Různé pohledy na lidskou sexualitu a nahotu

Knihy_s_erotickym_nabojem
Sexualita, gender, erotika, nahota. Témata, která se postupně stala běžnými a se kterými se setkáváme v každodenním životě. Lze říci, že ve společnosti 21. století existuje už minimum věcí, které jsou tabu. Zatímco první kniha představí sex jako nástroj k hlubokému uvědomění, druhý titul se zabývá sexuální a genderovou tématikou v českém umění. 

Ve své nové knize David Deida rozvíjí myšlenku, že sex není jen o fyzickém kontaktu, ale že lze během milostného aktu vyjádřit své skutečné já. Přirovnává sex k umění, modlitbě či splynutí a přináší návod, jak toho docílit. Objevte nový prostředek k dosažení hloubky svého bytí a oproštění se od všech problémů.

Oblíbený a provokativní autor David Deida ukazuje v knize „Sex jako cesta k Bohu“ posvátný rozměr milování. Naučíte se vědomě pěstovat schopnost otevřenosti a jednoty a sex prožívat tak, aby byl vyjádřením vašeho skutečného já. Vnímali jste sex dosud jenom jako fyzický akt? Pak vězte, že může být uměním, modlitbou a splynutím s nekonečnou láskou – nahou, neohroženou, syrovou a naprosto otevřenou. „Při sexu si dejte pozor, aby se vaše pozornost nezúžila na příliš dlouhou dobu. Je snadné soustředit se na vztyčenou bradavku, šťavnatý polibek nebo rozvášněné genitálie. Je snadné omezit vědomí na to, čemu věnujeme pozornost. Jenomže vědomí, které je vaší nejhlubší pravdou, představuje mnohem víc. Lahodnost sexu vás nemusí rozptylovat od hloubky vašeho bytí, ale může pro vás být bránou k tomu, abyste ho cítili hlouběji. Sex vám může uvolnit bloky energie v těle a emocích a osvobodit vaši pozornost od světských záležitostí, abyste mohli cítit, co je skutečné a hluboce pravdivé – skrznaskrz. Blaženost, potěšení, rty a přirážení jsou dobré. Jsou to ale jenom prchavé okamžiky, které mizí stejně, jako zmizel veškerý váš dosavadní sex. Když jste v sexu právě v nejlepším, snažte se rozeznat, co je trvale pravdivé, co je vždycky hloubkou tohoto okamžiku. Milujete se prostřednictvím svých těl, nikoli svá těla: ta jsou pouze prostředky, skrze něž cítíte a vyjadřujete svoji nejhlubší pravdu, svoji nespoutanou otevřenost, božskou přirozenost, lásku, jíž ve skutečnosti jste.“

Ukázka z knihy

Při sexu je možné rozvíjet úplnou svobodu – což znamená žít jako proud lásky. Naučit se prožívat sex tak, aby byl vyjádřením vašeho skutečného já, je stejné jako naučit se hrát golf, tenis nebo na housle. Každý máme dobré a špatné dny. Někdy je milování dokonalé v tom smyslu, že genitálie, srdce a mysl jsou v rovnováze. Jindy je chaotické, neklidné nebo plné rozporů. Přesto neexistuje něco takového jako neúspěch: každý okamžik je učení, každé uzavření je příležitost naučit se, jak se otevřít v lásce. (str. 15)

Sex jako cesta k Bohu

Probuzení jednoty ducha pomocí dvou těl
Autor: David Deida
Přeložil: Michal Strenk

Počet stran: 278
Vazba: vázaná
Formát: 140×211 mm
ISBN: 978-80-7370-396-7
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Sex jako cesta k Bohu vydalo
nakladatelství Synergie Publishing SE.

O autorovi

David Deida je považován za jednoho z nejpřevratnějších a nejprovokativnějších duchovních učitelů současnosti. Jeho učení a knihy o radikálně praktické spiritualitě hluboce ovlivnily směr našeho duchovního sexuálního růstu. Jeho knihy byly přeloženy do více než pětadvaceti jazyků a stávají se doporučenou literaturou na univerzitách, workshopech a mužských i ženských skupinách po celém světě. Také pořádá workshopy duchovního růstu a posvátné blízkosti zaměřené na probuzení mysli, těla i srdce. Mezi jeho díla patří např. Rádce pravého muže, Cesta nespoutané ženy nebo Když jde o muže.

