Nenechte si ujít v týdnu od 12. do 18. září

nenechte_si_ujit
I tento týden si literární nadšenci mohou zajít na mnoho zajímavých akcí. Nechte se zlákat množstvím křtů nových knih či autogramiád. Nechybí ani přednáška pro všechny, kteří se zajímají o romskou problematiku.

Příznivci knih a knihoven si v nadcházejícím týdnu mohou zajít například na akce pořádané nejen v hlavním městě, ale také v Brně, Ostravě či Strakonicích. Vybírejte z množství pestrých událostí, na které se můžete těšit.

Hned v pondělí 12. září se podíváme do Šmidingerovy knihovny ve Strakonicích. Od 17.00 se zde koná literárně-hudební beseda a autogramiáda s Miloněm Čepelkou a Josefem Pepsonem Snětivým nazvaná Ten píše to a ten zas tohle. Tématem bude mimo jiné i životní jubileum zakládajícího člena Divadla Járy Cimrmana Miloně Čepelky a také jeho připravovaná kniha Monology k živým i mrtvýmNávštěvníci se mohou těšit na večer plný literatury a hudby.

úterý 13. září se přesuneme do Prahy. V Paláci knih Luxor  se od 16.00 koná křest knihy Veroniky Hájkové Všechny ženy ve mněTato kniha je složena z povídek a vypráví příběhy o životě žen a o rolích, které musí hrdinky zastávat. Knihu pokřtí zpěvačka Marta Kubišová a nebude chybět ani autogramiáda autorky. Všichni, které příběhy o ženách zajímají, si určitě nesmí nechat akci ujít.

úterý 13. září se podíváme také do Ostravy. V Domu knihy se zde od 16.00 uskuteční beseda a autogramiáda Lucie Drbohlavové. Tato cestovatelka a spisovatelka zde představí svoji knihu Hedvábnou stezkou. V ní své čtenáře zavede do Střední Asie, kde sama dva roky pracovala. Dozvíme se více o běžném životě tamních lidí, krásných orientálních památkách i velehorách. Pro všechny milovníky cestování je tato akce jako stvořená.

Ve středu 14. září se v Paláci knih Luxor v Praze uskuteční křest knihy Josefa Bernarda Prokopa. Autor zde představí svoji novou knihu Zikmund Lucemburský – Tajné vzpomínky. Završuje jí lucemburskou pentalogii a, jak již název napovídá, přibližuje v ní život poslední Lucemburka na českém trůnu. Proč je Zikmund vnímám tak negativně? Jakým králem doopravdy byl? Odpovědi na tyto i jiné otázky si můžete přečíst právě v této knize. Akce začíná v 17.00, role kmotra se zhostí režisér Zdeněk Troška.

Ve středu 14. září  se v Ostravě v Domu knihy můžete navštívit křest knihy Denisy Ogino S duší JaponkyDenisa Ogino je původem Slovenka a v Japonsku strávila celých deset let. Po návratu se rozhodla napsat o svých zážitcích knihu Suši v duši, která zaznamenala velký úspěch. Protože vše se do první knihy nevyšlo, vychází nyní pokračování nazvané S duší Japonky. Návštěvníci se také mohou těšit na japonské pochoutky. Hostem besedy bude spoluautorka kniha Katarína Kopcsányi. Celá akce začíná v 16.00.

Zajímavou přednášku si přichystali pro své návštěvníky v Knihovně Václava Havla v Praze. Ve středu 14. září se zde mohou setkat s polskou reportérkou Lidií Ostałowskou, která roky sbírala materiál a následně vydala knihu Cikán je CikánHlavním tématem její práce je právě život romských komunit, ale její tvorba je zajímavá i pro ty, které tato tématika příliš neláká. Reportáže jsou totiž velice čtivé a mnohdy v nich můžeme najít paralely k našemu vlastnímu životu. Přednáška začíná v 19.00.

Ve čtvrtek 15. září se uskuteční v Brně v Kavárně Praha od 19.00 autorské čtení a autogramiáda Michala Přibáně. Autor zde představí svoji novou knihu Všechno je jenom dvakrátMichal Přibáň je literární historik, mezi jeho dílo patří například kapitoly z dějin předsrpnového exilu Prvních dvacet let. Současně se také dlouhodobě zabývá dílem Josefa Škvoreckého. Jeho román Všechno je jenom dvakrát vypráví o návratech a neshledáních a životě v době komunismu.

Další křest knihy se uskuteční ve čtvrtek 15. září v Paláci knih Luxor v Praze. Návštěvníci se mohou těšit na představení kuchařky Ohnivý kuřekterá vychází ze stejnojmenného gastronomického pořadu TV Prima. Nebudou chybět ani známé tváře tohoto pořadu, jako jsou Kristýna Leichtová, Jakub Prachař či Jan Dolanský. Kuchařka obsahuje osmdesát receptů z české i mezinárodní kuchyně, které se zároveň objevily přímo v seriálu. Akce začíná v 18.30.

Navštivte některou z námi prezentovaných literárních akcí.

Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář