, předčasně zemřít. Smrt přitáhne senzacechtivé turisty, bulvární tisk jim udělá reklamu… a budou mít vyhráno. Jenomže všechno je opět jinak – projekt s aristokratkou v rakvi je mrtvý. A zabil ho kníže Schwarzenberg. Nikdy ale není tak zle, aby nemohlo být hůř. O tom nás s nevyčerpatelnou dávkou humoru přesvědčuje pokračování úspěšných knih Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu.

Ukázka z knihy

Přivezli pro mě rakev. Je bílá a  na víku je cedulka s mým jménem a datem narození. Datum úmrtí naštěstí chybí.
Rakev objednala Milada, protože před vrcholem návštěvnické sezony potřebujeme výrazné osvěžení prohlídkové trasy. Zajímalo mě, co je na mé smrti osvěžujícího a jestli se mě kvůli zvýšení návštěvnosti chystá zabít a nabalzamovat.
Prý nechystá, a dokonce mě ujišťovala, že v dohledné době ani neočekává, že umřu.
Blížící se naplnění rodové kletby umocněné připravenou rakví bude trhákem letošního léta a k návštěvě Kostky vybičuje i ty největší ignoranty, kteří dovolenou tráví sběrem hub a zavařováním meruněk.
Podle Milady lidé smrt milují.
Když ještě pracovala pro knížete Schwarzenberga na Orlíku, došlo při vloupání do zámecké zbrojnice k  tragédii, při níž se na zloděje převrátila obrovská vitrína s  popravčími sekerami a mučicími nástroji. Počet obětí masakru se podařilo zjistit až rozborem DNA.
(str. 11–12)

Jak pokračovaly přípravy na pohřeb, prozrazuje pokračování ukázky na stránce knihy.

Aristokratka na koni

Autor: Evžen Boček

Počet stran: 170
Vazba: vázaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7227-384-3
Doporučená cena: 259 Kč

 

Knihu Aristokratka na koni vydalo nakladatelství Druhé město.

O autorovi

evzen-bocekEvžen Boček, narozen 6. října 1966 v Kyjově, okres Hodonín. Křest: 29. října 1966 ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kyjově (křtil P. Jan Přikryl – kooperátor, kmotra Františka Vašíková, křestní patron sv. Martin z Tours). Vzdělání: malotřídka Kyjov-Boršov (učitelky Marcela Petříková a Eva Veselská, katolický katechismus – katecheta P. Josef Borovička); ZŠ Komenského Kyjov (třídní učitelka Drahomíra Něničková); gymnázium Kyjov (třídní profesorka Michaela Trubačíková); UJEP, posléze Masarykova univerzita v Brně (vedoucí kruhu PhDr. Jiří Goněc), vojenská katedra (velitel čety pplk. Jan Koukal). Po ukončení studia učil na ZŠ Červené Domky v Hodoníně (ředitel PaedDr. Jaroslav Šána). Nyní je zaměstnán v Národním památkovém ústavu jako kastelán na Státním zámku Milotice. Pod pseudonymem Jan Bittner vydal Deník kastelána (2000, 2008), pod svým jménem román Poslední aristokratka (2012), který získal Cenu Miloslava Švandrlíka za nejlepší humoristickou knihu roku 2012.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Druhé město

————————————————

Českou prózu zastupuje i druhý vybraný titul, tentokrát od Petra Stančíka, držitele ceny Magnesia Litera 2015 za prózu. Hlavní hrdina příběhu, Augustin Hnát,  je opravdu ojedinělý, místo hlavy mu narostlo andělí vejce, což ho ale moc netrápí, jelikož disponuje řadou schopností, např. umí komunikovat s duchy či vyrábět kořalky destilací letu ptáků.  Sledujte humorné příhody tohoto selského superhrdiny, které vás nejen pobaví, ale přinesou i důkaz o tom, že „všecko se pořád opakuje, a lidi se z toho nepoučí“.

Nový román Petra Stančíka (Magnesia Litera 2015 za prózu) se odehrává v kulisách první poloviny 20. století. Hlavní hrdina Augustin Hnát se narodil zásluhou mořské panny. Jeho matka běhá po lese se srnami, otec mu vybral za kmotra obecního blázna. Místo hlavy má vejce, z něhož se líhnou andělé prapodivných nápadů. Asi by prožil nudný život, nebýt přátelství se strašidlem, vynálezu nekonečnítka, sibiřské anabáze, zničující lásky k mušli, dvou světových válek a jednoho vojenského zběha. Děj směřuje k tragickému rozuzlení, kde končí veškerý humor.

