Tři podoby ženy

tri-podoby-zeny
Žena – to je láska, romantika, emoce, žárlivost, touha, krása, srdce, pláč, objetí, pohlazení, útěcha, mateřství, anděl i ďábel. Žena ve svých mnoha podobách je předmětem tří dnešních tipů od tří autorek, tří žen.

Žena Jany Jiráskové z prvního tipu je ženou dneška. Rozvedená se čtyřmi dětmi, těhotná s mladším partnerem, řeší složitý vztah s matkou.

Je rozvedená, je jí přes čtyřicet a čeká dítě s partnerem o generaci mladším. Dalo by se to ustát lépe, kdyby doma už neměla čtyři děti od dětského věku do dospělosti. Sama dalšího potomka rozhodně chce, ale ne všichni v okolí vnímají její situaci stejně pozitivně. Každodenní kolotoč vytížené ženy se střídá se snově fantazijními pasážemi, v nichž se hrdinka vypořádává s problematickým vztahem k vlastní matce. Nejsilnější lidské pouto se tu odhaluje se vší složitostí a emocionální tíhou. Přes specifickou situaci hrdinky se v románu, zachycujícím univerzální témata dneška, najde nejedna čtenářka.

Zbláznila ses?

Autorka: Jana Jirásková

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7432-704-9
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Zbláznila ses? vydalo nakladatelství Paseka.

Z tisku

„Je to milá kniha s přesahem, která ,trefí‘ hodně čtenářek. Bez ohledu na to, jestli si umí představit, že by měly doma čtyři děti a čekaly páté.“

– Klára Kubíčková, Mladá fronta Dnes

O autorce

Jana Franče Jirásková (*1970) je povoláním knihovnice. Psala nejprve poezii a později publikovala ve sbornících a almanaších povídky. Knižně jí vyšly povídkové sbírky Kanička pošmodrchaná (2008) a Paranoidní pijavice (2012). Zbláznila ses? je její románový debut.

Zdroj informaci: nakladatelství Paseka.

Ukázka z knihy

18:00
Prostřední dcera mi doma ukazuje fotky z nějakýho festivalu. U každý druhý fotky zdůrazňuje: „Tady taky, vidíš – Bobova máma! Jezdí s náma prostě všude a paří víc jak všichni mladý dohromady a nechává si podepsat kapely na trička a na tělo a pro nás všechny smaží řízky na cestu a má v batohu zásobu suchejch ponožek a můžem si volat z jejího mobilu, když potřebujem… Máma nás všech vlastně.“
Tomu všemu naslouchám navenek trpělivě a uvnitř mě cosi křičí: „Kde a proč se najednou vyrojily všechny ty matky? Proč se, proboha, nebavíme o filmech, o debilních změnách jízdních řádů, o vymaštěnejch politicích, o tom, jak vařej dole U Hanousků, o čemkoliv – jako vždycky?!“

19:00
Prostřední dcera likviduje nádobí. Mladší děti mi vypravujou, jak byly se svým tátou v kině.
„Hele, mami, a hádej, koho jsme tam potkali? Vojtíkovu mámu! Představ si, že má úplně oranžový vlasy a na sobě měla zlatou kombinézu a červený boty na vysokánskejch podpatcích! Táta řikal, že vypadá jak od houpaček, a ona ho zaslechla a místo jemu vynadala nám – prej: ‚Koukněte se radši na tu vaši máti hipísačku!‘ Mami, ty seš hipísačka?“
Matky se prostě vyrojily.

Celou ukázku si přečtěte na webu nakladatele.

 ————————————————

Žena Markéty Nocourové  z druhého tipu je sebevědomá, vášnivá, ale i romantická, vyprávějící milostné příběhy.

Zapomeňte na nudnou literaturu, která zajímá leda hrstku podivínů. Teď je tu román pro všechny, kteří normálně nečtou. Nahá před Bohem lásky vypráví romantické příběhy čtyř mileneckých dvojic, s nimiž si pohrál všemocný Bůh lásky. Milujeme opravdu toho, komu to říkáme? Anebo je to jen náhradní řešení za všechny ty slavné herce, zpěvačky či sportovce, po nichž toužíme, leč marně? K těmto příběhům navíc mladá vypravěčka přidává humorně podané a vlastní milostné eskapády, protože jí nechybí odvaha stanout před Bohem lásky úplně odhalená. Tahle knížka bude s vašima životama souviset. A navíc nad ní nestrávíte se znuděnýma ksichtama půl života. Ne, budete jí mít přečtenou, než řeknete Addis Abeba. A budete litovat, že nepokračuje, nebo že ne­existuje žádná další, kerá by byla stejně prima. A s mým životem bude tahle knížka souviset mimo jiný i tim, že ho zkrátka kus obětuju, abych jí pro vás napsala… Ne, neděkujte… Jsem chytrá, mam talent – a hlavně mam už veškerý tý „literatury“ fakt plný zuby, toho všeho naparování, přeceňování, těch tlachů, těch nedoceněných ksichtíků, těch zoufalců, co si myslí, bůhvíjaký nejsou frajeři…

Nahá před Bohem lásky

Autorka: Markéta Nocourová

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 121×195 mm
ISBN: 978-80-87409-33-6
Doporučená cena: 177 Kč

 

Knihu Nahá před Bohem lásky vydalo nakladatelství Eroika.

