Mezilidské vztahy v románech

Mezilidske_vztahy_v_romanech
Mezilidské vztahy jsou kořením života, což nezřídka platí i pro jejich literární zpracování. Nechte se vtáhnout do čtveřice příběhů, které vám předvedou jejich rozmanitost – od přátelství přes lásku až k nenávisti ve zdánlivě nekonečném množství podob.

Jak silné může být pouto mezi členy rodiny? Dokáže láska k bližnímu překonat i peklo v zemi nikoho? Zjistěte to v knize Modrá mezi nebem a vodou – generačním románu o lidech, kteří jsou osudově přitahováni pásmem Gaza.

Modrá mezi nebem a vodou

Píše se rok 1947 a v Beit Darasu, palestinské vesnici obklopené olivovými háji, žije rodina Barakových. Nejstarší dcera Nazmíja pečuje o svou ovdovělou matku, která často trpí halucinacemi. Nazmíjin mladší bratr Mamdúh se stará o místní včelstvo a nejmladší Marjam, jež má každé oko jinak barevné, tráví dny povídáním s imaginárními přáteli a psaním. Když se u hranic městečka shromáždí izraelské vojenské jednotky, nikdo nemá ponětí, jaké násilí vypukne. Brzy je vesnice zničena a rodina se musí vydat na cestu do Gazy, která je podrobí nejedné zkoušce. O šedesát let později se Mamdúhova vnučka Núr žijící v USA zamiluje do ženatého lékaře a následuje ho do Gazy. Zde se setkává s Alwán, matkou Chálida. Chálid je doslova uvězněný ve vlastním těle a nedokáže se probudit ze svého hlubokého snění. Právě díky tomuto seznámení Núr zjistí, že rodinné vazby dokážou překonat veškeré překážky: dokonce i smrt. Modrá mezi nebem a vodou je příběh o silných, svérázných ženách, o vzdálenostech, odloučení a zlomených srdcích; o nových začátcích, vytrvalosti a lásce.

Autorka: Susan Abulhawaová
Přeložila: Jitka Jeníková

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-259-0547-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Modrá mezi nebem a vodou vydalo nakladatelství Plus.

Ukázka z knihy

Jednou došla mezi Nazmíjinými kamarádkami řeč na Marjaminy oči, když u řeky praly šaty. Většina z nich se nedávno provdala a čekaly první dítě, ale jiné, jako Nazmíja, zůstávaly stále svobodné. „Jak může mít zelené jenom jedno oko?“ zeptala se jedna.

Nazmíja odhodila šátek, odhalila henou obarvené kudrny jako Medusiny vlasy, se žbluňknutím ponořila bratrovu bílou košili do škopku a zažertovala. „Nějaký římský hřebec nejspíš před pár sty lety zasunul svoje péro do linie našich předků a teď to chudákovi mojí sestře čumí z oka.“

V soukromí ranní ženské svobody, kdy se pralo prádlo, se všechny s rukama po lokty ve škopcích rozesmály. „Věčná škoda,“ dodala další, „že to nebyl dvouhlavý had, mohla mít zelené obě oči.“ (str. 22)

Stáhněte si dvě celé ukázkové kapitoly.

O autorce

Susan Abulhawa (* 1970), spisovatelka a politická aktivistka, se narodila palestinským uprchlíkům z války v roce 1967, kdy Izrael obsadil Palestinu. Založila organizaci Hřiště pro Palestinu. Tento projekt, jak už je z názvu patrné, se snaží dětem ve válečných zónách neupírat právo na hraní. Píše eseje a politické komentáře, její románová prvotina Jitra v Dženínu (2010, česky 2013) se stala celosvětovým bestsellerem, Modrá mezi nebem a vodou je autorčin druhý román. Abulhawa v současné době žije s dcerou v Pensylvánii v USA.

Zdroj informací: nakladatelství Plus

————————————————

Příběh o síle přátelství, které dokáže hojit rány na těle i na duši – takový je Rok zázraků. Stařenka s nadpřirozenými schopnostmi a válkou zubožený voják nemají zdánlivě nic společného. Dokáží díky své rozdílnosti společně zdolat stíny událostí, které je neustále pronásledují?