Ukázka z knihy

Augustin Hnát se probouzel. Chvíli si užíval tichou a závratnou slast balancování na hraně mezi oběma břehy, spánkem a bděním.
Pak dovolil přeludnému světu smyslů, aby se kolem něj stvořil. Z víření neviditelných sil se zhmotnila postel, pak malovaná skříň, vápnem obílené stěny chalupy a nakonec i šírající krajina za oknem se zbytkem vesmíru okolo.
Sáhl pod postel, odzátkoval láhev, nalil plnou sklenici  a obrátil do sebe jedním dlouhým douškem. Jinak moc nepil, ale zvykl si kořalkou začínat každý den, aby si v alkoholovém opojení pěkně pochodil. Byla to hedvábnice vypálená z fialových plodů morušovníku původem až z daleké Číny, kdysi dávno vysazeného na návsi Vlasteneckou hedvábnickou jednotou. (str. 9)

Co se dělo dále, odhalí pokračování ukázky, opět na stránce knihy.

Andělí vejce

Autor: Petr Stančík

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 135×195 mm
ISBN: 978-80-7227-385-0
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Andělí vejce vydalo nakladatelství Druhé město.

O autorovi

petr-stancikPetr Stančík (*1968) vstoupil do literatury pod pseudonymem Odillo Stradický ze Strdic, od roku 2007 publikuje pod svým občanským jménem. Pro dospělé vydal mimo jiné příběh o prvním českém superhrdinovi Pérák nebo gastronomicko-pornograficko-filozofický thriller Mlýn na mumie (Magnesia Litera 2015 za prózu, Nejlepší audiokniha roku 2015), pro děti zase juvenilní horor Mrkev ho vcucla pod zem a sérii pohádek s jezevcem Chrujdou. Napsal také historickou monografii Kaple Božího Těla a Krve a Bratrstvo obruče s kladivem o zničeném Šalomounové chrámu ve středu Nového Města pražského. Je rovněž autorem několika vynálezů, například raketového pluhu nebo kyvadla, poháněného tangenciálně vrtulí. Zabývá se též perifyzikou a experimentální eschatologií.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Druhé město

————————————————

Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEET, TRACK, NEEWIT, WALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu.Vedle oceňovaných děl z takzvaných velkých literatur dostává podstatný prostor mnohdy (nezaslouženě) opomíjená soudobá literatura bývalého východního bloku, včetně té slovenské, kterou Kniha Zlín představuje v českých překladech.

logo_KnihaZlin

Michel Faber po Kvítku karmínovém a bílém přichází s novou knihou, která se opět vymanila ze žánrových kategoriích a získala v roce 2015 Cenu ondřejského kříže za nejlepší knihu roku. Hlavní hrdina knihy se rozhodne, že zasvětí mimozemšťany do křesťanské víry, čímž podrobí zkoušce nejen svoji náboženskou víru, ale i svůj manželský vztah. Kniha zvláštních nových věcí stvořila fikční svět, který ale může představovat i jednu z možných budoucností lidstva.

Peter Leigh, misionář s pohnutou minulostí, se vydává na nejdůležitější cestu svého života a odlétá do jedné ze sousedních galaxií, aby místní obyvatele, lačné po křesťanské víře, zasvětil do učení Bible – „knihy zvláštních nových věcí“. Tato výprava vystaví zatěžkávací zkoušce nejen Peterovo náboženské přesvědčení, jeho povědomí o tom, co ještě zvládne lidské tělo, a ze všeho nejvíc prověří jeho lásku k manželce Bee. Kniha zvláštních nových věcí je veskrze originálním dobrodružným příběhem o víře a poutech mezi dvěma lidmi, které od sebe dělí mnoho světelných let. V tomto důležitém románu, prvním velkém od Kvítku karmínového a bílého, se Faber jako již tolikrát předtím vymknul veškerým žánrovým očekáváním, stvořil fascinující fikční svět a současně načrtnul jeden z možných scénářů budoucnosti lidstva. Kniha získala v roce 2015 cenu Saltire za nejlepší knihu roku a objevila se ve výběrech nejlepších knih rok 2014 deníků The Guardian, The Independent, The Observer a The International New York Times.