Zdroj informací: kniha Sex jako cesta k Bohu

————————————————

Druhá kniha z dnešních knižních tipů se zabývá sexualitou, nahotou a genderem především ve sféře umění a kombinuje teoretickou část zabývající se tzv. nahými situacemi s uměleckými případovými studiemi. Autorka se též zabývá otázkou medializace výše uvedených témat.

Lenka Klodová zná svůj obor jako málokdo jiný a zkoumá jej křížem krážem prostřednictvím medií, jako jsou performance, socha, fotografie, instalace, umění v prostoru i pedagogika. Gender a sexualita jsou materiálem našeho fyzického bytí, jenž je v každodenním životě často opomíjen, a přitom je mnohdy medializován způsobem, který však vyjadřuje velmi málo z toho, jak jej vnímáme či jak je přítomen v performancích příznačných pro dílo Lenky Klodové. Její díla jsou osobní, ale nezanechávají v nás pocit autobiografie či konfese, nýbrž nabízejí prostor pro vlastní introspekci. Z Lenky se stává LENKA, symbolizující to, co jsme, přičemž jsme ponecháni sami sobě, se svými těly a s prostorem, který si vybíráme k obývání a ke sdílení.

Role, kterou si Lenka pro sebe vytvořila a vymodelovala, s sebou nenese nic militantního, což je možná to nejúžasnější na jejím postavení ve stále ještě velmi genderově rozděleném světě českého umění. Klodová vnáší sexualitu do akademického a kulturního prostředí nenásilným způsobem. Její performance jsou sice přímočaré, ale zanechávají nás v zamyšlení nad jednoduchostí akce a jejím následným účinkem na nás. Když hovoří o své práci, je to lehce koketní hlas zranitelného pohlaví s důvěrou a vědomím své dominantní role. Její postoj normálnosti je odzbrojující, zpodobňuje hlasitost v co nejjemnější formě. V jejich dílech není nic přezíravého či arogantního, říkají „ber, nebo nech být“, jsou příliš nahá na to, aby byla předmětem vysoce abstraktních teoretických rozborů či kritik, a příliš chytrá na to, aby se nad nimi mávlo rukou jako nad pouhým exhibicionismem. V jejich hravých etudách jsou naše společenské konvence terčem výsměchu, do českého mediálního světa proniká tak, že se vynořuje nedotčená a tiskne bulvár k zemi v láskyplném objetí, kterým uznává jeho existenci a zároveň přivírá oči nad naší fascinací tímto žánrem.

Ukázka z knihy

U komernčích nahých erotických manipulací je jedno tělo činitelem akce, je znalé situace. Druhé tělo se naopak snaží setrvat v iluzi, snaží se číst předváděnou situaci, imitující sexuální vztah, jako reálnou. Přestože tedy v erotických manipulacích vystupují skutečná těla, povaha akce, stylizovanost těl i představení nás nutí dívat se na scénu spíše jako na reprezentaci,  což bývá často podpořeno i prostorovým členěním místa, kde s etakové akce obvykle odehrávají, na scénu a hlediště. (str. 41)

Pokud vás anotace knihy oslovila, následující ukázka obsahuje i doprovodné fotografie.

Nahé situace

Autorka: Lenka Klodová

Počet stran: 140
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7491-731-8
Doporučená cena: 229 Kč

 

 

Knihu Nahé situace vydalo nakladatelství Host.

O autorce

Lenka Klodová (* 1969) se na umělecké scéně pohybuje již od devadesátých let, kdy vystudovala ateliér sochařství Kurta Gebauera na VŠUP v Praze. Pro její díla je typická práce s vlastním tělem, s ženskou identitou, s otázkami kolem lidské sexuality. Od roku 2010 vede v Brně Ateliér tělového designu, kde se pokouší praktickou uměleckou výuku rozšiřovat i na teoretické pole, např. v podobě Kurzu pornostudií. Je také zakladatelkou uměleckých a tvůrčích skupin Matky a Otcové a Strašné dítě.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih se podle vás postavila k sexualitě lépe? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSex jako cesta k Bohu
Probuzení jednoty ducha pomocí dvou těl

Deida, David

Synergie Publishing SE, 2016

zobrazit info o knizeNahé situace

Klodová, Lenka

Host, 2016

Napsat komentář