Veronika Bednářová uvedla audioverzi své knihy Má americká krása

ma-americka-krasa-nahled
Když česká novinářka odjížděla před patnácti lety na studijní pobyt do New Yorku, pravděpodobně nečekala, že bude svědkyní jedné z nejtragičtějších událostí dvacátého prvního století. Kniha, v níž na pobyt vzpomíná, byla nyní uvedena jako audiokniha.


Vydáním audioknihy Veroniky Bednářové Má americká krása si díky nakladatelství Tebenas připomínáme patnácté výročí teroristických útoků v New Yorku. Křtu zbrusu nové audioknihy ze zúčastnila nejen autorka její knižní předlohy, ale také herečka Barbora Hrzánová, která projektu propůjčila svůj nezaměnitelný hlas. Hudbu dokreslující celkovou atmosféru knihy složil skladatel Raven.

Kulturní atašé Erin Kotheimer

Kulturní atašé Erin Kotheimer

Kulturní atašé amerického velvyslanectví Erin Kotheimer zahájila audioliterární odpoledne krátkým projevem, v němž se s přítomnými podělila o osobní zkušenosti s tragickou události. Sama se totiž v New Yorku v době útoku 11. září nacházela. Nezapomněla připomenout ani nasazení hasičů a záchranářů, kteří se na místo dostali mezi prvními, a pocit soudržnosti, jež obyvatele New Yorku sjednotil.

 Ten den jsem byla svědkem pádu jedné z věží a dosud si pamatuji specifický pach, světlo a další smyslové podněty.  Atmosféra onoho dne ve mně zůstane vyrytá navždy.

Veronika Bednářová strávila dva roky na newyorské univerzitě díky Fulbrightovu stipendiu. Zkušenosti posbírané během svého pobytu zúročila ve své knize.Má americká krása je však mnohem více než jen kolekcí cestovatelských zápisků. Ryze osobním stylem popisuje přímý dojem z útoku. Dramatický zážitek je umocněn charismatickým a jímavým přednesem Báry Hrzánové.

ma-americka-krasa-7Nikomu neuniklo, když do sálu vstoupil herec Tomáš Hanák. Ačkoliv nebyl představen jako kmotr, sehrál drobnou úlohu při organizaci křtu audioknihy. Právě on seznámil Veroniku Bednářovou a Jiřího Boudníka, z jehož úst zazněla i krátká ukázka z kapitoly Den, kdy nikdo nečetl knihy. Sám Boudník je autorem knihy Věže, příběh 11. září a jeho účast na křtu tak byla velice příhodná.

Autorka zprvu vůbec nepočítala s tím, že z jejího pobytu kniha vzejde. Pravidelně spolupracovala s časopisem Reflex a její budoucí kolegové ji pošťuchovali, aby něco sepsala. Vzniklo několik nahodilých reportáží. To, že by z její zkušenosti mohlo vzniknout něco většího, ji napadlo právě až v říjnu 2001. Byla by ostatně škoda nezdokumentovat přerod bezstarostné Ameriky v tu komplikovanější.

Proč se autorka rozhodla k nahrání audioverze?

Já jsem se teda určitě nerozhodla. (smích) V životě by mě to nenapadlo. V loňském roce mi pan Buřič z Tebenasu napsal velice zdvořilý mail, jestli bych si náhodou nenašla trochu času. Má prý plán, který by mi rád prezentoval. Přišel však naprosto s hotovým plánem, už měl vybranou Báru Hrzánovou, kterou jsem s nadšením odsouhlasila, protože se už roky známe a jsme kamarádky.

ma-americka-krasa-1Právě Bára Hrzánová se ihned v úvodu omluvila svým čtenářům za tzv. africkou angličtinu, čímž naráží na ne vždy perfektní výslovnost. Posluchači se údajně při zmínce o známých náměstích a ulicích budou možná podivovat. V množství audioknih, které herečka stihla načíst, patří prý Má americká krása mezi ty nejtěžší. Umělkyně si obvykle libují v dramatech a zde, ačkoliv dramatickou v reálném životě, jde o knihu rázu spíše dokumentárního.

Pilovaly jsme to s režisérkou Hanou Kofránkovou, kterou já poslouchám na slovo. Když už tak konečně došlo na dramatický moment, tak jsem se do toho položila. K tomu mi však řekla, ať brzdím, že to už je zase moc.

ma-americka-krasa-3Na mnoha křtech se sejde celá řada kmotrů. Veronika Bednářová si pro uvedení audioknihy pozvala jen jednoho a to česko-amerického reportážního fotografa Antonína Kratochvíla. K tématu proměněné Ameriky má blízko, vydal v roce 2004 publikaci zaměřenou na paranoiu, kterou právě útoky z 11. září u mnoha Američanů vyvolaly.

Nezbývá než popřát audioknize Má americká krása mnoho spokojených posluchačů a nám všem, aby k napsání podobných dramatických svědectví už nebyl důvod.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMá americká krása

Bednářová, Veronika

Tebenas, 2016

Napsat komentář