Ukázka z knihy

„Chtěl jsem něco říct.“
„Tak to řekni,“ ona na to.
Mlčel, nespouštěl oči z vozovky. Ve tmě na předměstí nebylo vidět nic krom koncových světel dalších aut v dálce, nekonečně se odvíjejícího asfaltového běhounu a obřích utilitárních dálničních konstrukcí.
„Boha možná zklame, že mě to vůbec napadlo,“ řekl.
„No,“ povzdychla si, „on už to ví, tak to klidně můžeš prozradit mně.“
Střelil po ní pohledem, protože chtěl vědět, v jaké náladě to řekla, ale horní část hlavy včetně očí jí halil stín vrhaný okrajem čelního skla. Spodní část obličeje měla měsíčně jasnou. Při pohledu na její tvář, rty a bradu – které tak důvěrně znal a které byly tak důležitou součástí jeho dosavadního života – a při pomyšlení, že ji ztratí, ho bodlo u srdce. (str. 13)

Pokračování manželské dialogu prozrazuje zbytek ukázky.

Ohlasy na knihu

Tak jako jakékoli geniální dílo jsem byl tímto románem přímo posedlý těch sedm večerů, co jsem ho četl, a pořád se k němu musím ve vzpomínkách vracet. Tenhle příběh o víře, o lásce tváří v tvář apokalypse, o lidstvu na jiné planetě uhrane věřící i nevěřící – Kniha zvláštních nových věcí je zoufale krásná, smutná a nezapomenutelná.

– David Benioff, producent seriálu Hra o trůny

Žádná kniha mě už dlouho nedokázala takhle ustavičně a neomylně překvapovat. Připadá mi naprosto strhující a uvěřitelná a nesmírně jsem ji obdivoval.

– Philip Pullman, spisovatel

Tenhle člověk by mohl vyučovat Conrada, jak napsat dokonalou větu.

– The Guardian

Kniha zvláštních nových věcí

Autor: Michel Faber
Přeložil: Viktor Janiš

Počet stran: 452
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7473-445-8
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu Kniha zvláštních nových věcí vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

O autorovi

MichelFaberMichel Faber (*1960) se narodil v Holandsku, v sedmi letech se s rodiči přestěhoval do Austrálie a nyní šťastně žije na Skotské vysočině, se svou druhou manželkou a s literaturou, která je jeho další životní láskou. Po studiích na Melbournské univerzitě pracoval jako ošetřovatel, balič, uklízeč a pokusný králík pro lékařský výzkum. Dlouhá léta si psal romány a povídky jen do šuplíku a pro svět ho objevila až jeho žena Eva Yourenová, která koupila dopis, známku a poslala jeho povídku Někdy prostě prší do soutěže Iana St Jamese. Tu soutěž Faber hned na první pokus vyhrál a téhož roku triumfoval povídkou Ryby v Macallanově ceně.

Zdroj informací: nakladatelství Kniha Zlín, fotografie je ze setkání autora s českými čtenáři

————————————————

Následující titul spadá do žánru thriller. Jeho děj se odehrává během druhé světové války, konkrétně v roce 1940, kdy se Londýn stal hlavním terčem německých bombardérů. A ve vzduchu je cítit spiknutí a zrada, čemuž předchází smrt bývalého šéfa MI6 Alberta Morrisona. Zapeklitý případ dostanou na starost dva detektivové Scotland Yardu a společně s dcerou zavražděného se snaží odhalit tajemného vraha a zrádce. Podaří se jim to včas, nebo vyjde plán Hitlera, který by donutil Anglii k zoufalému kroku?

Strhující thriller z období druhé světové války se odehrává v roce 1940. Po pádu Francie je Londýn dnem i nocí bombardován německými vzdušnými silami a dvojitý agent zavrtaný v samém srdci britské tajné služby MI6 dostává rozkaz z Berlína, aby zavraždil Winstona Churchilla a tím zvrátil průběh války. Hitler věří, že po odstranění Churchilla Anglie uzavře s Německem mír.
Alberta Morrisona, bohatého vdovce a bývalého šéfa MI6, někdo shodí přes zábradlí před jeho londýnským bytem. Dopadne mrtvý přímo k nohám své dcery Avy, která však ve tmě nedokáže rozeznat prchajícího útočníka. Na místo činu jsou vysláni dva detektivové Scotland Yardu, inspektor Quaid a mladý detektiv konstábl Trave. Quaid je přesvědčen, že jde o jasný případ domácí rozepře, ale Trave si není tak jistý. V kapse mrtvého se najde lístek se záhadným textem a od Morrisonovy dcery se dozvídá o podivném vzkazu, který jejího otce rozrušil. Pouze detektiv Trave a dcera zavražděného mohou celý oříšek rozlousknout a zmařit chystané spiknutí, jenže čas neúprosně běží a všechny okolnosti hrají proti nim…
Simon Tolkien sugestivně vykresluje do detailů atmosféru válečného Londýna a drží čtenáře v napětí až do poslední stránky.

