Toulky Střední Asií

Hedvabnou-stezkou-nahledovy
Patříte mezi příznivce knižních toulek? Pak jste na správném místě! Dnes vás zavedeme až na tajemné území Střední Asie. Prostřednictvím manželů Drbohlavových budete moci prozkoumat jeho krásu i nástrahy. Seznamte se s Hedvábnou stezkou

Pohodlně se usaďte, let na kouzelném koberci právě začíná. Budeme sledovat stopy dávných karavan až do Střední Asie, do samého srdce Hedvábné stezky. Tady stávala velkolepá města, na jejichž vyhlášených bazarech se prodávalo a překládalo zboží putující z nejrůznějších koutů Asie do Arábie a Evropy.

I v současné době je Střední Asie úžasným koutem světa, o němž se toho ovšem ve zprávách mnoho nedozvíte a v nabídkách cestovních agentur ho většinou nenajdete. Zajímalo nás, jestli lze z dob jeho dřívější slávy ještě dnes něco vidět, cítit a zažít. To, co jsme při našem putování po středoasijských končinách objevili, předčilo všechna naše očekávání.

Nalejte si šálek dobrého čaje a začtěte se do vyprávění o pohnutých osudech tamních lidí, nechejte se okouzlit barvitostí a rozmanitostí místních kultur, seznamte se s paradoxy středoasijských dějin i politiky v příbězích psaných s humorem a nadhledem. Pobavte se veselými i napínavými příhodami, které jsme během dvou let strávených ve Střední Asii nasbírali. Nahlédněte s námi do míst, kam se kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci nejspíš v blízké budoucnosti jen tak nepodíváte, a inspirujte se našimi zkušenostmi, jak si lze užít cestování s batohem na zádech a s poloprázdnou kapsou.

Hedvábnou stezkou

Autorka: Lucie Drbohlavová

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 165×236 mm
ISBN: 978-80-7462-928-0
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Hedvábnou stezkou vydalo nakladatelství Jota v edici Cestopisy.

 

Ukázka z knihy

Hedvabnou-stezkou-ukazkovy-obrazek

Přála bych afghánským dětem, aby nikdy v životě nepoznaly válku a zabíjení. Aby o ní slyšely jen z vyprávění těch starších. (str. 18)

Mám radost, jak se mi teď daří splynout s davem na ulici. Konečně nevypadám jako cizinka. Aspoň ne na první pohled. A to je důležité. Petr toto umění v Afghánistánu a v částech Pákistánu ovládl už dávno a doteď jsem mu ho tiše záviděla. Nechal si narůst dlouhé vousy a v pirón tombónu, s černobílým šátkem dismalem kolem ramen a vlněnou hnědou čepicí pakul na hlavě vypadá jako Afghánec. Částečně toho docílil vhodným oděvem, ale hlavní zásluhu na tom má správný výraz ve tváři. Ten jde Petrovi dokonale. Myslím tím ten výraz „já sem patřím, já tu jsem doma, nejsem žádný turista, který je ze všeho vyjukaný a věčně se udiveně rozhlíží a otáčí jako holub na střeše mazárské Modré meštiy“. (str. 30)

Celou ukázku naleznete pod tímto odkazem.

 

O autorce

LucieDrbohlavovaLucie Drbohlavová (za svobodna Kinkorová) strávila ve Střední Asii přes dva a půl roku, z toho pracovně téměř dva roky v Afghánistánu. Během studia mezinárodních vztahů a diplomacie, i mezi jednotlivými pracovními pobyty na misích organizace Člověk v tísni, cestovala Lucie se svým manželem Petrem po Asii, Africe i Jižní Americe. Většinou podnikali několikaměsíční cesty s batohem na zádech, během nichž projeli a poznali určitý region. Střední Asie, jižní Asie a „Střecha světa“ jim učarovaly nejvíce.

Na svých cestách se učí místním jazykům, často jezdí stopem nebo trekují mezi vesnicemi, aby co nejlépe poznali život obyčejných lidí, jejich kulturu, tradice, náboženství i hodnoty.

Autorka ráda bourá mediální stereotypy o zemích, které poznala. Svými články a knihami přibližuje českým čtenářům radosti i strasti obyvatel dalekých končin, snaží se čtenáře přesvědčit, že všude žijí lidé hodni naší úcty, od nichž bychom se mohli mnohému naučit.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Jota


Nakladatelství Jota oslavilo v roce 2015 čtvrt století své existence na českém knižním trhu. Za 25 let zde vyšlo 2000 titulů v téměř 6 milionech výtiscích. Během existence nakladatelství byly zavedeny edice, ve kterých jsou vydávány překlady světových autorů. Také edice Literatura faktu a military má u čtenářů velký úspěch, v edici Cestopisy najdeme české cestovatele, jako jsou legendy Hanzelka–Zikmund, Miloslav Stingl, Steve Lichtag, Vladimír Plešinger, Jirka Kolbaba, Petr Horký nebo Miroslav Náplava.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHedvábnou stezkou
Mozaika barev, vůní a osudů

Drbohlavová, Lucie

Jota, 2016

Napsat komentář