Autor románu Kvítek karmínový a bílý se setkal s českými fanoušky

MichelFaber
Uplynulo dlouhých dvanáct let, než se k českým čtenářům dostalo jedno z nejslavnějších děl původem nizozemského spisovatele Michela Fabera. Při této příležitosti nakladatelství Argo přichystalo pro jeho fanoušky velké předvánoční překvapení – ve středu 3. prosince se s panem Faberem mohli setkat osobně v knihkupectví Academia…

Michel Faber není na spisovatelském poli žádným nováčkem – na svém kontě má už deset děl. Mezi ty nejslavnější kromě románu Kvítek karmínový a bílý patří sbírka povídek Někdy prostě prší (česky 2011), Fahrenheitova dvojčata (česky 2008) a Evangelium ohně (u nás publikováno v roce 2010).

román Kvítek karmínový a bílý

román Kvítek karmínový a bílý

Kavárna v knihkupectví Academia se plnila nadšenými fanoušky Michela Fabera dlouho předtím, než akce oficiálně začala. Setkání s autorem moderoval Richard Klíčník z nakladatelství Argo, tlumočení zajistil překladatel Viktor Janiš, který přeložil do češtiny jak román Kvítek karmínový a bílý, tak i knihu Evangelium ohně, jež zpracovává prométheovský mýtus a zamýšlí se nad mocí médií a náboženství v moderním světě.

fanoušci M. Fabera

fanoušci Michela Fabera

Hned na začátku rozhovoru s autorem jsme se dozvěděli, že se mu české vydání velmi líbí, obzvlášť pak reflexivní vrstva na obalu knihy. Další dotaz byl směřován na překladatele, který na otázku, proč překlad knihy trval tak dlouho, odpověděl, že tato knížka je neuvěřitelně bohatá na detaily a že se snažil všechny detaily reprodukovat tak, jak jsou uvedeny v originálu, což bylo časově náročné.

setkat jste se mohli nejen se spisovatelem Michelem Faberem, ale i s překladatelem Viktorem Janišem

setkat jste se mohli nejen se spisovatelem Michelem Faberem, ale i s překladatelem Viktorem Janišem

A na čem Michel Faber pracuje nyní?

„Teď píšu román Kniha zvláštních nových věcí, jenž pojednává o misionáři jménem Peter Lake, který se odebere na jinou planetu. V centru této knihy stojí vztah Petera s jeho manželkou Beatricí, jež zůstala na Zemi, a jejich vyrovnávání se s vzdáleností, kterou mezi sebou mají, ať už se jedná o vzdálenost geografickou, fyzickou, nebo emocionální.“

Poté následovala ukázka z knihy, ze které jsme se dozvěděli, jaká je hlavní hrdinka románu Kvítek karmínový a bílý, prostitutka Sugar.

návštěvníci setkání si vyslechli dvě ukázky z knihy

návštěvníci setkání si vyslechli dvě ukázky z knihy

Další dotazy se týkaly prostředí viktoriánského Londýna, kde se příběh odehrává, a autorových pracovních zkušeností předtím, než se stal spisovatelem.

„Pracoval jsem jako zdravotní bratr, utíral jsem schody a pral prádlo. Je to sice práce, která je nekvalifikovaná, nicméně je to skutečná práce, jež je možná důležitější, než přesouvání peněz z jednoho účtu na druhý.“

spisovatel Michel Faber

spisovatel Michel Faber

Autor se také pochlubil původním rukopisem v podobě ručně popsaného papíru, čtenářům prozradil, proč hlavní hrdinka románu Kvítek karmínový a bílý je prostitutka a uvedl, že se původně měla jmenovat Fénix.

Po další ukázce z knihy, která nás přenesla na začátek románu, následovala fanoušky netrpělivě očekávaná autogramiáda. Michel Faber podepisoval jak svůj poslední česky vydaný román, tak i předchozí díla, která byla u nás publikována.

od jednoho fanouška dostal Michel Faber dárek v podobě desky

od jednoho fanouška dostal Michel Faber dárek v podobě desky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKvítek karmínový a bílý

Faber, Michael

Argo, 2014

Napsat komentář