Ukázka z knihy

Reinhard Heydrich, velitel gestapa a zpravodajské služby SS Sicherheitsdienst, stál stranou, pár metrů od skupiny generálů a  admirálů shromážděných kolem  Adolfa Hitlera. Vůdce, v  brýlích téměř k  nepoznání, hleděl na velkou mapu Evropy rozloženou na širokém dubovém stole, který kvůli této schůzce přesunuli doprostřed hlavního sálu Hitlerovy rezidence Berghof vysoko v Bavorských Alpách. Vojenští velitelé jeden po druhém informovali svého nejvyššího vůdce o  stadiu příprav operace Seelöwe neboli Lvoun, což byl krycí název pro invazi do Anglie. Podle harmonogramu schváleného na předchozích poradách, které se toho léta konaly buď zde, nebo v říšském kancléřství v Berlíně, měla být zahájena co nevidět. (str. 13).

Pokud vás špionážní thriller zaujal, zde naleznete další ochutnávku.

Ohlasy na knihu

Simon Tolkien, bývalý advokát, píše s vervou, pronikavým pohledem člověka, který je zvyklý nahlížet pod povrch věcí, a představivostí někoho, kdo se vyzná jak v historii, tak v literatuře.

– Santa Barbara Independent

Tolkienův styl je velmi působivý a popis bombardovaného Londýna nezapomenutelný.

– The Times

Napůl Christie a napůl Grisham.

– Los Angeles Times

Rozkazy z Berlína

Autor: Simon Tolkien
Přeložila: Irena Steinerová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 137×205 mm
ISBN: 978-80-7473-456-4
Doporučená cena: 389 Kč

 

Knihu Rozkazy z Berlína vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

O knihu si můžete na našich stránkách do 29. 10. zasoutěžit!

O autorovi

simon-tolkienSimon Tolkien (*1959), úspěšný advokát se specializací na trestní právo, je vnukem světoznámého autora Pána prstenů J. R. R. Tolkiena a synem Christophera Tolkiena, který po smrti svého otce připravil k vydání do té doby nepublikovaná díla, například Silmarillion nebo Nedokončené příběhy. Ačkoli Simon dědečkovo dílo miloval, vždy upozorňuje své čtenáře, že elfy a hobity budou v jeho dílech hledat marně: jeho příběhy stojí nohama pevně na Zemi, nikoli na Středozemi. Přesto však mají jedno společné téma, jímž je boj dobra se zlem. Nejinak je tomu i v románu Rozkazy z Berlína, posledním dílu čtenářsky úspěšné trilogie s hlavním hrdinou inspektorem Travem, kde se autor vrací v čase zpět k případu, jímž detektivova kariéra začíná.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Kniha Zlín

————————————————

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

host

A česká próza potřetí. Tentokrát ji zastupuje Jiří Hájíček, který vstoupil do podvědomí čtenářů již svými díly Selský baroko a Rybí krev, které shodně získaly ocenění Magnesia Litera. Titul Dešťová hůl, který vyšel při příležitosti Velkého knižního čtvrtku, představuje závěr volné „venkovské trilogie morálního neklidu“.  Hlavní hrdina Zbyněk se po návratu do míst svého dětství, dospívání a setkání se svou dávnou láskou ocitne tváří v tvář osobní a manželské krizi. Jak se s tím vyrovná? Zlomí ho to, nebo bude bojovat za svůj život?