 

O autorce

Markéta Nocourová (*1994) se narodila v Praze. Po absolvování gymnázia pracovala ve filmové profesi. Nyní studuje ve Velké Británii. Nahá před Bohem lásky je její první a zároveň i poslední kniha.
Poznámka redakce nakladatelství Eroika: Autorka  žádné další informace o své osobě nesdělila s poukazem, že o ní dostatečně hovoří její dílo. Veškerý kontakt s ní probíhal prostřednictvím jejího literárního agenta.

Zdroj informací: nakladatelství Eroika.

Ukázka z knihy

Solange byla bohatá, měla totiž vedle koncertování a nahrávání i fungující firmu, kterou převzala po rodičích, a nepotřebovala chlapa, co vydělává. Chtěla mít Filipa celý den jen pro sebe. Navíc jí asi vyhovovalo, že je na ní cele závislý. I když mu to poté, co otěhotněla a pak i porodila, čím dál častěji připomínala.

A tak se Filip čím dál víc stával jakýmsi Solanginým lokajem a chůvou jejich synka. Což dělal poctivě a nejdřív i s nadšením, ale pak se mu to začalo zajídat, neboť mu Solange v jednu chvíli začala jasně naznačovat, že ona je přece jen něco lepšího než on. Světově uznávaná violoncellistka.

Jejich vztah uvadal. Bylo to proto, že Solange měla dítě, že už dostala, co chtěla? Chtěla Filipa vypudit ze svého života? Ne, asi si ho chtěla ještě víc ochočit, protože se často hádali. Několikrát i Filip naštvaně odjel autem z domova a zůstal třeba přes noc v nějakém hotelu. Ale vždycky ho nakonec Solange začala nahánět po telefonu. A jela ho hledat. A potom se nechal přivézt zpátky.

Filip měl totiž Solange ještě pořád rád. A navíc měli spolu přece synka a on ho nechtěl kvůli tomuhle opustit. Nedokázal si to představit. Jenže potom si Solange na jednom večírku začala s jedním ředitelem banky…

Stáhněte si  celou ukázku.

————————————————

Žena Jasmine Wargaové  z třetího tipu nemá proč žít, a tak najde někoho, kdo by s ní chtěl umřít. Vznikne láska, která dává vždy životu smysl.

Když máte pocit, jako byste místo srdce měli zoufale bezednou černou díru, která všechno spolkne, jaký smysl má každé ráno znovu vstávat? Aysel už nechce žít – čeká jen na vhodný okamžik, aby se rozžehnala se životem. Nemá ale odvahu udělat to sama. Když se přes internet seznámí s Romanem, zdá se, že našla skvělého komplice, aby uskutečnila svůj záměr. Jenže při plánování společné smrti Aysel začíná cítit, jak moc se na setkání s Romanem těší, jak lehké a plné světla dokáže její srdce být. A najednou je pomyšlení, že by to všechno skončilo, nesnesitelné… Aysel se pustí do boje. Za svůj život, za jeho život, za jejich lásku

Moje srdce a jiné černé díry

Autorka: Jasmine Wargaová
Přeložila: Michaela Večerková

Počet stran: 260
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-1847-6
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Moje srdce a jiné černé díry vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Jasmine Wargaová vyrůstala v malém městečku u Cincinnati ve státě Ohio. Krátce pracovala jako učitelka přírodopisu. Moje srdce a jiné černé díry je její prvotina, která v USA vyšla v roce 2015.

Zdroj informací: nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Najela jsem na profil ZamrzléhoRobota a snažila se ho hned neodsuzovat za tu přezdívku. Ale vážně, ZamrzlýRobot? Chápu, že všichni tady jsou tak trochu… no dobře, hodně labilní, ale stejně. To nemá ani kouska důstojnosti?

ZamrzlýRobot je teda očividně kluk. Je mu sedmnáct, takže je jenom o rok starší než já. To by šlo. Jo a je z Willisu v Kentucky, to je asi patnáct minut cesty ode mě.

Tělem mi proběhl záchvěv a já si matně vzpomněla na to, že takhle nějak vypadá nadšení. ZamrzlýRobot si to načasoval přímo skvěle. Možná se na mě poprvé v životě usmálo štěstí. Tohle musí být znamení shůry – jestli máte kliku, jenom když plánujete sebevraždu, rozhodně je čas to tady zabalit.

Přečetla jsem si tu zprávu ještě jednou. Se sedmým dubnem problém nemám. Dneska je dvanáctého března. Ten měsíc to nejspíš ještě vydržím, i když poslední dobou mi každý den připadá jako věčnost.

„Aysel,“ okřikl mě znovu pan Palmer.

„Co?“ opáčila jsem, ale sotva mu věnovala pozornost.

Přešel k mému stolku a zaťukal mi na monitor. Rychle jsem se snažila okno prohlížeče minimalizovat. „Podívej, je mi fuk, co děláš ve svém volném čase, ale v pracovní době se věnuj své práci, ano?“ Jeho slova nakonec změkla jako stará sedačka. Kdybych byla schopná litovat někoho jiného než sebe, nejspíš by mi ho bylo i líto.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih o ženách vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Náhledový obrázek se svolením saphatthachat z FreeDigitalPhotos.net.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZbláznila ses?

Jirásková, Jana Franče

Paseka, 2016

zobrazit info o knizeNahá před Bohem lásky

Nocourová, Markéta

Eroika, 2016

zobrazit info o knizeMoje srdce a jiné černé díry

Wargaová, Jasmine

Argo, 2016

Napsat komentář