Rok zázraků

Téměř devadesátiletá Marvellous žije samotářsky v malebné přírodě Cornwallu. Jednoho dne se u ní objeví zubožený voják… Mladík poznamenaný válkou i smrtí dávné lásky a prazvláštní stařenka s nadpřirozenými schopnostmi se sblíží. Díky Marvellous a jejímu vyprávění dokáže Drake opět žasnout nad obyčejnými i neobyčejnými okamžiky života a nachází v sobě sílu jít dál. A zrovna tak přínosné je jejich přátelství i pro ni – teprve díky Drakeovi může Marvellous uzavřít některé epizody ze své minulosti.

Autorka: Sarah Winman
Přeložila: Petra Jelínková

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7306-844-8
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Rok zázraků vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

————————————————

Náš předposlední titul pojednává o dívce s netypickým jménem a ještě netypičtějším životním příběhem, jež zahrnuje útěk, putování i hledání. Začtěte se do zvláštního románu prostoupeného směsicí skutečnosti a fikce.

Dívka jménem Boy

Pátý román Helen Oyeyemi je dosavadním vrcholem autorčiny tvorby. Obsahuje vše, co se stalo pro autorku charakteristické a co jí vyneslo zařazení na prestižní seznam nejlepších mladých prozaiků, který zveřejňuje vlivný britský časopis Granta. Práce s pohádkami, mýty, kulturními aluzemi, neustálé prostupování skutečnosti a fikce i náhlé zvraty, to vše najdeme v příběhu dívky jménem Boy. Ta vyrůstá bez matky v rodině krysaře, který na rozdíl od mytického krysaře z německé legendy lidi nepřitahuje, ale odpuzuje. I Boy od něj prchá a protlouká se Amerikou padesátých let, až nakonec skončí v náručí vdovce, jenž je otcem dívky jménem Snow. Oyeyemi na tomto trojúhelníkovém půdorysu rozehrává pro ni typickou hru, kdy nic není tím, čím se zdá být, a kdy čtenáře čeká na každém rohu překvapení. Dívka jménem Boy je kniha čtivá, vtipná a bohatá nejen na četné aluze.

Autorka: Helen Oyeyemi
Přeložil: Ladislav Nagy

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 127×214 mm
ISBN: 978-80-257-1874-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Dívka jménem Boy vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Před zrcadly mě nikdo nevaroval, tolik let jsem je měla ráda, myslela si, že jim můžu věřit. Schovávala jsem se v nich, vždycky jsem postavila dvě proti sobě, takže když jsem si stoupla mezi ně, donekonečna jsem se odrážela v obou směrech. Tolikrát já a zase já. Když jsem se postavila na špičky, stály jsme najednou na špičkách všechny a všechny z nás chtěly vidět tu první a tu poslední. Úplně se z toho člověku zatočila hlava, všude kolem mě to pulsovalo, ne úplně životně, spíše jako když tepe nějaký stroj. Tu, která se odrážela těsně vedle mého ramene, jsem vnímala, jako by se mě dotýkala. Důvěrně jsem ji znala, stejně jako všechny další mladé holky, které byly tak osamělé, že si společnost ani moc nevybíraly.

Zrcadla mi prozradila, že jsem holka s blonďatým copem hozeným přes jedno rameno, řasy a obočí stejné barvy, leč oči skoro černé; a obličej mi někteří označili za „ostře řezaný“, zatímco jiní za „tvář s výraznými lícními kostmi“. Nebylo nijak neobvyklé, že jsem hlavu zahalila do šátku a celé odpoledne předstírala, že jsem jeptiška z úplně jiného století; čelo jsem na to měla vysoké dost. A pleť mám úplně nepředvídatelnou, chvíli je bledá jako křída, pak zrudne, a to všechno bez mého svolení. Někdy o klidných dnech dokážu zjistit, jestli jsem rozrušená, nebo ne, jenom tak, že se podívám na svůj obličej. (str. 13)