Po úspěšných románech Selský baroko a Rybí krev završuje Jiří Hájíček svou volnou „venkovskou trilogii morálního neklidu“ do minulosti české vesnice následuje nyní román ze současnosti. Opět silný příběh, v němž kromě lidí tentokrát hrají důležitou roli pozemky – zděděná pole a spory kolem jejich vlastnictví. Venkovská krajina jihočeských blat je vůbec v textu silně přítomna a kromě jedinečné atmosféry dodává příběhu i historický kontext a také nepřímo vstupuje do osudů hlavních postav. Zbyněk, profesí správce pozemků, se po mnoha letech setkává se svou dávnou láskou, aby jí pomohl se zdánlivě jednoduchým majetkoprávním problémem. Vrací se na venkov, na místa svého dětství a dospívání, a zamotává se do nejasných okolností sporu o pozemek, ale také do své osobní a manželské krize. Potýká se s nespavostí, bloudí krajinou a katastrálními mapami a nad ním se jako přízrak vznáší bláznivý venkovský aviatik z osmnáctého století. Ve zlomovém okamžiku jde Zbyněk s tváří pomalovanou válečnými barvami do boje. Za to, co považuje za správné, za sny dětství a „aby se jednoho rána neprobudil jako někdo jiný“.

Ukázka z knihy

Tereza ho našla v půl páté ráno na pohovce s notebookem na klíně. Stála za ním, prsty mu jemně projížděla ve vlasech a nahlížela mu přes rameno. Na malém monitoru svítily bílé zasněžené pláně. Pustý kamenitý břeh a jezero. Na hladině plavaly zbytky ledových ker.
„Netušila jsem, že tě tohle láká.“
„Je to za polárním kruhem.“
„Trochu mě děsíš, miláčku…“
„Proč?“
Chvíli mlčela. Pokoj s knihovnou byl tichý.
„Vždyť je to úplná pustina. Jen led a skála. Po tomhle toužíš?“
„Myslím, že tam přece jen něco je, Terezo. Nad tím ledem. Chvěje se to v mrazivým vzduchu.“ (str. 9).

Nechte se navnadit pokračováním ukázky.

Ohlasy na knihu

Hájíček je mistr, stačí mu náznak k charakterizaci člověka i krajiny, jedinou dialogickou výměnou umí rozprostřít zápletku i vystihnout lidskou povahu. Klobouk dolů.

– Klára Kubíčková, MF Dnes

Hájíček je jazykově kultivovaný, má smysl pro dramatičnost událostí a svou pointu umí „držet“ do posledních odstavců vyprávění.

– Milan Jungmann, Tvar

Píše o tom, že světy vesnice a města jsou natolik odlišné, že se vzájemně nepochopí. A v tom je jeho společenský apel, to dělá z jeho románů více než pouhé čtení ze současnosti.

– Vojtěch Varyš, Týden

Dešťová hůl

Autor: Jiří Hájíček

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-773-8
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Dešťová hůl vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Jiri-HajicekJiří Hájíček (* 1967) vyrůstal na jihočeském venkově, kde později i pracoval. V současnosti žije v Českých Budějovicích. Od konce devadesátých let vydal tři sbírky povídek, Snídaně na refýži (1998), Dřevěný nůž (2004) a Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku (2014), a novely Zloději zelených koni (2001) a Fotbalové deníky (2007). První Hájíčkův román Dobrodruzi hlavního proudu vyšel v roce 2002. Oba následující autorovy romány, Selský baroko (2005) i Rybí krev (2012), byly oceněny Magnesií Literou. Svou volnou „venkovskou trilogii morálního neklidu“ završil románem Dešťová hůl (2016). Patří k nejúspěšnějším současným českým spisovatelům. Jeho knihy vyšly v angličtině, italštině, maďarštině, chorvatštině, makedonštině, běloruštině, polštině a bulharštině. V září 2016 měl premiéru film natočený podle jeho knihy Zloději zelených koní.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

————————————————

Postapokalyptický thriller kombinující vědu, krev, násilí a city, Všemi dary obdarovaná, od britského spisovatele a scénáristy M. Careyho čtenáře přenese do světa, kterému vládnou kanibalistická monstra neboli hladovci. Hlavní hrdinka, desetiletá Melanie, žije s dalšími dětmi na vojenské základně, jedné z posledních bašt nezasažených nákazou. Vzdělává se, má své koníčky, ale přesto není „normální“, patří totiž mezi hladovce. Podaří se Melanii a jejím společníkům přežít cestu do posledního místa v Británii nezasaženého nákazou poté, co je základna napadena? A jak ji přijmou tamní obyvatelé?

Schovejte si svá tajemství tam, kde je příšery nenajdou… Desetiletá Melanie žije spolu s dalšími dětmi na vojenské základně, kde se pod přísným dohledem vzdělává. Nadprůměrně inteligentní dívka miluje staré řecké báje a její spřízněnou duší je učitelka slečna Justineauová. Zato seržanta Parkse, který hlídá děti jako dráb, nesnáší. Stejně jako doktorku Caldwellovou. Ale bez nich to asi nejde, když je základna obklopena zpustošenou krajinou, kde stejně jako ve zbytku země vládnou hladovci – kanibalistická monstra, jež při honu za lidským masem nic nezastaví. Základna je však napadena a Melanii, slečně Justineauové, seržantu Parksovi, doktorce Caldwellové a vojínu Gallagherovi se podaří utéct. Společně se vydávají na cestu do Majáku, posledního místa v Británii, které se podařilo od nákazy zachránit. Jenže budou Melanii v Majáku chtít, když ji v blízkosti lidí popadá zoufalý hlad, jaký ještě nezažila?

Ukázka z knihy

Jmenuje se Melanie. V řečtině to znamená „černá dívka“, ale Melaniina pleť je ve skutečnosti velmi světlá, takže si říká, že to pro ni možná není moc dobré jméno. Moc se jí líbí jméno Pandora, ale nemá na výběr. Slečna Justineauová rozdává jména z dlouhého seznamu, nové děti dostanou to první z řádky holčičích nebo klučičích jmen a tak to prostě je, jak říká slečna Justineauová.
Teď už ale dlouho žádné nové děti nepřibyly. Melanie neví proč. Bývalo jich spousta – každý týden, nebo alespoň každých pár týdnů, se v noci ozývaly hlasy. Zamumlané rozkazy, stížnosti, občasné zaklení. Prásknutí dveří od cely. A pak, po nějaké době, většinou po měsíci nebo dvou, se ve třídě objevila nová tvář – nové děvče nebo chlapec,kteří se ještě ani nenaučili mluvit. Ale zvládli to rychle.(str. 9)

Další informace o Melanii nabízí pokračování ukázky.

Ohlasy na knihu

Propracované postavy, skvěle zakomponované vědecké poznatky, spousta krve a nádherně vykreslený vztah mezi dospělou ženou a dítětem dělají z tohoto románu jedinečnou záležitost.

– Daily Mail

Ne každému spisovateli se podaří donutit vás k tomu, abyste měli rádi geniální desetileté nemrtvé dítě.

– The Guardian

V tomto chytrém (i když brutálním) románu budete Melanii držet palce, přestože předznamenává zánik lidstva. A sakra.

– Star Magazine Review

Všemi dary obdarovaná

Autor: M. R. Carey
Přeložila: Lucie Nováková

Počet stran: 412
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-783-7
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Všemi dary obdarovaná vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

m-careyM. Carey (* 1959) je pseudonym britského spisovatele a scenáristy, autora již několika úspěšných titulů. Podílí se mimo jiné na slavné komiksové sérii Lucifer, která vypráví příběhy oblíbené postavy z komiksu Sandman Neila Gaimana, a jako komiks adaptoval i Gaimanovo Nikdykde. Kromě spolupráce s komiksovým vydavatelstvím dc Comics také píše scénáře pro televizi a celovečerní filmy. Práva na překlad románu Všemi dary obdarovaná (2014) byla prodána do více než dvaceti zemí. Kniha se dostala do užšího výběru prestižní sci-fi ceny Arthur C. Clarke Award a byla nominována na ocenění James Herbert Award. Letos má premiéru také filmová adaptace v režii Colma McCarthyho, který se podílel na kultovních seriálech Sherlock a Pán času (Doctor Who).

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAristokratka na koni

Boček, Evžen

Druhé město, 2016

zobrazit info o knizeAndělí vejce

Stančík, Petr

Druhé město, 2016

zobrazit info o knizeKniha zvláštních nových věcí

Faber, Michel

Kniha Zlín, 2016

zobrazit info o knizeRozkazy z Berlína

Tolkien, Simon

Kniha Zlín, 2016

zobrazit info o knizeDešťová hůl

Hájíček, Jiří

Host, 2016

zobrazit info o knizeVšemi dary obdarovaná

Carey, M. R.

Host, 2016

Napsat komentář