O autorce

Helen Oyeyemi patří navzdory svému mládí mezi nejuznávanější současné britské prozaičky. Je autorkou pěti románů, z nichž první napsala ještě na střední škole a během studií politologie v Cambridge slavila úspěch se dvěma hrami, které posléze vyšly knižně. Již od prvního románu The Icarus Girl její tvorbu charakterizuje zájem o legendy, mýty a fantastickou imaginaci. Druhý román The Opposite House (Protější dům, 2007) je silně inspirován kubánskou mytologií, následující dílo White is for Witching (Bílá je barva čarodějnic, 2009) skládá hold Edgaru Allanu Poeovi (za tento román získala autorka Cenu Somerseta Maughama). V roce 2011 vydala román Mr Fox (Pan Fox) a o tři roky později svou kriticky patrně nejúspěšnější knihu Dívka jménem Boy. Helen Oyeyemi žije v Praze.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Na závěr vám představíme Dohodu s láskou – příběh dvou sousedů, které proti jejich vůli spojuje láska. Dokáží k sobě najít cestu, nebo je přehnaná očekávání – či naopak jejich absence – jednou provždy rozdělí?

Dohoda s láskou

Zoe už se dávno smířila s tím, že se jí smůla lepí na paty. Takže když přijde o práci a s jejím životem to začne jít z kopce, nečeká ani, že by se to mělo zlomit. Nemá co ztratit, a tak přistoupí na návrh svého nemožného souseda a uzavře s ním dohodu. Nezávaznou a takovou, která prospěje jim oběma a nikomu neublíží. Jako většina Bradfordů má i Trevor slabost pro jídlo, a nejen pro ně… Jenže chce dokonalou ženu a ze svých požadavků nehodlá slevit. Když si ke své hrůze uvědomí, že se mu myšlenky podezřele často stáčí k jeho baculaté sousedce, poněkud zneklidní. Pekelní sousedé! Úspěšná romantická série o sousedech na zabití!

Autorka: R. L. Mathewsonová
Přeložila: Martina Vondráčková

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 145×216 mm
ISBN: 978-80-204-3905-5
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Dohoda s láskou vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

„Ty blbá krávo! Zničilas mi život!“

„Paní Sandsová, počkejte!“ vykřikla Zoe a rukama si chránila obličej, jak se snažila zacouvat do své malinké kóje. Ale jediné, čeho dosáhla, bylo to, že narazila do laciné šedivé plastové přepážky, takže neměla té pekelně rozzuřené ženské s extra velkým ledovým kafem v ruce, které si Zoe koupila sotva před deseti minutami a které teď letělo přímo na ni, kam uhnout. „Prosím, ne–“

Její slova přerušilo překvapené zalapání po dechu, když jí tři čtvrtě litru ledové dávky tolik potřebného kofeinu přistálo na tváři, na krku a na hrudi a okamžitě ji celou zmáčelo.

„Za to, cos provedla, zaplatíš!“ zavřískala paní Sandsová, zatímco zvedala ruku, aby mohla Zoe ještě jednu vlepit. Naštěstí tou dobou už někdo, pravděpodobně pan Sands, zavolal ostrahu a ti dva velcí udělaní chlapi, co je každý den míjela ve vstupní hale, paní Sandsovou popadli a odtáhli dřív, než mohla splnit výhrůžku, kterou sliboval její vražedný pohled. (str. 7)

Dohoda s láskou představuje již druhý díl série pekelných sousedů. Nahlédněte také do Hry s láskou, její první části!


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeModrá mezi nebem a vodou

Abulhawaová, Susan

Plus, 2016

zobrazit info o knizeRok zázraků

Winman, Sarah

Pavel Dobrovský – BETA, 2016

zobrazit info o knizeDívka jménem Boy

Oyeyemi, Helen

Argo, 2016

zobrazit info o knizeDohoda s láskou
Když pan Božský hledá slečnu Dokonalou…

Mathewsonová, R. L.

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář